• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Hrana može uzrokovati glavobolju

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Hrana može uzrokovati glavoboljub_1349337190_274.jpg05.10.2012.

Mnoge osobe, koje često imaju problema s glavoboljama ili migrenama, trebaju izbjegavati određenu vrstu hrane koja može glavobolje i migrene učiniti još bolnijima i češćima.
U sastavu neke hrane dolazi tiramin, odnosno derivat aminokiseline tirozin. On može uzrokovati visoki krvni tlak, glavobolju i migrenu kod osoba koje i inače imaju s time problema.
Ako često patite od glavobolja ili migrena te imate visoki krvni tlak, stručnjaci savjetuju da izbjegavate ove namirnice:
  • Dimljeno meso i suhomesnate proizvode
  • Citrusno voće
  • Stari sir
  • Umak od soje
  • Kiseli kupus
  • Grožđe
  • Crveno vino
  • Određene vrste piva
Znanstvenici su ustanovili da tiramin koji dolazi u sastavu grožđa smanjuje djelovanje određenih antidepresiva koji se nazivaju neselektivni inhibitori monoaminooksidaze (MAOI). Osobe koje piju ove antidepresive trebaju posebnu pažnju na način prehrane, a stručnjaci savjetuju da vode dnevnik prehrane kako bi sa sigurnošću ustanovili na koju hranu su osjetljivi.
CentarZdravlja.net
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.773
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Sve više se pridaje pažnja (pre)osetljivosti na hranu. Mada smo mi muškarci, rekao bih, lenji kad je medicina u pitanju.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Mislim da hrana vrlo utiće na zdravlje. Teško je odoleti i odreći se nećeg lepog i ukusnog ma koliko posle imali glavobolje.:)
 
Vrh Dno