• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Feng shui

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Feng Šui (kineski 風水, engleski Feng Shui) je drevna kineska nauka koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa ličnim okruženjem kako bi se osigurala velika sreća. To je tehnika uređenja životnog prostora, metod osmišljavanja okruženja, pravilnim raspoređivanjem prostora i nameštaja. To je sistem tehnika i znanja, koji se mogu proučiti i potom primeniti na lični prostor i okruženje.

Najvažnije je da u svom domu stvorite okruženje u kojem će energija nesmetano „teći“ - što je pojednostavljena verzija principa na kojima se temelji feng shui. Naime, prema svojoj okolini treba da razmišljate kao o „produžetku sebe“. Iako ga većina povezuje s istočnjačkim učenjima, feng shui je u smislu uređenja prostora prisutan u svim kulturama sveta, ali se mora priznati da su Kinezima od toga napravili nauku.

Zato kada odlučite da u pomoć pozovete feng sui kako bi vam procvetao ljubavni život za početak počistite sve u kući.
Bacite sve papiriće, stare kutije, okrnjene ili pocepane stvari. Garderobu koju ne nosite više od godinu dana uredno spakujte i poklonite. Ne zaobilazite ni podrume i tavane: podrum je vaša podsvest, a tavan unutrašnje biće.

LJUBAVNI ĆOŠAK
Jugozapadni i zapadni deo životnog prostora su područja ljubavi. Ono što treba da se nalazi u njima su zdrava biljka, par svećica, figurica dvoje zaljubljenih, par životinja koji u stvarnom životu simboliziraju vernost, crveni lampion ili sveća, crvena tkanina po mogućnosti svila. Ne preterujte sa simbolima - odaberite dva, tri i održavajte taj deo stana uvek čistim i urednim. Ako se osuši neki deo vaše biljke odstranite ga dijagonalnim rezom.

SPAVAĆA SOBA
Najviše pažnje obratite na jugozapadni i zapadni deo u spavaćoj sobi. Ukoliko je krevet uz zid na kom su i vrata, premestite ga na suprotnu stranu – sprečićete svađe i negativne emocije u vezi. Pokušajte da izbegnete i da krevet bude direktno preko puta ulaza u sobu. Najbolji položaj je dijagonalno u odnosu na vrata, tako da direktan upliv vazduha koji ulazi u sobu ne „udara“ u vašu ljubavnu postelju.
Ako je spavaća soba spojena s kupatilom neka vrata budu uvek zatvorena, a daska WC šolje uvek spuštena – izbećićete širenje otpadne energije. Pobrinite se i da spavaća soba služi isključivo za odmor, opuštanje i romantiku. Ne unosite posao. Izbegavajte da stavljate oko kreveta stare porodične fotografije – teško da ćete sa slikom prabake pored kreveta imati volje za noćne igrice.

Enterijer stana Feng shuiEnterijer stana Feng shuiEnterijer stana Feng shui

UPARIVANJE
Proverite koliko je stvari u vašem „ljubavnom području“ upareno. Što više uparenih predmeta stavite u spavaću sobu, to ćete stvoriti više „parne energije“. Bilo da je reč o slikama ili posterima na zidu, svećama, cveću, kutijama za nakit, sve što držite u sobi neka bude u paru.

NAPRAVITE MESTA
Ima li u vašem životu, doslovno, mesta za drugu osobu? Ukoliko tražite partnera, napravite u svojem domu mesta za tu osobu. Kako? Ostavite pokoju praznu fioku, neka pored kreveta s obe strane bude noćna lampa, neka se krevetu lako prilazi s obe strane. Pošaljite jasnu poruku svemiru da u vašem domu ima mesta za dve duše.

PATKICE
Mandarinske patke su simbol vernosti i braka. One, kada pronađu partnera ostaju s njim do kraja života. Upravo zato je statua ili slika s ovim slatkim bićima u paru idealan ukras za vaš dom.
Osim patkica, mogu da posluže i divlje guske ili golubovi. Najbolje je da budu od poludragog kamenja, providnog ili ružičastog kvarca, turmalina ili crvenog korala. Nemojte da odaberete drvene patkice.

