• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Gdje ima najviše bakterija?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Gdje ima najviše bakterija?

mp900049745.jpg

Za mnogu djecu zima otprilike ovako izgleda: prehlada, prehlada, antibiotici, pa opet prehlada, pa neka upala, i opet tako ispočetka. Stoga, vrlo je korisno znati koja su to mjesta koja se trebaju izbjegavati, mjesta koja sadrže najviše bakterija.
Gotovo je nemoguće potpuno izbjeći infekcije, ali je važno znati gdje se kriju opasnosti koje mogu prouzrokovati razne upalne i infekcijske bolesti kod naših malenih.
Na osnovu istraživanja i analiza koja rađena sljedeća mjesta kriju najviše opasnosti:
  1. Dječja igrališta i igraonice. Ova mjesta definitivno prednjače na listi onih sa najviše bakterija. Igraonice su plodno tlo za sve vrste bolesti, a razlog leži u tome što sva djeca, dodiruju ručicama sve oko sebe, i tako svaki dan, u najvećem broju slučajeva – bez prethodne dezinfekcije. Djeca dolaze na igrališta i u igraonice, nažalost, i kada su bolesna. Mjesto koje je definitivni “šampion“ za razvoj bakterija na igralištu je pješčanik. Po mišljenju stručnjaka, to je zato što razne životinje borave tamo i ostavljaju svoje parazite. Dakle, treba obratiti pažnju na to da djeca ne stavljaju ruke u usta dok su u igraonici ili na igralištu, te da se okupaju nakon boravka na takvim mjestima.
  2. Javni toaleti. Jeste li ikad pokušali presvući bebu na javnim stolovima za presvlačenje? Vjerovatno jeste. Međutim, da li ste vi ikad nakon što ste završili obrisali stol antibakterijskom maramicom? Vjerojatno ne. Ako već morate da se služite javnim stolovima za presvlačenje, onda pokušajte da stol prekrijete jednokratnim pelenama, te ih bacite nakon što završite sa presvlačenjem.
  3. Liječničke ordinacije. Ironično, zar ne? Činjenica da se dijete može razboljeti u ordinaciji je vrlo poražavajuća. Razlog za to je taj što su djeca koja dolaze kod ljekara bolesna, brišu nosiće, stavljaju ručice u usta, kašlju kišu, a onda se nakon toga igraju sa igračkama u čekaonicama, koje kasnije diraju sva druga djeca. Neke doktorske ordinacije vode
    mp900407313.jpg
    računa o čišćenju igračaka i slikovnica. Međutim mi to ne znamo, stoga je veoma važno da nakon liječničkog pregleda i roditelj i dijete dobro operu i dezinfikuju ruke.
  4. Supermarketi. Ovo ne iznenađuje. Zbog broja ljudi koji svakodnevno prolaze kroz supermarket, on je pun raznih opasnih bakterija koje se nalaze na svim površinama, od podova, kolica, pa do aparata za kreditne kartice. Sva ova mjesta u supermarketu su puna bakterija, stoga je veoma važno da nakon posjete prodavnicama ovog tipa obavezno deznifikujete ruke i sebi i djeci.
  5. Javne česme. Stručnjaci su pronašli da se u česmama u školama nalazi više bakterija nego na WC školjkama.
Naravno, nismo uvijek u prilici da potpuno zaštitimo našu djecu od svih bakterija koje vrebaju. Međutim, ukoliko vodimo računa o pranju ruku neposredno nakon igre na igralištima i u igraonicama, ili nakon što smo posjetili supermarket, umanjit ćemo vjerovatnost zaraze. I jedno je sigurno: bolje je djecu poslati u školu sa bocom vode, nego im dopustiti da piju vodu iz školskih česmi.
 
Vrh Dno