• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Imamo avione, a vatru gase Rusi?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.767
Broj reagovanja
16.886
Horoskop
Ovan
Dragan Antić kaže da je "Jat privredna avijacija" nudila svoje avione "dromadere" za gašenje požara, kojih ima više i koji su jeftiniji, ali je neko zvao Ruse.
2110017730503f2b7e1e4a2114801620_368x302.JPG
Prema njegovim rečima, "Jat privredna avijacija" ima čak 10 takvih aviona koji su odmah mogli da polete, ali ni jedan nije podignut u vazduh kako bi pomogao u gašenju požara koji su proteklih dana besneli širom Srbije, piše Press.
"Imamo deset aviona koji mogu da gase požare. Radi se o 'dromaderima M-18', koji su namenjeni za rad u poljoprivredi, ali i gašenje požara. Mi već imamo iskustva u tome. Pa prošle godine smo gasili u Kraljevu, kada je vatra već došla do manastira Studenica. Gasili smo i u Grčkoj. Svaka zemlja ima ove avione za gašenje i stvarno mi nije jasno zbog čega ih nisu podigli", kaže Antić za Press.

On kaže da je čudno i to što su u gašenju vatre korišćeni helikopteri MUP-a, koji imaju kapacitet od 600 do 800 litara vode, kad "dromaderi" u najlošijim uslovima dižu bar duplo više.

"Jedan 'dromader' može da nosi dve tone vode, a ako je uzletište lošije, odnosno trava ili livada, onda tonu i po. Za razliku od ruskih aviona, koji su dosta veći, naš avion može da se spusti na svaki aerodrom bez obzira na kvalitet piste. Pre dva danas su nas zvali iz BiH da odemo u Nevesinje i gasimo. Mi smo rekli da možemo i sve je ostalo na tome da njihov premijer nazove našeg i da se informiše - kaže Antić.

Umesto domaćih aviona, Uprava za vanredne situacije je odlučila da za gašenjepožara koristi rusku avijaciju.

Radnicima "Privredne avijacije" nije jasno zašto naša avijacija nije učestvovala istovremeno sa Rusima u gašenju požara, posebno zato što korišćenje naših aviona nije skupo.

"Čuo sam da je sat vremena leta 'iljušina' oko 10.000 evra, dok sat vremena leta našeg aviona košta 57.000 dinara. Za pare koje će dati za korišćenje jednog ruskog aviona mi smo mogli da se dižemo i gasimo svaki požar u Srbiji cele godine. A i nama je mnogo lakše nego ruskim avionima jer velike letelice ne mogu da uđu u neku dolinu pa vodu samo bacaju sa veće visine, dok mi možemo da se spustimo vrlo blizu vatre", objasnio je Antić.

On objašnjava da bi "iljušin" koji nosi 42 tone, mogao adekvatno da bude zamenjen našim avionima koji su mogli da naprave lanac u kojem bi svakog trenutka neki od aviona bio u vazduhu.

Zašto je to tako, pokušao je da objasni načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je za Press rekao da nije bilo potrebe za domaćom avijacijom pošto su stigli ruski avioni:

"Imali smo kontakt sa privrednom avijacijom, čak smo hteli da ih angažujemo, ali nismo ih dirali jer su u međuvremenu stigla dva ruska aviona. Prošle godine smo naše avione koristili na Ušću, a problem je što i njihovo dizanje košta. S druge strane, praviti zbrku na nebu u trenutku kada imamo nekoliko helikoptera i ruske avione u vazduhu ne bi bilo najoperativnije", kazao je on.

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=30&nav_category=206&nav_id=638797

Bitange moraju da se utale i na požarima. Šta bi bez braće Rusa koji nam svesrdno pomažu za lepe pare?
 
Vrh Dno