PROMENITE BOJE
Boja romantike je ružičasta, a boja strasti crvena. Naravno, to ne znači da trebate celu sobu da okriečite u ružičasto. Pokoji ružičasti jastuk, tepih i dve roze sveće učiniće svoje.
S crvenom ne treba preterivati. Ako ubacite previše crvene u svoj životni prostor, to bi moglo da podstakne raznorazne rasprave i prepirke. Ako imate crveni lampion u jugozapadnom delu sobe to će biti sasvim dovoljno. Ne postavljajte ga prenisko, neka bude u ravni grudi ili očiju.

9764ja.jpg
9766se.jpg
9765pa.jpg


Izvor: Blic
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Feng shui: Sredite kuću, privucite novac

Feng šui je drevna kineska tehnika uređenja prostora kojom se čovek usklađuje sa okruženjem. Cilj tog prilagođavanja jeste postizanje hramonije i ravnoteže s okruženjem. U osnovi je najvažnije pravilno postaviti kuću, rasporediti prostorije i razmestiti nameštaj, a ovo drevno znanje može pomoći će da se iz okruženja prizove sreća. Ako ima dovoljno čija i ukoliko se nesmetano i sporo kreće, to je dobro, feng šui će dati povoljan rezultat. Izdvojili smo savete koji će pomoći da steknete novac.

PRIVUCITE NOVAC
Da biste privukli stalni priliv novca u kuću, poželjno je da u jugoistočni sektor stavite vodene simbole, koji sugerišu prisustvo vodene energije. U dnevnoj sobi možete da koristite slike i fotografije na kojima su prikazani vodeni pejzaži. Takođe, možete da osmislite dekoraciju ovog polja uz pomoć tamno plave i crne boje.

USPOSTAVITE RAVNOTEŽU
Ukoliko nedostaje, ravnotežu ćete povratiti tako što ćete zid obojiti u jasno zelenu boju ili postaviti veliku biljku. Možete i da okačite ogledalo tako da se biljka ogleda u njemu i stvara efekat bašte. Setite se da se biljke ne stavljaju u spavaću sobu.

VODOPADI STVARAJU MILIONERE
Smatra se da vodopadi prave milionere. Osim slika sa vodopadima, možete staviti akvarijum sa ribicama. Ali, poslužiće i posuda od keramike ili porcelana u kojoj se nalazi samo voda. Mini fontane su, takođe, povoljno rešenje.

TRI NOVČIĆA ZA SREĆU
Tri novčića različitih oblika sa otvorom u sredini, koji su povezani crvenom trakom, oni se smatraju veoma srećnim simbolom. Najbolje je da ih nosite u novčaniku. Mogu se kupiti u kineskim prodavnicama u Beogradu.

NAPRAVITE SVOJ BROD BOGATSTVA
Napravite svoj brod bogatstva. Kupite malu maketu broda i okačite nakit (može bižuterija). Ovakav brod se može postaviti pored ulaznih vrata tako da uplovljava u sobu.

TRONOGA ŽABA
Tronoge drvene žabe sa novčićem u ustima su najčešći simbol i mogu se naći u Indijan šopovima koji su prisutni u svim našim gradovima. Postavlja se u jugistočni ugao, odnosno oblast. Možete ih koristiti za dekoraciju i u kući i u kancelariji.

Izvor: http://zena.blic.rs/Kuca/5978/Feng_shui_Sredite_kucu_privucite_novac
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
VODOPADI STVARAJU MILIONERE
Smatra se da vodopadi prave milionere. Osim slika sa vodopadima, možete staviti akvarijum sa ribicama. Ali, poslužiće i posuda od keramike ili porcelana u kojoj se nalazi samo voda. Mini fontane su, takođe, povoljno rešenje.nama možda jedino ovi Nijagarini vodopadi pomognu.... :lud::laugh::laugh:
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Unesite ljubav i srecu u svoj dom

Filozofija stanovanja po feng šuiju spavaću sobu vidi kao najvažniju prostoriju svakog doma. Od neprocenljive je važnosti jer može bitno uticati na sreću u ljubavi. Ukoliko vam kroz spavaću sobu ne prolazi i cirkuliše povoljna energija, možete očekivati razne probleme na ovom planu, kao što su: ogorčenost, nerazumevanje, neverstva, svađe i emotivnu hladnoću.

