Hodgkin i Non Hodgkin limfomi

lasta

Poznata ličnost
Član
Naime, zanima me da li netko od Vas zna nekoga tko se suocio s ovom bolesti, tj ovim oboljenjem?

Zanimaju me najvise pocetni simptomi i koliko dugo su ti simptomi postojali i kako se prvo pocne sumnjati na Hodgkin ili na Non Hodgkin?
 

Džudi72

Neobaveštena
Član
Moj kum je bio bolestan..sećam se samo da je sve počelo jakom prehladom, i da su ga prvo lečili od upale pluća..a kada su otkrili da je Hodžkin..već je bila mestastaza.
Možda da pogledaš na Google-u neki portal o zdravlju, ima ih dosta, a ima i foruma koji se bave samo medicinom..
 

Dragana - vava

Poznata ličnost
Član
Naime, zanima me da li netko od Vas zna nekoga tko se suocio s ovom bolesti, tj ovim oboljenjem?

Zanimaju me najvise pocetni simptomi i koliko dugo su ti simptomi postojali i kako se prvo pocne sumnjati na Hodgkin ili na Non Hodgkin?
Iako tvoje pitanje vidim sa zakašnjenjem, ja znam.
Muž moje najbolje drugarice je oboleo pre 5 godina. Stvarno je bilo kritično, oslabio je toliko da je ličio na pokrtetnog kostura. Kako je i Džudi navela, simptomi su bili kao kod jake prehlade, sa strašnim kašljem, mada se to opravdavalo time što je pušač. Redovnom primenom lekova i zračenjem - najviše, on je bolest posle 2 godine pobedio. Stvarno mu je bilo katastrofalno loše posle terapija, ali se isplatilo. Danas je ponovo onaj stari B. , radi najnormalnije i živi sretno sa svojom porodicom, uz redovne kontrole, koje su obavezne. Ovo naglašavam, jer su mu lekari saopštili da se bolest može vratiti i u nekom drugom obliku. Puno sreće, ma u vezi koga se ovo pitanje odnosilo.
 

lasta

Poznata ličnost
Član
Bilo kada odgovor je dobro dosao. Mene zanima ono sto tj ono na sto mi nitko do sada nije dao odgovor a to je koliko dugo je on postojao pre tih zvanicnih simptoma I pre tih zadnjih simtoma sigurnih je osoba osjecala da nesto nije u redu a nalazi svi ok pa cak I punkcije zljezda. Da li je bilo mjesecima,godinama tipa otecene zlijezde na vratu, konstantan osjecaj umora, cesta temperatura 37,1 37,4,zimica bez razloga, cesti bolovi tih otecenih zlijezda na vratu I bolovi u grlu ali samo na strani tih otecenih zlijezda I svrab, mrsanje bez razloga I cesta tahikardija. Ako netko od vas dve ulovi priliku da priupita ovo bila bih od srca zahvalna :) I svakako vam hvala objema na poruma:)
 

Džudi72

Neobaveštena
Član
Moj kum se mesecima pre toga brzo zamarao, ali je to pripisivao gojaznosti, i mislio je da ima problem sa srcem, dosta je kašljao-mislio je da je to zbog cigareta.
I lekar koji ga je lečio, kasno ga je poslao dr.specijalisti.
Kum, na žalost, više nije živ..ali je sa kombinacijom Hodžkina, i raznim mestastazama, kao i posebnim kancerom kože, živeo šest godina, od dana utvrđivanja dijagnoze.
Da je na vreme uradio tumor marker, verujem da bi se izlečio.

Kod svih vrsta kancera najvažnija je rana dijagnostika. Tada se najlakše i najuspešnije leči.
 

lasta

Poznata ličnost
Član
Ova dva navedena se utvrde jedino a da je sigurno biopsijom I to pored pato imunohistoloskom, no na zalost na biopsiju salju tek kada punkcija nije u redu,strasno. Tumorski markeri vrlo cesto ne pokazu nista do faze uznapredovalosti. Zao mi je cuti za tvoga kuma I sve one koji na zalost ovise o doktoru koji kaze ovako "terapija prestanak pusenja" jer cemu da posalje na biopsiju ako nalaz krvi pokazuje da je sve ok osim kaj je TIBC snizen I poviseni eritrociti naravno zbog pusenja. Uzasno sam ljuta na sistem I rezim danasnjeg zdravstva! Hvala ti Dzudi :)
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Hočkins je karakterističan po konstantnom (ne mora da bude jak) kašlju i svrabu. Kod moje kume se pokazao u samom startu tako što joj je otekla žlezda na vratu. Odmah po dolasku kod doktora opšte prakse urađene su analize krvi i uzet uzorak iz koštane srži koji jedino, sa sigurnošću potvrđuje Hočkinsa. Iako je to galopirajući tumor, koji metastazama napada sve organe, procenat ozdravljenja (izlečenja u smislu da se bolest ne pojavi ponovo) je čak 84-86% (kod žena) pogotovo ako su mlađe. Procenat ozdravljenja naravno zavisi i od togau kojoj fazi je bolest otkrivena. Leči se, najčešće (pokazalo je najbolje rezultate) u kombinaciji hemio terapije i zračenja.
Non Hočkuns, sa druge strane, nema nikakve prognoze, jedino može da se odloži na neko vreme.
 
Vrh Dno