Boki
Suspendovan nalog
- Učlanjen(a)
- 15.01.2013.
- Broj reagovanja
- 3.361
- Horoskop
- Ovan
Toliko je bilo dobrih i velikih ljudi kroz istoriju, toliko su toga učinili za svet, njihovi govori se i danas pamte. Neko ih se odlično seća, a neko, nažalost, brzo zaboravlja, ali zato ću citirati Cicerona:
"Historia (est) testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis."
Istorija je svedok vremena, svetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnik starine.
"VLADAVINA NARODA, OD NARODA I ZA NAROD"
Na otvaranju memorijalnog parka posvećenog poginulima u bici kod Getisburga u Američkom građanskom ratu, američki predsednik Abraham Linkoln pozvao se na principe slobode i demokratije kako bi opravdao pale žrtve.
Jezik tog govora bio je uzvišen, svečan i jednostavan, bez nepotrebnih ukrasa, a sam govor, svega tri minuta dug, ostavio je takav utisak da je postao jedan od najčešće citiranih govora u istoriji, na kojem će se obrazovati generacije američkih učenika.
Jezik tog govora bio je uzvišen, svečan i jednostavan, bez nepotrebnih ukrasa, a sam govor, svega tri minuta dug, ostavio je takav utisak da je postao jedan od najčešće citiranih govora u istoriji, na kojem će se obrazovati generacije američkih učenika.
"MOGU DA VAM PONUDIM SAMO KRV, MUKU, SUZE I ZNOJ"
Čerčik je održao kratak govor u Donjem domu Parlamenta, poslavši poruku prkosa za naredne dve odlučujuće godine. Tri dana pošto je Čerčil postao premijer, Drugi svetski rat izašao je iz svoje lažne faze, a Britanija se pripremala da se uhvati u koštac s Nemačkom.
Delimično iz ličnih razloga, Čerčil je odbacio mogućnost bilo kakvog kompromisnog rešenja za sklapanje mira sa Hitlerom.
"Koji je naš stav? Objava rata na moru, na kopnu, u vazduhu...Koji je naš cilj? Odgovoriću jednom rečju: pobeda - pobeda po svaku cenu..."
Ovaj govor je istog trenutka učvrstio Čerčila na mestu lidera Britanije, a mračni period pada Francuske i blickriga, koji su usledili tokom 1940. godine, nijednog trenutka nisu ga pokolebali u njegovoj posvećenosti konačnoj pobedi.
"JA IMAM SAN"
Proslava stogodišnjice proglasa kojim je Abraham Linkoln oslobodio američke robove dostigla je vrhunac masovnim okupljanjima u Vašingtonu, na kojima je zahtevana veća pravda za američke crnce. Skupu se obratio Martin Luter King, najistaknutiji borac za ljudska prava crnaca.
Hiljadama ljudi koji su se okupili u Linkoln memorijalnom parku on je uputio svoju poruku nenasilja, predstavio svoj san o "divnoj harmoniji bratstva" između belaca i crnaca, poslao poziv "slobodi da odzvanja".
Ovaj verovatno najčuveniji govor 20. veka ne samo što je ubrzao donošenje zakona o građanskim pravima u Sjedinjenim Državama već je bio svetionik nade i ostalim zemljama sveta, ubrzavši i konačno ukidanje aparthejda u Južnoj Africi.
"EVO STOJIM"
Kao još nepoznati profesor teologije na Univerzitetu u Vitenbergu, Martin Luter je 1517. godine prikucao na vrata lokalne crkve svojih 95 teza u kojima je osuđivao zloupotrebe vere koje čini Katolička crkva, posebno prodaju oproštajnica i tako je pokrenuo protestantsku reformaciju.
Kada mu je uručen poziv vladara Svetog rimskog carstva Karla V za svečani kraljevski skup, odlučno je odbio da povuče svoja učenja i osudu pape.
Oči u oči sa vladarem, Luter je nastavio sa žestokim napadima na korumpiranost Crkve. Svoju odbranu završio je rečima: Evo stojim! Drugačije ne mogu. Neka mi je Bog u pomoći!
Posle njegovog govora, raskol u zapadnom hrišćanstvu postao je izvestan.
*
Koji su po vašem mišljenju najuticajniji govori u istoriji, koji su privukli pažnju, izazvali ratove, doprineli pomirenju?
Bilo da se njima tražila pravda, bilo da su se bodrili vojnici do pobede, neki govori imali su neverovatan uticaj na svoje doba i na naredna pokolenja.