Formiranje i održavanje baterije na telefonu

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Često slušam prodavce kako savetuju kupcima da obavezno formiraju bateriju onim famoznim pražnjenjem do kraja i punjenjem od 12 sati.
To nemojte raditi, jer ove nove baterije litijum jonske ili litijum polimerske su već formirane.
Dve najvažnije stvari za ove dve vrste baterija su da se ne prazne ispod 20% i da se ne trebaju puniti do 100%. Preporuka je da se baterija puni kada njen kapacitet napunjenosti padne na 20%, a da se može puniti do 80%, dakle ne mora i ne treba do 100%.
Ukoliko telefon duže vreme ne koristite, napunite bateriju do nekih 50-60 % i izvadite je iz telefona. Ukoliko nemate potrebu za stalnom Internet konekciju, ne uključujte prenos podataka 3g ili 4G. Koristite 2G. Koristite originalne punjače i kablove. Ako se setim još nečega, napisaću. :)
 
Poslednja izmena:

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Jel to važi i za moju roze Nokiju? Msm, nikada nisam "formirala" baKterije, samo volim da znam :D
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nastavak korisnih saveta za ocuvanje baterije...
Kao sto smo već rekli, telefon puniti kada kapacitet baterije padne između 20-30%. Nemojte dozvoljavati da se baterija previše isprazni, a posebno nemojte dozvoliti da se telefon ugasi zbog ispražnjene baterije. To nije dobro ne samo zbog samog “zdravlja” baterije, već ćete biti i nedostupni za pozivanje.
Telefon je sasvim dovoljno napuniti do 80-90%. Apsolutno ništa neće skoditi bateriji punjenje do ovih procenata. Naprotiv!
Dok se telefon puni, nemojte ga koristiti. Ako vam je potreban telefon na par minuta, prekinite punjenje baterije, obavite telefonske pozive i dr, a potom nastavite da punite bateriju. Upamtite, dopunjavanje napunjenosti baterije (na primer, punjenje baterija kada padne na 40% i prekid punjenja na recimo 60%) neće joj škoditi.
Izbegavajte korišćenje telefona na visokim i niskim temperaturama (iznad +35 C i ispod 0 C), i nemojte izlagati telefon direktno na sunce.
Svako pregrevanje telefona šteti bateriji. Ako primetite da se prilikom korišćenja neke aplikacije telefon greje, bilo bi poželjno da tu aplikacije izbrišete i da umesto nje koristite neku alternativnu aplikaciju.
Baterija na telefonu se prazni i kada je telefon isključen. Ukoliko duže vreme nećete koristiti telefon, napunite bateriju na oko 50% i izvadite je iz telefona. Kada kupite nov telefon, prilikom prvog uključenja primetićete da baterija nije potpuno napunjena. To nije slučajno.
Naravno, koristite proverene (najbolje je originalne) punjače i kablove za punjenje. Nemojte skupocene baterije i telefone da punite neproverenim punjačima i kablovima.
 

maki

Nindža
Član
A ja čitala u nekim novinama savete za očuvanje baterije pa su savetovali da je telefon na punjaču dok se koristi:o.....ma odmah mi to bilo čudno....
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Da, to svakako nije dobro za bateriju. Moja deca to često rade i pricam, al dzabe. :(
Kupice oni sami novu bateriju. ;)
 
Vrh Dno