• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Imate novi "Android" mobilni telefon? Ovih pet stvari bi trebalo odmah da uradite

ushljokana ribizla

Zvezdica
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
2.184
Broj reagovanja
298
Horoskop
Jarac
Nakon kupovine telefona sa "Android" operativnim sistemom, odmah po uključivanju trebalo bi da uradite nekoliko stvari kako bi vaš novi uređaj imao dobre temelje za dalje korišćenje.

myppc.ru-1234532235_google-android.png1. Ne preskačite prijavljivanje na „Gugl“ nalog
Kada prvi put uključite bilo koji "Android" telefon dobićete opciju da se prijavite svojim „Gugl“ nalogom i to je najbrži i najjednostavniji način za sređivanje pošte, kontakata i kalendara. Čak i ako nemate nalog na „Guglu“, on će vam biti potreban u jednom trenutku jer ne možete da skidate aplikacije sa "Android marketa" bez njega.

2. Nabavite dodatke za automobil
Kao što svi vozači već znaju, zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, tako da bi bilo najbolje naći alternativna rešenja za razgovor. Za to je najbolja „blutut“ slušalica. I USB punjač je odličan dodatak, jer većina smartfona kuburi sa trajanjem baterije.

3. Koristite WiFi
Sigurno je brži od aktuelne 3G mreže koju koristite, koristi manje baterije i - jeftiniji je. Brzo će vam se isplatiti i da u vašem stanu uz pomoć rutera napravite WiFi mrežu.

4. Isključite automatsko osveživanje statusa na servisima i mrežamaKada ste već uzeli "Android" telefon, iskoristite mogućnost da budete povezani sa svim servisima (npr. vremenska prognoza) i društvenim mrežama. Ipak, neprekidan pristup internetu znači trošenje više novca i baterije, tako da bi bilo dobro da to sami ograničite u nekom momentu. Pogotovo ako putujete u inostranstvo, jer je internet u romingu izuzetno skup.

5. Prijavite se na „Gugl tok“Ova aplikacija se nalazi u svim "Android" telefonima i omogućava da se dopisujete sa prijateljima koji koriste „Gugl tok“ (Google Talk), kako na mobilnom, tako i na desktop uređajima.
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Sve odradjeno sem stavke 2 jer nisam vozac te mi to i ne treba. :D
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Imate novi Androd ... akoimate mogućnost vratite ga ... pa to*** ni pola dana ne drži bateriju ....
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Android OS je trenutno najbolji na svetu za mobilne telefone. Koristi se čak i za tablet računare. Jedina njihova mana je što gutaju bateriju.
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Besplatnim aplikacijama nam špijuniraju pozive i poruke

Internet kompanije počele su da koriste besplatne aplikacije za smart telefone koje im dozvoljavaju da “zaviruju” u tekstualne poruke i pozive, pa čak i da preko telefona lociraju korisnika, prenosi “Dejli mejl”.
Prihvatajući “pravila i uslove korišćenja” prilikom preuzimanja neke aplikacije, korisnici će omogućiti programerima da steknu uvid u njihove privatne informacije.


''Fejsbuk'' insistira da korisnici Android aplikacija na pametnim telefonima daju dozvolu da aplikacija čita njihove tekstualne poruke (SMS), iako ovaj internet gigant još nije iskoristio ova svoja prava.

220233_aplikacije_f.jpg

Foto: Ilustracija​

Društveni medijski sajtovi kao što su ''Flikr'' i ''Jahu'' navode da će preko svojih aplikacija “špijunirati” poruke, dok će aplikacije manjih kompanija takođe zatražiti ovakva prava zavirivanja u detalje privatnosti. Čak će biti moguće i preuzimati fotografije koje je korisnik načinio svojom kamerom na telefonu, pozivati njihov broj i pregledati pozive bez znanja vlasnika telefona.

Kampanje za zaštitu privatnosti kritikovalie su ovakvu zloupotrebu korisnikovih ličnih informacija. Nik Pikls, direktor “Big Brother Watch”, opiso je ovakvo tržište aplikacija kao “neregulisani Divlji zapad”:


Fejsbukovu aplikaciju za Android telefone preuzelo je više od 100 miliona korisnika, ali svega nekoliko njih svesno je da su omogućili najvećoj društvenoj mreži da im čita SMS poruke sačuvane na memoriji telefona ili SIM kartici.

Aplikacija se takođe koristi kako bi se uređaj locirao uz pomoć GPS-a ili pristupilo telefonskom imeniku i imejl listi kontakata.

Ali ni ovo nije sve. Komapnije takođe mogu i “surfovati” po vašoj veb istoriji, odnosno gledati koje ste sve internet stranice posećivali preko svog mobilnog uređaja.

Ovi detalji neretko se nude oglašivačima i kompanijama za ispitivanje tržišta koje preuzimaju aplikacije i šalju neželjene reklame i spam poruke.

Danijel Rozenfild, direktor kompanije za aplikacije “Sun Product”, kaže da je prodaja ličnih podataka mnogo unosniji posao nego naplaćivanje samih aplikacija.

- Prihod koji biste ostvarili naplaćivanjem svoje aplikacije ne može da se meri sa onim koji dobijete dajući svoje aplikacije besplatno i pružajući ih sa reklamama - naglasio je Rozenfild.

- Od samog početka, Andorid ima sistem koji informiše korisnike da će preuzimajući aplikaciju omogućiti da mu se čitaju informacije, tražeći od korsinika dozvolu pre instaliranja - kažu u Guglu.

http://www.vesti-online.com/Slobodn...-aplikacijama-nam-spijuniraju-pozive-i-poruke

Čuvajte se šta da vam kažem ....:)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Baš tako. Kada se na Marketu preuzima aplikacija, dobija se obaveštenje u koje sve budžake ulazi aplikacija, nešto slično kao Facebook.
 
Vrh Dno