• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Feng shui kuhinja

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Feng shui kuhinja: energija i blagostanje

Hrana je primarni izvor čovjekove snage, pa je uređenje kuhinje po principima feng shuija ključno za zdravlje

35901_z__a0d.jpg


Mjesto na kojem živimo i način na koji stanujemo utječu na naše zdravlje, energiju, odnose s drugim ljudima, raspoloženje, koncentraciju, a samim time i opći uspjeh i zadovoljstvo u životu.
Ovim aspektom suvremena znanost tek se počinje baviti, a primjena drevne kineske vještine feng shui, koja se bavi životnim prostorom, sve je češća, tim više što prosječan čovjek najveći dio života provede u zatvorenom prostoru.
Sve na svome mjestu

Riječ feng na kineskom znači vjetar, a shui znači voda. U kineskoj kulturi blagi vjetar i bistra voda označavali su dobru žetvu, a samim tim i dobro zdravlje, odakle je poteklo značenje da dobar feng shui donosi dobre uvjete i zdravlje, dok loš feng shui donosi suprotno. Feng shui predstavlja obimnu i kompleksnu znanost uređivanja životnog prostora čime se oslobađa chi (energija) oko nas i u nama s ciljem da se sve dovede u harmoniju.
Štednjak na pravom mjestuNajvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, ako je nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Dobro je postaviti ga na mjesto s kojeg imate pogled na cijelu prostoriju.Uređenje prostora po feng shui principima  pojednostavljeno podrazumijeva da je sve na svome mjestu – odnosno najboljem mjestu u odnosu na vrata, prozore, strane svijeta i ostali namještaj.
Podrazumijeva se da prostor treba biti svijetao, čist i provjetren, zaštićen od nepoželjnih utjecaja izvana i iznutra te da energija slobodno cirkulira prostorom, da ju ništa ne ometa. Kako će se prostor konkretno urediti, ovisi o mnogim faktorima. Savršeno uređen prostor, prema feng shuiju, nije ni prazan ni pretrpan, pa se u njemu energija slobodno kreće.
Budući da je hrana primarni izvor čovjekove snage, uređenje kuhinje u skladu s principima feng shuija ključno je za zdravlje svih ukućana. Idealno gledano, kuhinja se nikad ne bi trebala nalaziti u središtu doma, a baš nikad na jugozapadu.
Najbolja lokacija je ili u stražnjem dijelu doma ili na jednoj njegovoj strani. Sve u kuhinji treba biti dostupno, prostorija treba biti svijetla i dovoljno široka da omogući nesmetano kretanje. Ne smije biti pretrpana kuhinjskim elementima - posude za hranu i kuhinjska pomagala odložite na policu ili u kuhinjske elemente.
Čisto i prozračno

Vrata kuhinje trebaju stalno biti zatvorena jer pogled na otvorena vrata asocira na glad. Košara za smeće treba biti smještena ispod sudopera, ali je poželjno da ima i poklopac.
Koristite pastelne bojeNajprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve. Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nije dobro ako u kuhinji provodite mnogo vremena, jer vas može iscrpiti.U skladu s osnovnim principom feng shuija o čistoći, sve radne površine u kuhinji trebaju biti dobro osvijetljene, a kuhinja u cjelini treba biti besprijekorno čista. Sve stvari koje se ne koriste treba ukloniti - vani smiju biti samo stvari koje se svakog dana uzimaju u ruke.
Sve što je polomljeno i okrhnuto - primjerice čaše, tanjuri, lonci - bacite. I sve drugo što je pokvareno, primjerice, vrata koja škripe, slavine koje cure, uređaji koji ne rade - sve treba popraviti, a ako to nije moguće, onda izbaciti iz stana.
Feng shui zagovara redovito čišćenje prostora - ne samo prašine i općenito prljavštine, nego rješavanje svih nepotrebnih stvari koje sputavaju protok pozivitne chi energije.
I boje imaju svoje mjesto u fen shui učenju. Idealna boja za kuhinju je bijela jer simbolizira čistoću hrane, a idealan materijal je - drvo. Ukoliko vaš izbor nije bijela, neka to svakako bude neka svjetlija boja.
Sve oštre predmete - noževe, škare, vadičepove i slično držite u ladicama. Također reducirajte količinu plastike i metala. Najvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Bilo bi ga dobro postaviti na mjesto s kojeg će kuhar vidjeti cijelu prostoriju. No, najvažnije je da je područje oko štednjaka dobro ventilirano i osvijetljeno.
Sve to utječe na kvalitetu pripremljene hrane, što se odražava na vitalnosti ukućana, kao i na njihovu aktivnost i inicijativu.
Blagovaonica crvene boje


feng-shui-2.jpg

Štednjak u feng shuiju predstavlja i izobilje, jer ako jedemo kvalitetno pripremljenu hranu, imat ćemo dovoljno energije i dobro ćemo raditi - a tako i više zaraditi. Trebamo imati na umu da štednjak i sudoper, budući da predstavljaju dva različita elementa (vatru, odnosno vodu), ne bi smjeli biti jedno pokraj drugog.

