• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

I krompir nam je sada luksuz

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659

IZVOR: NOVOSTI
Beograd -- U Srbiji, po svemu sudeći, više nema sirotinjske hrane. Voće i povrće imaju znatno veće cene nego lane u isto vreme.
17150018814fec2ed3f2dc0359968411_640x360.jpg
Čak je i krompir, najčešći obrok među siromašnima, ovog leta skuplji nego pre 12 meseci.
Cene povrća su porasle za 20 do 50 odsto, a kod voća je razlika i duplo veća.
Posebno su velike razlike u cenama voća. Kilogram bresaka je od 50 do 150 dinara, a lane su se prodavale za 20 do najviše 100 dinara. Lubenice su prošlog jula bila oko 20 dinara, a sada su 30 do 50 dinara.

Karfiol je lane bio od 60 do 70 dinara, a sada je potrebno odvojiti barem 30 dinara više. Najveći skok zabeležen je kod paradajza. Ovog leta je skoro duplo skuplji, kilogram je od 70 do 100 dinara. Prošlog jula njegova najveća cena bila je 60 dinara, a nudio se i po 20 dinara.

Ni krompir, čija je cena u evropskim zemljama ove godine prilično niska, nije povoljan u Srbiji. Za kilogram na tezgama valja odvojiti od 30 do 50 dinara. Proizvođači se žale da je dobar deo ponude ovog povrća na tržištu zauzeo inostrani.

S druge strane, velike količine domaćeg krompira ostale su u trapovima, pa su na kraju i bačene, jer su počele da trule.
Po hektaru srpski proizvođač krompira ima prinos od oko 18 tona, dok je u evropskim državama rodi i do 60 tona. Za uvoz 4.000 do 5.000 tona kvalitetnog semena, Srbija godišnje troši od 2,5 do tri miliona evra
Od novembra prošle do maja ove godine naša zemlja uvezla je oko 3.500 tona merkantilnog krompira, kao i 2.379 tona pomfrita, i nešto manje od 4.300 tona semenskog krompira.

"Ove godine krompira je u Evropi veoma jeftin, pa su tamošnji trgovci tražili sve načine da pronađu kanale gde da krompir prodaju" - kaže Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije Plodovi Srbije.

"Tako su došli i u Srbiju, koja nije zaštitila svoje proizvođače. Krompir se u Evropi prodavao po šest do sedam centi, i iako je bio lošijeg kvaliteta stizao je do naših trgovina. Uvoz nije trebalo odobriti i to bi omogućilo da sav krompir iz zaliha bude prodat".

Prema njegovim rečima, domaće proizvođače tek očekuju problemi, jer su kod nas carine ukinute, pa će cela Evropa sada pokušati da svoj krompir plasira na naše tržište. Kako kaže, u takvoj situaciji, naši proizvođači ne mogu da se mere sa inostranstvom.

Zato i strahuje da će domaći krompiraši bukvalno biti počišćeni sa tržišta.
Umorim se ponekad od ovakvih stvari:zbunjen:
 
Vrh Dno