• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Genetika ili okruzenje

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Genetika je potencijal koji nosimo, a iskustva sa ljudima i sredina u kojoj zivimo oblikuje taj potencijal.

Sta , po vasem misljenju, ima veci uticaj na izgradju licnosti?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Teško pitanje. Ako zanemarimo genetiku kao nauku koja se odnosi na biološku genetiku ljudi, onda prvo što utiče na izgradnju ličnosti jeste porodica, porodično okruženje, vaspitanje, kasnije je već tu i sredina u kojoj živimo i ljudi koje upoznajemo i srećemo kroz život.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ali ja ne bih da je zanemarimo u ovoj raspravi. Naprotiv. Jasna je stvar da obe svari uticu na izgradnju licnosti, pitanje je sta vise. Mada mislim da je to od slucaja do slucaja nekad.

Dalje kazes utice porodica...Porodica je u isto vreme i okruzenje i genetika ( najcese ) tako da mislim da se ne mogu iskljuciti te dve stvari :)

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Genetika je jako teška, a ujedno i neproverena nauka u potpunosti, tako da o tome vrlo malo znam, izuzev embriologije koja je malo povezana sa znanjem iz genetike. Ako na izgradnju ličnosti povežemo i psihologiju koja nije egzaktna nauka, onda ne znam dokle možemo da stignemo u diskusiji. Sve što mogu je da prokomentarišem iz ličnog iskustva, ali bi bilo najbolje kada bih sada imali nekog dobrog psihologa ili genetičara. :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nismo geneticari po struci, ali valjda imamo iskustva, time sto smo posmatrali sebe, roditelje, prijatelje itd i na osnovu toga doneli neki nestrucni zakljucak.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Po mom nestručnom zaključku: ja nemam ništa od genetike mojih roditelja. Bar po ovome što se dešava čitavog mog života. Ali najiskrenije. :) Ili sam usvojen, ili su odlično obavili posao mog vaspitanja i izgradnje ličnosti, ali se toga oni sami ne pridržavaju kada je reč o njima.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Po mom iskustvu ja imam sve po malo, a opet i nesto sto nije nicije. Tako da je neki zakljucak da je mrtva truka izmedju genetike i okruzenja. Nekada nadjaca prva, nekada druga opcija.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ja sam misljenja da okruženje mnogo više utiče na razvoj i formiranje ličnosti.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Dakle razlicita iskustva. A istina je obicno negde u sredini. Negde preovladava genetika, negde okruzenje.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Da pojednostavimo, lenjost se nasledjuje. Sklonost nasilju je ipak zasluga okruzenja. I onda dolazimo do zajkljucka da oba faktora imaju uticaj. Koji vise ili manje, opet zavisi od osobina, ali ja bih ipak dao prednost okruzenju.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ovo su novi momenti za mene od genetičara Stemisa. Nisam znao da je lenjost nasledna. o_O

Vrh Dno