• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Hrkanje može biti ozbiljan zdravstveni problrm

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Hrkanje opasnije od pušenja i gojaznosti

Radio 021 08.02.2013 23:43

Ako ste pomislili da je hrkanje vašeg partnera samo iritantan zvuk zbog kog u gluvo doba noći želite da ga izbacite iz sobe, imajte u vidu da on zbog toga može imati ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prema mišljenju stručnjaka, hrkanje može predstavljate veći problem od pušenja i gojaznosti.

Američki istraživači sa Univerziteta u Detroitu otkrili su da su hrkači skloniji nepravilnostima i zadebljanju karotidne arterije koja mozak snabdeva kiseonikom, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara!

“Naša studija je samo jedan od dokaza da hrkanje ne mora biti bezopasno kao što se ranije mislilo. Umesto izbacivanja partnera koji hrče iz sobe ili neprospavanih noći, potražite zdravstvenu pomoć”, objasnio je dr Robert Dib iz Bolnice Henri Ford, koji je predvodio istraživanje.

Njegov tim je proučavao 54 osobe starosti između 18 i 50 godina. Stručnjaci su izmerili njihove karotidne arterije ultrazvukom i zaključili da su unutrašnji zidovi njihovih arterija znatno deblje.

Prema mišljenju naučnika, zadubljenje arterije nastaje zbog neprekidnih vibracija koje se stvaraju hrkanjem, što na kraju završi upalom.

Opusteni misici
Kad pocnete da dremate i napredujete iz lakseg u dublji san, tako se misici u ustima, jeziku i grlu opustaju. Ako se tkiva dovoljno opuste, ona vibriraju i zaklanjaju disajne puteve. Sto je prolaz uzi, to su protok vazduha i vibriranje jaci, a hrkanje postaje sve glasnije. Hrkanje moze da bude povremeni ili hronicni poremecaj disanja u snu.

Resite se suvisnih kilograma
Prekomerna tezina je cest uzrocnik hrkanja. Labava tkiva u grlu jace vibriraju tokom disanja, a veci obim suzava disajne puteve. Kad lezite na ledjima, jezik upada u grlo i otezava protok vazduha kroz dusnik. Najbolje bi bilo ako biste mogli da spavate na boku.

Nosite trakice
Lepljive trakice koje se stavljaju na nos prosiruju disajne puteve i olaksavaju disanje. Ako patite od zacepljenosti ili alergija, protok vazduha je smanjen, pa je disanje kroz nos otezano. Zatrazite od lekara sprej za prociscavanje nosa jer disanje na usta podstice hrkanje, a ozbiljniji poremecaji mogu da zahtevaju i operacije.

Ogranicite unos alkohola
Izbegavajte alkohol najmanje cetiri sata pre spavanja, a ukoliko vam lekar prepise sedative ili tablete za spavanje, upozorite ga da hrcete. Naime, sedativi usporavaju nervni sistem, sto za posledicu ima preteranu opustenost misica. To posebno vazi za osobe koje pate od apneje tj. od privremenog prestanka disanja u snu.

Hrkanje treba leciti
Lekar ce pre svega preporuciti promenu nacina zivota. Ako ne uspete da prekinete hrkanje prirodnim metodama, mozete se podvrgnuti nizu zahvata. Oralne aplikacije koje otvaraju disajne puteve u snu kao i tradicionalne ili laserske operacije koje uklanjaju suvisna tkiva najcesci su medicinski zahvati kod hrkanja.

Zbog hrkanja svi pate
Mozda niste svesni da hrcete, ali nema sumnje da ukucani jesu. Osim sto upucuje na apneju, nazalnu obstrukciju i gojaznost, vas partner krivi hrkanje za bezbroj neprospavanih noci.

Izvor:Sve vesti
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Da li hrkanje utiče na vaše zdravlje?
Name_414350.jpg

Da li je hrkanje štetno?

Postoje mnoga rešenja koja pomažu da se zaustavi hrkanje,a sve više ovakvih rešenja se pojavljuje svake godine. Kada osoba ima problem sa hrkanjem - simptom može biti fizički uslovljen problemima sa grlom ili nosom, ili se može raditi o slabim mišićima u zadnjem delu grla. To se obično događa u kasnijem životnom dobu, ali ipak i neka deca hrču.
Reč lekara

Lekari koji su specijalizovani za ove bolesti su poznati su kao specijalisti za uho, grlo i nos, odnosno otorinolaringolozi. Oni imaju mogućnost da operišu i uklone mišić sa zadnjeg dela grla koji uzrokuje vibracije pri hrkanju. Lekari koji rade sa pacijentima čiji je problem hrkanje, mogu biti i specijalisti za spavanje. Međutim, postoji još nekoliko rešenja koja mogu pomoći većini pojedinaca koji hrču. To mogu biti jastuci od memorijske pene, mekani jastuci anatomskog oblika, trake za nos trake i sprejevi za usta.
Važno je preduzeti prve korake ka rešenju problema

Trebali biste preduzeti nešto ukoliko imate problem sa hrkanjem, jer će lečenje ovog problema poboljšati i vaše opšte zdravlje. Hrkanje spečava da kroz disajne puteve unesete dovoljno kiseonika. Nedostatak kiseonika izazvan hrkanjem uzrokuje mnoge ozbiljne probleme. Svima nam je potrebno dobro i zdravo spavanje kako bismo se naspavali i imali dovoljno energije.
Ako niste znali, evo još nekih činjenica o hrkanju

 • Hrkanje pogađa 30% odraslih osoba, a čak 40% u srednjim godinama.
 • Hrkanje se javlja jer se mišići jezika i grla, opuste i stoga vibriraju.
 • Hrkanje je češće kod gojaznih osoba.
 • Hrkanje je češće kod osoba koje konzumiraju alkohol.
 • Hrkanje je češće ako imate problem sa nosom.
 • Hrkanje je često povezano sa zastojem dotoka vazduha za vreme spavanja.
 • Hrkanje se može javljati povremeno, ili može biti stalan problem.
 • Hrkanje uzrokuje iscrpljenost usled nedostatka pravilnog spavanja.
 • Hrkanje može smetati partneru da zaspi, usled buke.
 • Hrkanje utiče na javljanje hipertenzije i bolesti srca.
 • Hrkanje može uticati na debljanje.
 • Usled hrkanja ljudi se bude u proseku 23 puta tokom noći.
Svakako posetite lekara i potražite stručnu dijagnozu ukoliko imate gušenje za vreme spavanja. Ovo je vrlo ozbiljan problem koji čak može dovesti do smrti. Dakle, iako deluje naivno i bezazleno, treba biti svestan da hrkanje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i u kasnijim godinama.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Nisam do skoro bio svestan da hrčem. Ako uzmem u obzir pušenje, treći krajnik koji mi pravi probleme sa disanjem, tešku upalu pluća dok sam bio klinac, gastritis i hiperaciditet sa pirozom, onda me više i ne čudi ako hrkanjem probudim celu kuću. Dok mi mlađi brat nije skrenuo pažnju da se uplašio kako dišem i hrčem dok spavam i dok me nije snimio na traku kao pevaljku, nisam mu verovao. Onda sam se setio i mojih bivših koje su jadne uvek bile neispavane, džangrizave i nervozne. :laugh:
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
ovo nije lajk Boki za hrkanje, nego za obrazloženje... i ja sam mog dedu snimala kad hrče, nije mi verovao dok nije čuo... zato i spavamo u odvojenim sobama...:(:thumbsdown:
 
Vrh Dno