• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Geneza rodoslova

Marjan

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
15.01.2012.
Broj reagovanja
61
Horoskop
Vaga
Listajući vesti unutar Telegrafove android aplikacije, naleteo sam na jedan jako zanimljiv članak. Ono što mi je više puta padalo na pamet, nisam imao koga da pitam. Baš kao što autor ovog teksta kaže na kraju. Elem...

GENEZA RODOSLOVA: Znate li ko vam je u familiji navrndeda?

Telegraf je pokušao da vam pomogne da se prisetite ko su vam preci, bliži i dalji, i kako se zovu kolena u rodoslovu kojima oni pripadaju.

Mama,tata, brat, sestra, baka, deka… Oni su najbliži i najčešće pominjani srodnici koji vas okružuju. Osim njih, tu su tetke, strine, ujne, ujaci, teče i ostala rodbina, koju ste toliko puta pomenuli u životu. Međutim, šta je sa onima koji već godinama počivaju u miru, šta je sa precima i širom familijom, da li znate ko vam je šta bio ili jeste u porodičnom stablu?!
Pokušaćemo da vam to približimo i pomognemo vam da bolje “upoznate” svoje najmilije.

Geneza rodoslova u Srbiji po muškoj liniji:
Otac Sin
Deda - otac vašeg oca Unuk
Pradeda - otac vašeg dede Praunuk
Čukundeda - otac vašeg pradede, deda vašeg dede Čukununuk
Navrndeda (ili Bele pčele) - deda vašeg pradede, čukundedin otac Navrnunuk
Kurđel - čukundedin deda, navrndedin otac Kurđel
Askurđel - kurđelov otac, navrndedin deda Askurđel

Geneza rodoslova u Srbiji po ženskoj liniji:
Majka Ćerka
Baba - majčina majka Unuka
Prababa - majčina baba Praunuka
Čukunbaba - babina prababa Čukununuka
Navrnbaba (ili Bele pčele) - prababina baba Navrnunuka (Bele pčele)
Kurđela - Navrnbabina majka Kurđela
Askurđela - Kurđelina majka Askurđela
Nakon nabrojanih, sledi još devet kolena u rodoslovu, ali s obzirom na to da se njih ni poslednje navedeni askurđel ne bi sećao, ostavili smo ih nepomenute. No, ukoliko ipak želite da otkrijete i svoje pretke od pre nekoliko vekova, uvek se možete raspitati u familiji i saznati više o sebi i svojim korenima.

Izvor: telegraf.rs

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Askurđela - pa meni je tamo neka Hunkinja rod ......:hilarious:

Marjan

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
15.01.2012.
Broj reagovanja
61
Horoskop
Vaga
Samo da mi koreni nisu turski, sve ostalo dolazi u obzir :D

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
nema tu mnogo varijanti.... turci, austrougari, mlečani..... ko zna ko se skim....:laugh:

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
....na kraju....nije ni bitno....bas smo dobri, lepi, pametni......bas ovakvi kakvi jesmo......:genije:

Vrh Dno