• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Grejp riznica vitamina a može biti i opasan

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
UBOJITE KOMBINACIJE
Grejp može biti opasan po život!


Grejp može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod sve većeg broja ljudi koji konzumiraju propisane lijekove, pokazalo je novo istraživanje

U izviješću objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal stručnjaci upozoravaju da ovo voće sadrži kemikalije koje mogu reagirati s određenim lijekovima i pojačati
njihovo djelovanje.

Posljedice mogu biti opasne po život – od akutnog zatajenja bubrega, preko zatajenja dišnog sustava do unutarnjeg krvarenja i iznenadne smrti.

Znanstvenici već duže znaju da neki bolesnici trebaju izbjegavati grejp, međutim, u posljednjih nekoliko godina broj lijekova s kojima on stvara opasnu kombinaciju naglo se povećao - od 2008. do 2012. narastao je sa 17 na čak 43.

U novom radu autori tvrde da grejp može reagirati sa 85 lijekova od kojih 43 mogu izazvati teške nuspojave. Napominju da također treba biti oprezan sa sevilskim narančama i limetama koje sadrže iste aktivne sastojke. Kemikalije poznate kao furanokumarini djeluju na enzim u probavnom sustavu koji inače smanjuje moć lijekova i time nekoliko puta povećavaju njihov učinak. Popis lijekova koji mogu biti opasni u kombinaciji s ovim voćem uključuje one protiv tjeskobe, depresije, alergije, HIV-a, visokih razina kolesterola i aritmije srca.

Grejp može uzrokovati ozbiljne posljedice čak i ako se pojede u malim količinama satima prije uzimanja lijeka. Redovna konzumacija i smanjena tolerancija na lijekove dodatno pojačavaju neželjene efekte.ZA LJEPOTU I ZDRAVLJE

Saznajte sve o riznici vitamina - grejpu

GetImage.aspx

Ovo tropsko voće, prepoznatljiva okusa, spada među najzdravije namirnice, a čini prava čuda za zdravlje i ljepotu. Što možda ne znate o grejpu?
Grejp (Grapefruit - Citrus paradisi) tropska je biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do šest metara, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plodovi grejpa narastu do 15 centimetara u promjeru, a imaju žutu ili narančastu boju kore.

Vjeruje se da su prvi nasadi grejpa nastali na rajskom otoku Barbados (gdje je rođena i pop diva Rihanna) u 18. stoljeću, a zvali su ga 'zabranjeno voće'.

Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejpfrut datira tek od 1814. godine. Smatra se da je grejp zapravo nastao ukrštanjem naranče i pomela.

Oko 1823. godine grejp dolazi na sjevernoamerički kontinent, na Floridu, a prve komercijalne pošiljke stižu na istočnu obalu, New York i Philadelphiju 1885. godine. Danas su najveći proizvođači ovog voća SAD, Kina i Južnoafrička Republika.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
4 moćna razloga za sočan grejp

Izvor: Zadovoljna
S obzirom na niske temperature i hladno lice zime zaboravite na dijete ili bilo kakvo nepotrebno iscrpljivanje organizma. Konzumirajte hranu koja će štiti tijelo i olakšati mu suočavanje s vremenskim uvjetima. U tome će vam pomoći 'rajski citrus' odnosno grejp čije moći jačaju te čiste organizam


60572996.jpg

Uz limune i naranče, neka i grejp dobije mjesto u zimskoj zdjeli s voćem
Uz zimsku sliku smočnice ili kuhinje uvijek se asociraju med, limun i naranče. To su namirnice koje će nas štiti od virusa i bakterija te pomoći uslijed nezaobilaznih prehlada i hunjavica. Ublažit će upaljeno grlo, opskrbiti organizam vitaminom C te 'zakrpati' sve ono što je bolest načela.

U toj slatko-citrusnoj priči nepravedno je izostavljen 'citrus paradisi' odnosno grejpfrut.
Zahvaljujući vlaknima i vodi grejp je odan saveznik zdrave i redovite probave
Njegov gorkasti okus najčešći je razlog zbog kojeg mirisne klementine i naranče imaju prednost prilikom nabavke zdravih namirnica, no donosimo vam četiri razloga zbog kojeg bi tu sočnu voćku trebali uvrstiti na tjedni jelovnik

1. Smiruje prehladu
Konzumiranje vitamina C vjerojatno neće spriječiti pojavu prehlade, ali će ubrzati njezin prolazak te ublažiti simptome. U slučaju bolesti njegova preporučena dnevna doza je 400 do 500 mg. Jedan grejp osigurava čak 77 miligrama vitamina C.

2. Štiti srce
Grejp obiluje flavonidima. Među njima dominira hesperidin odgovoran za poticanje dobrog kolesterola (HDL) i snižavanje lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida. Bogat je i vlaknima, naročito pektinom, neprobavljivim vlaknom topivim u vodi koje ometa apsorpciju masti. Na taj način smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te visokog tlaka.

3. Blagotvoran je za kožu
Prštavi crveni pigment u ružičastom grejpfrutu ukazuje na prisutnost likopena, antioksidansa koji pomaže tijelu da se suprotstavi starenju stanica uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima. Likopen umanjuje rizik pojave nekoliko oblika raka, poput raka crijeva, prostate i pluća.

4. Pomaže pri održavanju težine
Unatoč uvriježenom mišljenju grejp ne topi naslage. Njegovom konzumacijom nećete postati vitki ukoliko se ne pridržavate uravnoteženog režima prehrane, ali će zahvaljujući vlaknima i vodi u njemu sadržanoj biti odan saveznik zdravoj i redovitoj probavi.
Meso i sok grejpfruta mogu smanjiti efektivnost nekih lijekova (poput onih za snižavanje krvnog tlaka, regulaciju srčanog ritma, depresiju, tjeskobu, HIV…) stoga u slučaju njihova uzimanja provjerite sa svojim liječnikom smijete li ih konzumirati.
 
Vrh Dno