• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Hedonizam - umece zivljenja i uzivanja

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.975
Broj reagovanja
4.855
Horoskop
Lav
Hedonizam se definiše kao težnja za zadovoljstvom koje je samo po sebi svrha. To upućuje na zaključak da je hedonizam čisto uživanje, zadovoljenje svih čula, stanje duha i svesti u kojem vam prija sve što vas okružuje.

Kada se kaže da je "hedone" grčka reč za užitak, onda je tek načet vrhovni princip hedonizma. O kakvom užitku je reč? Da li je za njegovo postizanje neophodan novac? Koliko novca? Može li svako da bude hedonista ili tu privilegiju imaju samo pojedinci? Na pitanje da li je to povezano sa hranom, pićem, umetnošću, muzikom, provodom, bogatstvom ili različitim vrstama zadovoljstva, svaki čovek će vam drugačije odgovoriti. Neko je u stanju da svim čulima uživa u najjednostavnijim stvarima na svetu, kao što je, na primer, prelep prolećni dan, dok nekima ni sva blaga ovog sveta život ne bi učinila lepšim. U tome je i osnovna razlika između ljudi koji su hedonisti i onih koji to nikada neće biti, kažu psiholozi.


ŠTA KAŽU FILOZOFI?
Neki filozofi užitak su smatrali vrhovnim dobrom i ciljem ljudskog postojanja. Prvi teoretičar hedonizma bio je Sokratov učenik, Aristip iz Kirene (utemeljitelj kirenske filozofske škole). On je smatrao da čoveku pripada samo sadašnjost, pa zato treba uživati od danas do sutra, kao da je svaki dan poslednji. Pojam uživanja dominantan je i u filozofiji Epikura, koji je smatrao da užitak čine stanja kakva su sloboda od straha, požuda, odsutnost bola, nepomućenost duha... Najveći protivnik hedonizma bio je Kant, koji je smatrao da se moral ne može povezati sa zadovoljstvom i uživanjem. Ali, moderne filozofije vratile su se pojmu hedonizma kao odlučujućem faktoru u harmoničnom razvoju svakog od nas. Zbog toga se hedonizam u modernoj literaturi često poistovećuje sa umećem življenja.


Sta vi mislite o hedonizmu i da li za sebe smatrate da ste hedonista?
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Za neke sam stvari hedonista, ali za dosta drugih stvari nisam. Hedonizam se često povezuje sa novcem, ali da bi neko bio hedonista ne znači da mora da uživa samo zato što mu to dozvoljavaju materijalne stvari.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.975
Broj reagovanja
4.855
Horoskop
Lav
Nisam znala da se hedonizam povezuje sa novcem. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Hedonizam dozivljavam kao sposobnost i zelju ukljucivanja svih cula i uzivanja u njima. Na koji nacin i kako, zavisi od osobe do osobe.

Ono sto mi jako smeta je da se on povezuje iskljucivo sa fizickim uzitkom i da automatski iskljucuje duhovno zadovoljstvo, cak ga i umanjuje. To ne mogu da shvatim.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da bi neko uživao, mora i da ima u čemu da uživa, a da bi imao u čemu da uživa mora da ima i čime da uživa, da bi imao čime da uživa nisu dovoljna čula već i novac kako bi mogao sebi da priušti ta uživanja.

Konkretno vezano za hedonizam u hrani, garderobi, izlascima, provodima, čak i čitanju i uživanju u sasvim naizgled običnim stvarima kao što je hobi. Ne može se uživati u gledanju, već i u radu, učestvovanju u tome što hedonistu čini hedonistom. Da li se sad razumemo?

A odvajanje fizičkog uživanja od duševnog je potpuna glupost, to ide zajedno. Kako mogu uživati fizički, a da sam duhom odsutan i da me to još čini hedonistom?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.975
Broj reagovanja
4.855
Horoskop
Lav
To odvajanje nisam ja smislila, ali recimo religija osudjuje hedonizam. Smatra da steti duhovnom delu nase licnosti. Sa cim se ja , naravno, apsolutno ne slazem.

Sto se tog novca tice...Da delimicno je i tako, ali moze se uzivati i u malim stvarima, za koje neka svota novca nije potrebna.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Može, ali danas je i auspuh za auto investicija i pojam za neke ljude. :) A tek o hedonistima, ne smem ni da pomislim. Kažem, jesam hedonista samo za one stvari koje mi trenutna situacija dozvoljava, a da ipak nisam u sukobu čak ni sa religijom. Religija hedonizam definiše kroz druge stvari.
 

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Poruke
3.472
Broj reagovanja
2.177
Horoskop
Ovan
Interesantno da roditelji uglavnom uče decu kako je život težak i pun muka,
i kao takav treba da se živi jer je to 'ispravno' a svako uživanje se smatra kao greh.

Malo njih uče klince da uživaju i da se prepuste blagodetima života.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.048
Broj reagovanja
2.707
Horoskop
Lav
Hedonizam doživljavam kao uživanje u životu, u mnogim životnim oblastima. Slažem se sa Bokijem da novac danas igra veliku ulogu u tom uživanju, jer ne može neko da uživa npr u hrani, a često ima prazan frižider kod kuće. Banalizujem priču, ali tako je.
Ja uživam u nekim stvarima, u skladu sa svojim mogućnostima.
 
Vrh Dno