Dovoljno je da primenite nekoliko jednostavnih pravila, pa da za kratko vreme poboljšate odnose sa svojim partnerom ili ukoliko ste sami da privučete odgovarajuću osobu u svoj život, za kratko vreme osetićete poboljšanje i na svim drugim poljima.

Boje: Potrebno je da odaberete blage i opuštajuće nijanse za zidove. Svetloplava simboliše odmor, a svetloroza privlači sreću kroz zajedništvo. Naravno, za konsultaciju o bojama potrebno je uraditi vašu individualnu kartu prostora da biste videli koja vam boja najviše odgovara, a koju morate izbegavati. Nećete pogrešiti ukoliko se držite proverenih nijansi kao što je bela, krem, bež ili boja kajsije.

Položaj kreveta: Bilo bi idealno da krevet postavite dijagonalno, paralelno sa vratima sobe jer, po pravilima feng šuija, ne bi trebalo da spavate na krevetu nogama okrenutim ka vratima. Ukoliko nemate mogućnosti da promenite situaciju, savetujemo vam da postavite paravan koji će zakloniti pogled na vrata. Poželjno je da krevet bude izrađen od drveta, a još važnije je da ne bude nasleđen jer bi problemi vaših prethodnika mogli da posatnu vaši. Kada je oko kreveta nered, ako se nalazi između velikih komada nameštaja, ili su iznad njega police, to može da izazove osećaj nesigurnosti, pritiska ili težine, kao i učestale glavobolje. Prema feng šuiju, bilo bi idealno da oko kreveta nema ničega, jer to energiji omogućava da diše, ali i simboliše slobodan prostor za nova poznanstva ili preporod aktuelne veze. Da biste obezbedili dobru komunikaciju i sreću u vezi, postavite dve ružičaste ili crvene sveće sa svake strane kreveta.

Nameštaj: Položaj namešatja u vašoj spavaćoj sobi trebalo bi da bude u harmoniji sa krevetom. Postarajte se da, kada ležite na krevetu, ne gledate u bilo kakve oštre ivice i uglove. Izbegavajte da ogledalo postavite naspram prozora ili, što je još važnije, naspram kreveta. Ono može poremetiti vaš odnos sa partnerom, a, ako ste usamljeni, teško možete sklopiti nova poznanstva. Možete nabaviti kristal rozenkvarc i postaviti ga ispod kreveta na strani gde vam stoji glava.

Aktiviranje ljubavi u dnevnoj sobi


Pošto se dnevna soba u kući najviše koristi, ona bi trebalo da bude topla, vesela i udobna. Prvo odredite jugozapadnu stranu sveta vaše dnevne sobe. Za ljubav, romantiku i srećan brak izuzetno je povoljno da jugozapadni zid sobe obojite svetložutom bojom, poput boje kukuruza. Osvetlite svoj ljubavni život blistavim svetlima. Dobro osvetljen jugozapadni deo vaše dnevne sobe privlači energiju sreće u ljubavi. Možete upotrebiti belu, žutu ili crvenu svetlost.
Kristali donose najpovoljniju energiju u ovaj segment vašeg života, pa je najidealnije da ovde postavite grumen prirodnog kvarca.

Mirisi takođe brzo i lako utiču na energiju u prostoru, a najpovoljnije deluju arome esencijalnih ulja. Najblagotvornije ulje univerzalnog dejstva jeste lavanda. Ulja koja se preporučuju za pokret u ovom segmentu su jasmin jer podstiče ljubav i radost, pomorandža koja ublažava tugu i neraspoloženje i podstiče sreću. I ruža, koja je univerzalni simbol ljubavi, idealna je za spavaću sobu.

