• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Gde ode dinar?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Rekli bi: "U majčinu!"
Ali stvarno, dokle će da pada?
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Zna Šole 100% ... Šole to je onaj sa platom od 640.000 dinarčića :D .... Ne verujem u hiperinflaciju, iz vremena 90-tih (prosto ono je bio državni projekat) ali da će dinar slabiti, to je neminovno ... koja je granica samo nebo zna... S jedne strane nas ubedjuju da je dobro da dinar bude slabiji, jer su naši proizvodi onda konkurentniji napolju, ali kad ovaj kurs kao imput udje u sve ono što uvozimo, odosmo mi u tri krasna ****** :oops:
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Ja se u to ne razumem a i zamara me da pokušavam...
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
........dinar ide tamo gde mu je mesto...........na dno :unsure:

.....ako ne pokrenu privredu.......i nastave da socijalni mir odrzavaju pozajmicama.............nasem dinaru crni dani dolaze
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
kad bih mogla dinar odvojeno da posmatram od naroda..ali s dinarom i mi odosmo na dno..
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
ne nismo lenji samo nemamo sreće u vrhovno vodjstvo...
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Finansijski špekulanti oborili vrednost dinara

Dinar svakog dana obara rekorde i danas je evro dostigao novu istorijsku vrednost od 110,3 dinara i to nakon što je NBS prodala 80 miliona evra. Domaća valuta konstatno gubi na vrednosti otkad su 9. februara zamrznuti razgovori sa MMF-om jer strani ulagači nisu voljni da prodaju evre i kupuju dinare. Budući da više nema štita iz Vašingtona koji bi zauzdao državu da prekomerno troši, vruć kapital od oko pola milijarde evra nastaviće da se odliva iz zemlje.
217342_0404-menjacnice-0105-foto-d-milenkovic_f.jpg

Svaki dan nove cifre: Menjačnica u Beogradu
Da je država na vreme privlačila strane investicije i podržavala izvoz, danas bismo imali stabilan priliv deviza i ne bismo strahovali što dinar tone svakodnevno, kažu sagovornici “Blica”.

U ovom trenutku se na deviznom tržištu vrti između 400 i 500 miliona evra u takozvanom međuvalutnom keri trgovanju. Reč je o novcu koji su strani investitori uneli u Srbiju kako bi zarađivali na međuvalutnim razlikama. Ispostavilo se da je dinar lane, od početka godine pa do juna, prema analizi Blumberga bio najjača valuta na svetu. To znači da se investitorima daleko najviše isplatilo da se klade na odnos dinar-evro i dinar-dolar nego na bilo koji drugi paritet svetskih valuta. Kao posledica priliva deviza po ovom osnovu, dinar je bio stabilan.Ekonomisti ovakav novac zovu vrućim kapitalom jer on brzo ulazi u zemlju, ali i iz nje brzo izlazi i baš takav odliv se dešava u poslednje dve i po nedelje. Kako nema ni drugih značajnih priliva deviza, dinar osetno slabi iz dana u dan.
Strani ulagači koje je “Blic” pozvao, kao razlog za povlačenje para navode odlaganje pregovora sa MMF-om i posledice u vidu nekontrolisanog trošenja države pred izbore.

U ogranku za investicije “Sosijete ženeral banke” iz Londona kažu da će ubuduće oprezniji ulagati u dinar. An Benoa, direktor Sektora za investiciono ulaganje, kaže za “Blic” da ih neizvesnosti na tržištu zbog odlaganja dogovora sa MMF ne stimulišu da ulažu u Srbiju.

- U ovom trenutku egzotična tržišta poput Srbije smatramo za suviše rizična i previše teška za međuvalutnu trgovinu. To pokazuje i nedavni pad interesa stranih investitora da ulažu u dinar - kaže Benoa i dodaje da dobijanje statusa kandidata za EU može uticati pozitivno na smirivanje tenzija kod investitora. A ako oni nastave da ulažu u dinar, onda će domaća valuta biti stabilna.

Analitičar Eldar Vakhitov iz londonske investicione banke “Barclays Capital” kaže za “Blic” da dinar u ovom trenutku nije dobra valuta za međuvalutno trgovanje jer ne donosi dobru zaradu.

- Da, prinos je i dalje atraktivan, ali postoje isuviše jaki pritisci da će dinar nastaviti da slabi - kaže Vakhitov. Ovakvi ulagači zarađuju na razlici između evropske i domaće repo stope, koja je i dalje visoka i iznosi 9,5 odsto dok Vakhitov smatra da će NBS zbog niske inflacije nastaviti da smanjuje tu stopu, što automatski smanjuje prinos na vruć kapital.


Jasna Atanasijević, glavni ekonomista u Hipo Alpe-Adrija banci, objašnjava da se valutama trguje svuda u svetu, samo što se u Srbiji osete tako oštre oscilacije, odnosno dinar slabi osetno jer je generalno ponuda deviza na tržištu niska.
- Pritisak na domaću valutu je tipičan u privredi poput srpske sa spoljnotrgovinskim deficitom i biće ga ubuduće ako ne bude većih priliva deviza kroz strane investicije ili strani dug - kaže ona.

Sagovornici “Blica” su saglasni da je glavni razlog slabljenja domaće valute taj što nema priliva deviza, a njih nema zato što Srbija nije na vreme sprovela strukturne reforme. Drugim rečima, da je država na vreme pripremila teren za dolazak stranih investitora i da je olakšala privrednicima da izvoze, onda bismo svih prethodnih godina, pa i ove, imali veći priliv čvrstih deviza umesto što danas strepimo kad će da se povuče vruć kapital i obori dinar.

- Dinar je bio precenjen u odnosu na evro pre krize jer se slivao veliki kapital kroz kredite i kroz strane investicije - kaže Jasna Atanasijević.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže da je baš tada bilo pravo vreme za strukturne reforme - pokretanje industrije, na povećanje izvoza i smanjenje javne potrošnje, na šta se nije obraćala pažnja.

Način da se dugoročno ojača domaća valuta on sumira u dve reči - kapitalizam i pravna država.

- To znači da je potrebno da radimo više i da se napravi okvir u kojem će vladati izvesnost za ulagače - kaže on za “Blic”.

Neophodne velike reforme

217340_0402-soskic-cvetkovic-foto-beta_hs.jpg
Eldar Vakhitov iz “Barclays Capitala” kaže da dinar slabi jer se produbio spoljnotrgovinski deficit u poslednjim mesecima 2011, što će se nastaviti i ove godine pošto je izvoz slab, pa nema priliva deviza. Da bi se izborila sa visokim deficitom, budžetskim i spoljnotrgovinskim, i kako bi privukla investicije, Vlada u narednim godinama treba da sprovede čitav niz reformi počev od efikasnijeg penzijskog sistema do sasecanja preobimnog javnog sektora. Uz to treba popraviti i naplatu poreza, savetuju u toj londonskoj investicionoj banci

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/309374/Finansijski-spekulanti-oborili-vrednost-dinara

Nismo mi još uvek toliko propali, obzirom koliko se ovde još uvek žestoko pljačka...
 

Misha

Nadrndani Bengalski tigric
Učlanjen(a)
13.12.2011.
Poruke
291
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Zlo.
Jedina "dobra stvar" rasta evra...
Misha danas dobija platicu u evricima. :genije:

Eh, sad kada nista ne bi poskupelo (a vec najavljuju da ce apsolutno sve poskupeti), pa da se i obradujem... Ovako moja sreca ce biti samo u trenutku dok menjam parice....
 
Vrh Dno