• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Holesterol

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Unazad par godina imam povećan holesterol, do 6,5. Počeo sam da pijem Rusovas od 10, nekih 3 meseca, uz solidno ograničenje uzimanja šećera i prilično je dobar rezultat. Po preporuci lekara, prestao sam da ga pijem, možda će moći da se koriguje samo ishranom. Videćemo za koji mesec. Sokove, posebno gazirane sam potpuno izbacio. Slatkiše skoro da jesam. :D
Ima li neko problem sa povećanim holesterolom, da razume moju muku?
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.264
Broj reagovanja
2.935
Horoskop
Lav
Dugo nisam radila laboratorijske analize i ne znam koliki mi je holesterol.

Moja mama ima anginu pektoris, stabilnu..pije i Rosuhol od 10 mg za regulisanje holesterola i rezultat joj je dobar, od kada pije taj lek.

Njoj je kardiolog rekao da smanji meso i mesne prerađevine. Nije spominjao šećer.

Iznenadio si me sa ovim ograničenjem uzimanja šećera.

Ja sam zavisna od slatkiša, i ne znam kako da se sa tim izborim.

Možda i ja imam visoki holesterol?
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.748
Broj reagovanja
2.980
Horoskop
Strelac
Holesterol nemam u lošim količinama, ali zavisnost od slatkiša razumem i sa tim sam se izborila. Tu pomaže samo disciplina i "zamenska" logika; umesto keksića, torti i ostalih mamaca za nepca treba konzumirati sušeno voće, voćne smutije (kajsija, banana, jagoda, ananas...) sa dodatkom cimeta. Cimet je, kažu, fenomenalan za visok pritisak i holesterol. Nemojte da me pitate zašto 😆. Kad baš uhvati neizdrž, treba jesti štanglu crne čokolade sa velikim procentom kakaoa. Posle mesec dana ovakve discipline, nepca se jednostavno odviknu; torte i kupovni slatkiši postanu neprijatni. Potreba za slatkim se smanjuje (i skoro nestaje, mada znam da mi ne verujete).
Stvar je vrlo jednostavna; naša nepca su razmažena, a industrijski proizvodi su puni aditiva, šećera, konzervansa i drugih pojačivača ukusa... što više konzumirate, sve je veća potreba.
Ja sam to saznala težim putem...🙄
 

jolemisa

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
02.05.2022.
Poruke
252
Broj reagovanja
167
Horoskop
Škorpija
Nisam radio odavno laboratorijske nalaze,a kada sam ih radio,nikada nisam imao problem sa holesterolom.
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.748
Broj reagovanja
2.980
Horoskop
Strelac
Nevolja sa industrijskim šećerom i mojom gornjom tezom je sledeća: naš mozak radi na to (loše) gorivo. Dakle, probajte da se dugotrajno bavite nekim intelektualnim radom (kao što je pisanje knjige u Džudinom slučaju) i da živite na zelenišu, sušenom voću, zdravim šećerima i mahunarkama - jednostavno ne ide. Isprobala sam. Najbolje naučne tekstove sam napisala i objavila jedući najgore slatko smeće iz supermarketa. Doktorirala sam gutajući ono đubre od maršmeloua! Tu sam dotakla dno!😂
S druge strane, moje istrajavanje na makrobiotici dve godine dovelo je do zdravstvenih benefita, ali su mi to bile krajnje neproduktivne dve godine.
Filozofski gledano - ne idu dva dobra zajedno 😄.
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.748
Broj reagovanja
2.980
Horoskop
Strelac
Vrh Dno