Tabui u spavacoj sobi
Nikada nemojte unositi bilo kakve vodene aranžmane u spavaću sobu. Voda u spavaćoj sobi doprinosi zahlađenju odnosa medu partnerima jer energija u vašoj sobi tada dobija negativan naboj. Ukoliko imate akvarijum ili fontanu u spavaćoj sobi, najbolje je da ih odmah premestite u neku drugu prostoriju, kao što je dnevna soba. Na zidovima ne treba da vise slike sa motivima vode kao što su mora, jezera, okeani, vodenica, vodopad... Izbegavajte suvo cveće jer stvara štetnu energiju i negativno utiče na ljubav, kao i bodljikavo cveće i biljke koje imaju trnje. Za prijateljstvo i razumevanje u braku vrlo je povoljno držati simbol breskve - ili kao figuru, na činijama ili u vidu slike.

Ukoliko ste usamljeni
Na usamljenost mogu vrlo negativno uticati slike na kojima su prikazani uplakani, tužni ili zabrinuti ljudi, divlje životinje ili slike na kojima se nalazi samo jedna osoba. Umesto takve simbolike, idealno je da unesete simbole koji predstavljaju bliskost i zajedništvo. Ukoliko spavate u sobi u kojoj postoji zaostala energija od prethodnih vlasnika, kao što su smrt, razvod ili bolest, potrebno je očistiti taj prostor, a najbrži i najjednostavniji način jeste da upotrebite miris i zvuk. Ambijentalna muzika, zvuci talasa, ptica, delfina ili šum lišća uneće u vaš dom pozitivnu, relaksirajuću energiju koja će doprineti da se vi bolje osećate, a isto tako će umanjiti negativnost ka vašem polju ljubavi.

Izvor
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Jos malo o ovome. Mozda se nesto i ponavlja ali ima i novih informacija :)

Kako da uredite svoj prostor da bi osigurali pravilan protok energije.

Prvi korak – Generalno sređivanje

Nered u kući, stanu ili sobi sprečava pravilan protok energije. Polomljene stvari treba baciti i napraviti mesta za nove predmete, pažljivo odabrane. Ispunite prostor biljkama jer su one najveći provodnik pozitivne enrgije. Preporučuju se biljke sa okruglim ili zaobljenim lišćem, jer se kod onih koje imaju šiljato energija skuplja u vrhovima i može izazvati zdravstvene probleme.

Izbor biljaka:

BAMBUS
Odličan u kuhinji ili kupatilu. Važno je da koren uvek bude vlažan. Traži dobro osvetljeno mesto.

OKRUGLI LISTOVI
Difenbahije, krotoni, jaglaci i ljubičice su simbol sreće

KUHINJSKO BILJE
Bosiljak, ruzmarin, nana, žalfija, matičnjak u kuhinji

FIKUS
Pročišćava vazduh i odstranuje gasove kao što su amonijak, benzen...

Drugi korak – Ulazna vrata

Prilaz vratima treba biti prazan i prohodan, jer na taj način energija slobodno protiče. Moraju biti čvrsta i veća od ostalih i najbolje je da su drvena. Ne treba da škripe, već da se pomeraju lako i nečujno. Dobro je da da imaju neki zeleni detalj na sebi (okvir vrata, otirač) ili u blizini (slika s drvenim ramom).

Treći korak – Kuhinja i toalet

KUHINJA: Za zidove kuhinje najbolje je koristiti boje vanile ili kajsije. Treba da preovlađuju zemljane boje i drvo. Metal narušava ravnotežu energije i treba ga neutralisati sobnim biljkama, pamučnim krpama ili prućem. Šporet ne treba da stoji uz sudoperu a ni nasuprot nje. Sto za jelo treba da je zaobljenih ivica, ovalan ili pravougaon i najbolje je da stoji pored prozora. U trpezariji treba da bude i dosta crvene boje jer to podstiče apetit, poziva na druželjubivost i razgovor.

TOALET: Koristite keramičke pločice, mermer ili staklo. Ne postavljajte ogledala jedno nasuprot drugom. Poklopac WC šolje obavezno treba da bude spušten. Ublažite negativne uticaje kupatila postavljanjem kamena u taj prostor (da biste izbegli probleme na poslu), bojenjem vrata u crvenu boju (protiv problema sa decom), cveće (za bolje muško-ženske odnose u braku i dečje školske probleme), zvončiće (protiv gubitka novca)...

Četvrti korak – Boje

Boje mogu pozitivno ili negativno da utiču na raspoloženje. Tako je crvena boja povezana sa energijom vatre i simbolizuje sreću. U Kini su, recimo, vrata i lukovi crvene boje.

