• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Gubitak kose- ćelavost

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Dermatologija

Objavite rat neposlušnim vlasima


Autor:
Melita Smolek, dr. med.

)
Nasljedni gubitak kose počinje već u ranoj mladosti, uz individualnu brzinu napredovanja, a vodi do potpune ćelavosti
Kosa u prosjeku dnevno raste od 0,3 do 0,5 mm. Njezin rast, kao i rast svih ostalih dlaka na tijelu, odvija se kroz ciklus čija duljina varira od osobe do osobe. Svaki ciklus sastoji se od tri faze:
overview

Faza rasta ili anagena faza - Najduža faza ciklusa, koja traje od dvije do šest godina. Genetski je određena i karakterizirana intenzivnim umnožavanjem stanica korijena dlake. U ovoj fazi nalazi se približno 85 posto zdrave kose.
Prijelazna ili katagena faza - Ovo je najkraća faza, koja traje dva do tri tjedna. Tijekom ovog ciklusa rasta dlake diobe stanica prestaju i folikul dlake više ne proizvodi nove stanice. U normalnom vlasištu u ovoj fazi nalazi se samo oko jedan posto kose.
Faza mirovanja ili telogena faza - Traje oko 100 dana i u njoj se normalno nalazi oko 14 posto kose. Kosa počinje opadati, bilo da je pogurana novom dlakom ili mehanički češljanjem. Na kraju telogene faze folikul dlake počinje novi ciklus kojim osigurava rast nove dlake nakon što je stara ispala.
Rast kose ovisi o raznim činiteljima koji su dijelom prisutni u našem organizmu, a dijelom u okolini. Među
važne se ubrajaju i spolni hormoni - ženski spolni hormon estrogen i muški spolni hormon testosteron. S obzirom na njihov utjecaj na rast dlake, razlikujemo tri tipa dlaka na tijelu:
  • spolno neovisne - dlake koje nisu pod utjecajem spolnih hormona (obrve, trepavice, kosa na stražnjem dijelu glave)
  • ambispolne - dlake pod jačim utjecajem ženskih spolnih hormona (dlake pod pazuhom i donji stidni trokut)
  • muške spolne dlake - dlake pod utjecajem muških spolnih hormona (gornji stidni trokut i brada).
Učinak spolnih hormona na rast dlake također je dvojak. Estrogeni usporavaju rast dlake u anagenoj fazi, čime produljuju tu fazu. Testosteron potiče rast dlaka u području brade, stidnog trokuta i pazuha, a skraćuje anagenu fazu rasta dlaka u području tjemenog i postraničnog dijela glave kod osoba s nasljednom sklonošću.
Prevaga hormonskog utjecaja

overview


Svakodnevno gubimo 50 do 80 vlasi koje zamjenjuju nove. O alopeciji ili ćelavosti govorimo kad dnevno gubimo više od 100 vlasi.
Androgena alopecija nasljedni je gubitak kose pod utjecajem muških spolnih hormona, dominantno testosterona. Pojavljuje se u muškaraca, pa razlikujemo muški i ženski tip androgene alopecije. Iako se sklonost alopeciji nasljeđuje, vrlo je važan hormonski utjecaj. S obzirom na to da produljuju fazu rasta kose, estrogeni djeluju preventivo na nastanak ove vrste ćelavosti, dok testosteron iz ciklusa u ciklus skraćuje fazu rasta, a s vremenom i zaustavlja proizvodnju dlake u zahvaćenom folikulu.
Androgena alopecija počinje već u ranoj mladosti, uz individualnu brzinu napredovanja, a završava potpunom ćelavosti. Kod žena se očituje prorjeđivanjem vlasišta na tjemenu uz održanu prednju liniju rasta kose.

Žene - Ćelavost u žena može se klasificirati prema Ludwigu u tri tipa: tip I - blaga, tip II - umjerena i tip III - uznapredovala.

Muškarci - Ćelavost kod muškaraca svrstava se prema Hamiltonu u sedam tipova: od tipa I, koji predstavlja normalno vlasište prije puberteta do tipa VII. koji označava uznapredovalu ćelavost kod koje kosa ostaje samo u rubnim dijelovima.
Tretman androgene alopecije u muškaraca i žena treba početi s prvim naznakama tog stanja. Mlađe osobe bolje će reagirati na tretmane koji pokušavaju očuvati cirkulaciju korijena dlake i smanjiti utjecaj muških spolnih hormona na skraćivanje ciklusa rasta dlake. Kod uznapredovale alopecije, kad već postoje ogoljela područja na glavi, jedino što preostaje je kirurško presađivanje ili nošenje perike ili tupea.


Protiv ispadanja kose

Chronostim losion stvoren je u dermatološkim laboratorijima Ducray i namijenjen tretmanu jakog, hormonski uvjetovanog ispadanja kose kod muškaraca i žena. Sastoji se od dvije formule, od kojih svaka donosi potrebne sastojke u najpogodnije doba dana.

Jutarnji Chronostim zaustavlja ispadanje kose - Losion sadrži sastojke biljke Sabal serrulata koja ublažava hormonsku aktivnost koja potiče opadanje kose, a najjače je izražena ujutro.

Večernji Chronostim potiče rast preostale kose - Losion sadrži ekstrakt biljke Ruscus aculeatus, bogat neoruscinom koji stimulira stvaranje VEGF faktora bitnog za rast kose, i to noću kad je stanična aktivnost najintenzivnija.
Chronostim losion primjenjuje se dva puta dnevno: jutarnja formula ujutro, večernja navečer, svaki dan. Nanosi se na suho ili mokro vlasište bez ispiranja. Najkraće trajanje tretmana je tri mjeseca, no kako je androgenetska alopecija trajno progresivno stanje, s njezinim tretmanom treba početi rano i ponavljati ga doživotno.

Ispitivanja su pokazala... - Provedeno je europsko istraživanje na ukupno 105 pacijenata, od kojih su žene imale ćelavost po Ludwigu I-II, a muškarci po Hamiltonu III-IV. Dokazan je znatan učinak Chronostim losiona na ponovni rast kose nakon dva mjeseca redovite primjene. S obzirom na to da losion nije ljepljiv, 94 posto ispitanika bilo je zadovoljno i njegovim kozmetičkim svojstvima.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1391/
 

Dragan9191

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
09.11.2020.
Poruke
1
Broj reagovanja
0
Horoskop
Strelac
Pozdrav, ja sam probao razne losione, sampone , kreme... gotovo sam izgubio nadu dok po preporuci nisam cuo za IZBRISAN LINK i odlucio se na taj korak. U pocetku mi je to sve strasno izgledalo, ali doktorka je stvarno jedan veliki profesionalac i prijatna zena.
 
Poslednja izmena od urednika:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Draganče, budite ljubazni i pošaljite nam svoju fotografiju na kojoj se vidi Vaša kosa i rad uvažene doktorke. Naravno, možete da zamutite lice, odnosno preporučujem da to uradite.
Mislim da je ipak sama fotografija daleko bolja reklama od pisanog teksta i povratnog linka ka dotičnom centru za presađivanje kose. Ali, ukoliko ne pošaljete sliku, smatraću ovo kao Vaš bezobrazni pokušaj da se nedozvoljeno besplatno reklamirate.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
U međuvremenu je i ovaj levo moćelavio. :D
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.035
Broj reagovanja
15.430
Horoskop
Ribe
O levom i pričam, pročitaj ponovo sa razumevanjem 🙄
 
Vrh Dno