Srpski inat? U politici, kada vodiš brigu o naciji, čitavoj zemlji, nema mesta za tako nešto.
Naravno da velike države imaju najviše koristi od Unije (Nemačka, Francuska...). Svoje proizvode mogu da plasiraju bez carine na sva tržišta. Pa zašto bi onda one i pravile takvu zajednicu? Da pmažu sirotinji? hehe... Plus umaju jači politički uticaj na te zemlje.
Međutim, i male zemlje imaju neku šansu: da isto tako svoje proizvode plasiraju na velika, bogata tržišta Unije. Slobodan promet, robe, usluga, ljudi... Mogućnost da svom javnom mnjenju, svojim biračima političari tih malih zemalja kroz pritiske i krivicu drugih, ukaže da se mora menjati sistem i zakoni koji ne valjaju. Iskoristimo šansu, hajde da radimo, budemo odgovorni, hajde da iskorenimo korupciju, hajde da sprečimo monopole. To je između ostalog ono što Unija traži. Ima li tu nečeg lošeg? Nema, naravno, i nije nam Unija kriva što mi to sve i dalje imamo. Ili možda jeste, nama je uvek neko drugi kriv. I onda se inatimo. Inatili smo se 19999. Nadam se nikada više. Da li ima pravde u Politici? Da li svet kakav je danas počiva na kosmičkoj pravdi? NE, ne, ne, i nikada neće. Naše je da se ovako mali trudimo da nas ne "pojedu" veliki, već da pognutih glava brinemo da opstanemo pored njih. To je uspeh, to je pravi vođa za Srbiju, ne treba nama više ponosnih političara. Nikada u istoriji od njih Srbija vajdu nije imala.
Amy, za sve te uslove smo mi krivi, Mladića čuvao stric a mi ga tražimo 10 godina, a za Kosovo zabijamo već decenijama unazad glavu u pesak. E pa dragi moji, vreme je da se otreznimo.
E sad idem da spavam.