Žuta: smatra se da pozitivno deluje na nervni sistem i poboljšava varenje. Ne treba preterivati sa ovom bojom jer može da asocira na kukavičluk i strah. Odlična za kuhinje, dnevne sobe i prostorije okrenute ka severu.

Narandžasta: Podstiče na optimizam i poverenje. Terapeuti je koriste za lečenje astme, prehlade i problema sa štitnom žlezdom. Najbolja je za dnevne sobe i trpezarije. Dobro osvetlite sobu ako je u ovoj boji, jer ona čini sobe manjim nego što jesu.

Crvena: Stimuliše osećanja, povezuje se sa snagom, radošću, motivacijom i ljubavlju. Koristi se za lečenje depresije i anksioznosti. Dobra je za trpezarije jer podstiče druženje i stimuliše apetit. Previše crvene može da izazove razdražljivost, glavobolju, preterani bes, nekontrolisanu strast i da uznemirava one sa mentalnim problemima. Nije dobra za dečje sobe.

Zelena: Nalazi se na granici između toplih i hladnih boja i najčešće se koristi za uspostavljanje ravnoteže, deluje opuštajuće i energično u isto vreme. Lekari je koriste da ublaže bol. Najbolja je za spavaće i dnevne sobe. Previše zelene čini ljude previše opuštenim i ležernim. Dodajte malo crvene ili narandžaste da se suprotstavite tome.

Plava: Može delovati hladno i negostoljubivo, pa za prostorije u kojima ćete češće boraviti birajte toplije tonove. Dobra za kupatila i radne sobe.

Lila: Povezuje se sa intuicijom, ujedno smiruje i podstiče mentalne funkcije. To je kraljevska boja koja simbolizuje mudrost i dostojanstvo. Najbolja je za spavaće sobe i kupatila jer stvara utočište protiv stresa. Oživite je crnom ili srebrnom.

Crna: Najčešće se povezuje sa smrću i misterijom. Ne apsorbuje i ne reflektuje druge boje i najbolje je koristiti u detaljima sa bojama poput lila. Može izazvati depresivnost, posebno u sobama tinejdžera.

Bela: Simbolizuje nevinost i harmoniju. Međutim, nekima može delovati hladno i neprijateljski, pa je bolje kombinovati je sa nekim toplim bojama.

Peti korak – Spavaća soba

U sobi u kojoj spavate važno je da iz kreveta vidite vrata i da uzglavlja bude zid koji će vam pružati podršku u životnim odlukama. Ne treba da spavate pored prozora zbog neprijatnog osećaja nesigurnosti. Ako želite da poboljšate odnose s partnerom, obojte zidove u žutu boju. Koristite i crvenu boju koja će razbuditi i pojačati strast. Okačite slike srećnih parova, ovde nema mesta za tate, mame i decu.

Šesti korak – dnevna soba

Izbegavajte teške prekrivače i guste draperije, zavese treba da su providne, u svetlim nijansama i lake za povlačenje. Nameštaj treba da bude čistih i jednostavnih linija. Sredina sobe bi trebalo da bude prazna i da se tu nalazi jedino stočić za posluženje. Izbegavajte sintetičke itisone i tepihe od zida do zida jer to ometa protok zdrave enegije. Što se tiče boje, preporučuju se svetli tonovi zelene, ili narandžasta jer ta boja pruža osećaj topline i mira. Televizor i muzičke uređaje postavite što dalje od mesta za sedenje.

Sedmi korak – poslovni prostor

Papire obavezno sredite u fascikle ili registratore, olovke, spajalice i ostale sitne predmete držite u kutijicama. Sedite okrenuti leđima ka zidu. Stolica treba da bude visokog naslona. Slika planine na zidu iza leđa doprineće autoritetu, na prednjem delu stola ili na zidu nasuprot vama može da bude slika ili predmet sa simbolikom vode. Ako je to moguće, sedite dijagonalno u odnosu na vrata.
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.079
Broj reagovanja
15.511
Horoskop
Ribe
Okrenula vrata od frižidera ka zidu :D
 
Vrh Dno