• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Franc Šubert

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Franc Peter Šubert (nem. Franz Peter Schubert; Beč, 31. januar 1797Beč, 19. novembar 1828) je bio austrijski kompozitor, koji se smatra poslednjim majstorom bečke klasične škole. Franc Šubert je jedan od najranijih pobornika muzičkog romantizma.
I pored toga što je umro u 31 godini života, napisao je oko 630 solo pesama (kompozicija), devet simfonija, među kojima je najpoznatijaNedovršena simfonija, sonate, kvartete, nekoliko opera i mnoga druga dela. Šubert se ubraja u najnadarenije kompozitore XIX veka.
Veći deo života Šubert je proveo u Beču u materijalno skromnim prilikama, a izdržavao se kao učitelj muzike. Afirmisao se u umetničkom krugu prijatelja koji su od 1823. priređivali privatne koncerte zvane „šubertijade“, posvećene njegovoj muzici. Prvi javni koncert na kojem su izvedene isključivo Šubertove kompozicije održan je neposredno pred njegovu smrt 1828. godine.
Za vreme života nije dobio priznanje za svoj rad.

250px-franzschubert.jpg


Datum rođenja: 31. januar 1797.
Mesto rođenja: Beč (Habzburška monarhija)
Datum smrti: 19. novembar 1828.
Mesto smrti:
Beč (Austrijsko carstvo)Izučavao je više muzičkih pravaca odjednom, studirao je klavir, violinu, orgulje, pjevanje i harmoniju, bio je pjevač u dvorskoj kapeli, gdje mu je poduku iz kompozicije davao Salieri. Finansijski nije bio osobito sposoban uzdržavati se od pisanja muzike, tako da su brojni njegovi prijatelji pomagali mu I tako omogučavali kompozitorov rad. Radio je u mladosti sa 17 godina i kao pomoćni učitelj kod oca u školi, čime je izbjegao vojnu obavezu. 1816, napušta školu. Šubert se često sa svojim društvom, (koje se po njegovoj volji sastojalo pre od umetnika i književnika negomuzičara), sastajao na tkzv. Šubertijadama, gdje su izvođene njegove skladbe. Njegova muzika se čula van kruga njegovih prijatelja, ali izdavači nisu bili ti, već prijatelji njegovi, na njihov trošak, koji su izdali prvu njegovu zbirku pjesama, 1821.
Živio je u Beču čitav svoj život, osim nekih ljetnih ekskurzija i dveju posjeta Ugarskoj kao kućni muzičar Esterhazy porodice, 1818-1824. Nikad nije bio posebno finansijski stabilizovan, ali imao je uvijek zarade dovoljno za život.

Šubertijada
Kažu da se kompozitor redovno svako jutro vrlo rano budio i posvečivao skladanju do u podne, kad se priključivao svojim prijateljima.
Mladi kompozitor brzo je osvojio brojne svojom muzikom. Život Šuberta je na osebujan način tajanstven. Nije bio oženjen.Iako je kratko živio, ostavio je djela više nego li ijedan kompozitor.
Opus mu broji preko 900 djela, u čemu prvo treba istaći Veliku devetu simfoniju – jednu od svjetski najljepših simfonija, i ne manju vrednu, čak i bolju – 8 Nedovršenu simfoniju. Tu su i ostala djela i pjesme, kvarteti kao: Gretchen am Spinnrad , Die Erlkonig , Wintereisse , Impromptus, Moments Musicaux, Trout , Schwanengesang , Die junge Nonne , Ave Maria, Der Wanderer , Die Zauberharfe, Schöne Müllerin…itd.
Šubert je obožavao Ludwig van Beethoven -a, kad je Betoven umro, nosio je njegov kovčeg, da bi nedugo potom, nakon godinu dana i sam bio pokopan pokraj njega po vlastitoj želji.

Nadgrobni spomenik Šuberta kaže: Glazba je zakopala ovdje veliko bogatstvo, ali još veće nade, tako su prijatelji Šuberta ugravirali na njegovu spomeniku, obzirom da kratak mlad život, nas je uskratio za ovo stablo u vrhuncu njegovog plodonošenja – ili je vrhunac već dostignut?
Pripadao je razdoblju romantizma, odnosno sa Betovenom je bio glavni prenosnik perioda klasicizma u romantizam.

250px-franzschubert.jpghttp://sh.wikipedia.org/wiki/Franz_Schubert
 
Vrh Dno