• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Gugl cestitao Dan drzavnosti

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Na početnoj stranici srpskog "Gugla" pojavila se čestitka povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije.
214187_gugl-dan-drzavnosti_f.jpg
Za ilustraciju na "Guglu" iskorišćena je naslovna strana takozvanog Sretenjskog Ustava. Klikom na čestitku na ovom popularnom pretraživaču pokazuju se sajtovi na kojima se govori o Danu državnosti, počevši sa "Vikipedijom", kao i povezane vesti objavljene na stranicama medijskih kuća.
Sretenje je za Dan državnosti proglašeno 10. jula 2001. godine, ali ga Srbija kao samostalna država obeležava od 2006. godine, nakon odvajanja Crne Gore.

Ovaj nacionalni praznik obeležava se na hrišćanski praznik Sretenje, zato što je tog dana buknuo Prvi srpski ustanak (1804-1813), a istog datuma 1835. donet je prvi Ustav tadašnje srpske kneževine, kojim je ukinut feudalizam i koji je označio početak savremene srpske državnosti.
Izvor Blic
 
Vrh Dno