• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Feng Shui

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Feng Shui je kineska nauka, koja propisuje nacin zivljenja i tehniku uredjenja prostora. Zivot u ravnotezi sa licnim okruzenjem, prakticne tehnike itd.
U poslednje vreme sam počeo da čse upoznajem sa ovom kineskom naukom. Ukoliko ima zainteresovanih ili onih koji znaju nešto o njoj bilo bi lepo da svoja znanja podela sa nama.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Kuhinja
Vitalnost ukucana i njihova kolicina energije stoga zavise i od atmosfere u kuhinji, na sta najvise uticu osvetljenost, boje, raspored namestaja i polozaj sporeta. Najvazniji deo kuhinje je sporet, i njegov polozaj najvise utice na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za sporet su: kada je smesten iza vrata, nedovoljno osvetljen i bez slobodnog prostora ispred. Sve ovo utice na kvalitet pripremljene hrane, sto se reflektuje na vitalnost ukucana kao i na njihovu aktivnost i inicijativu.
Sporet u feng shuiju predstavlja i izobilje, jer ako jedemo kvalitetno pripremljenu hranu, imacemo dosta energije i dobro cemo raditi - pa tako vise i zaraditi.

Trpezarija
Trpezarija treba da je uredjena jednostavno i tako da u njoj nista ne skrece paznju sa jela. Ona nije mesto za TV, telefon i pokretne objekte (fontana, mobili), jer nam odvracajuci nam paznju - ometaju varenje. Ako je trpezarija skucena, ukucani ce izbegavati duzi boravak u njoj, pa ce obedovati brzo, ili ce hranu nositi u drugu odaju. Izvrsno resenje je ogledalo, koje ce uzak prostor prosiriti i uciniti da se u trpezariji osecamo bolje. U feng shui tradiciji postoji verovanje da slike reka i jezera u trpezariji donose dobrobit svim clanovima porodice. Pravilnim osvetljenjem - pre svega trpezarijskog stola, naglasice se funkcija prostorije a paznja ce se, kao sto i treba, usmeriti na hranu. Trpezarija nije mesto za nezivu prirodu (suvo cvece), izlaganje skupocenosti i antikviteta, kao ni za agresivne detalje (npr. punjene zivotinje, ostre predmete, itd.).

Dnevna soba
Funkcija dnevne sobe se u feng shuiju dovodi u vezu sa slaganjem clanova porodice, zajednistvom, razumevanjem i medjusobnom podrskom. Zbog njene funkcije, svakako treba da bude najveca prostorija u stanu i treba da bude dovoljno prostrana, toliko da unutra bude mesta za sve clanove domacinstva. Kada je dnevna soba premala, pojedinci mogu osecati da ne pripadaju - jer "tu" za njih nema mesta. Kada je prevelika i bezlicna, to smanjuje bliskost i podstice osecanje izolovanosti.
"Idealna" dnevna soba treba da bude svetla: sem centralnog, ovde je pozeljno i pozadinsko osvetljenje, koje podstice opustenu atmosferu. Namestaj u dnevnoj sobi treba da bude udoban i rasporedjen tako da podrzava konverzaciju (bez TV-a u centru prostora i orijentacije namestaja ka televizoru). Prilikom uredjenja ove prostorije treba voditi racuna o tome da namestajem ne blokiramo ulaz, jer ce se tada dnevna soba manje koristiti. Posledica ce biti da ce ukucani manje razgovarati, sto ce opet smanjiti osecaj medjusobne povezanosti, podrske i razumevanja.
Prave boje za dnevnu sobu su one koje relaksiraju. Neki praktikanti smatraju da je zuta, boja zemlje, najpogodnija za dnevnu sobu, jer podstice konverzaciju i u isto vreme relaksira. Elementi zivotnosti, kao sto su cvece, akvarijum ili fontana, treba da budu esencijalni deo dnevne sobe. Za akvarijum se smatra da dobro deluje na slaganje ukucana, i da emituje poruku da je "moguce ziveti skladno, kao sto to cine ribe u akvarijumu". Slike i detalji u dnevnoj sobi treba da podrzavaju zajednistvo, u smislu da sadrze prizore koji opustaju i detalje koji su dragi svima, i/ili prikazuju clanove porodice (ne usamljene figure i tuzne prizore).

Toalet i kupatilo
Predstavljaju finansijski polozaj stanara, jer su to mesta na kojima se koristi voda (novac). Shodno tome ne bi trebalo da su lokalizovana u podrucju bogatstva, jer toalet "spira" sve povoljne prilike stanara, i nikako u sredini stana jer na ovoj lokaciji ce slati negativnu energiju do svakog dela kuce. Treba da su neupadljivi, ne preveliki; stoga je bolje da kupatilo bude u posebnoj prostoriji.
Kako ovo u mnogim stanovima nije izvodljivo, odvojite ih bar poluzidom ili nekom pregradom, zavesom, kako bi ste obezbedili odredjen stepen privatnosti, i pri tome vodite racuna da poklopac toaleta uvek bude spusten, a vrata prostorije zatvorena.
Slavine i cevi koje cure ukazuju na novac koji se iskrada iz kuce, tako da cim se pojavi kvar, treba ga otkloniti.
Prema principima Feng suija trebalo bi da postoji jasna pregrada izmedju kupatila i spavace sobe, a ukoliko to nije slucaj, vrata drzite sve vreme zatvorena.
 
Vrh Dno