Za sve postoji feng shui lijekI na kraju, sjetite se da svaki manje sretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.Što se tiče blagovaonice koja bi trebala biti malo odijeljena od kuhinje, u njoj bi trebalo biti dosta crvene boje jer potiče apetit, poziva na druženje i razgovor, a stol bi trebao biti zaobljenih rubova i kutova. Blagovaonica nije mjesto za TV, telefon ili pak kompjutor, jer nam odvraćaju pažnju.
Ako je trpezarija skučena, ukućani će izbjegavati duži boravak u njoj, pa će objedovati brzo, ili će hranu nositi u drugu prostoriju.
Ovo loše utječe na probavne organe, i smanjuje količinu energije potrebnu za svakodnevne aktivnosti. I boje na zidovima utječu na nas, stoga je bitno odabrati pravu. Najprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve.
Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nas može iscrpiti. I na kraju, sjetite se da svaki nesretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Feng Shui - saveti za spavaću sobu
Name_1001128_36040.jpg

"Ispravno" nameštena spavaća soba može imati veliki uticaj na to kako ćete spavati. Prijatna soba može čak eliminisati Vaše probleme sa nesanicom i nekvalitetnim spavanjem. Jedan od načina da aranžirate raspored u sobi jeste da se povinujete principina Feng Šuia.
Šta je Feng Šui?

Feng Šui je otprilike 3000 godina stara kineska filozofija. To je nauka koja se bavi pitanjem kako izbalansirati razne energije u našoj sredini da bi imale pozitivan efekat na naše zdravlje, sreću i bogatstvo. Uvodeći principe Feng Šuia u život, možemo unaprediti svoju okolinu. Iako je ovo duboka i kompleksna nauka, postoje osnovne smernice koje nam mogu pomoći da preuredimo određene prostore, između ostalog i spavaću sobu.
Feng Šui spavaća soba

Poenta Feng Šui spavaće sobe je da je učinite udobnom, prijatnom i punom pozitivne energije. U tom slučaju Vam omogućava prijatan boravak, lepe trenutke, odmor i kvalitetan san.
Saveti za udobnu spavaću sobu

1. Odgovarajuća rasveta.

Iskoristite različite nivoe osvetljenja u sobi. Ako je moguće, koristite prekidač da regulišete jačinu svetla. Idealnu svetlost obezbeđuju sveće. Kada kupujete sveće, proverite da ne sadrže toksične supstance.
2. Voda nije poželjna.

Stavite objekte koje sadrže vodu u druge prostorije, gde je tempo života aktivniji. Voda se smatra smetnjom u partnerskim odnosima jer gasi vatru. Ako imate akvarijum u spavaćoj sobi prekrijte ga tokom noći.
3. Redukujte elektromagnetna strujanja.

  1. Uklonite TV, kompjuter i video rekorder iz sobe. Nekada čak i najobičniji elektronski sat može da izazove probleme sa snom. Zato ga stavite najmanje na dva metra udaljenosti od kreveta.
4. Uklonite ogledala.

Ogledalo u kom se vidi krevet i osoba u krevetu donosi nesreću. Može uzrokovati noćne more, uticati loše na depresivne ljude itd. Ako ne želite da uklonite iz sobe, možete ga kao i akvarijum, prekriti preko noći.
5. Koristite mirne boje

Pošto je princip Feng Šuia da spavaća soba omogućava miran san, koistite mirne, pastelne boje. U ovim bojama kupujte i nameštaj, tepihe, zavese i pokrivač za kervet.
6. Sa pažnjom birajte prizore koje ćete staviti na zidove spavaće sobe.

Prizori i slike nose jaku energiju. Budite posebno oprezni koje prizore kačite iznad svoje glave, da ne budu tužni ili negativni. Naime, takvi prizori utiču na Vas i Vaš život svake noći. Stoga, učinite ih pozitivnim i umirujućim za duh.
7. Sva vrata spavaće sobe treba da su zatvorena noću.

Zatvorite sva vrata koja vode u Vašu sobu kao i vrata ormara.
8. Spavaća soba uvek treba da bude provetrena

Postarajte se da je vazduh u sobi uvek pun svežeg kiseonika. Svež vazduh je deo pozitivne energije. Možete koristiti i jonizator.
9. Spavaća soba treba da bude mesto odmora

Radna soba i soba za odmor nisu namenjene da budu u istom prostoru. Ako ne možete to da rešite drugačije, odvojite radni deo i krevet zavesom ili nekom pregradom.
10. Pozicija kreveta je izuzetno bitna.

  1. Trebalo bi da pstavite noćni stočić sa svake strane kreveta.
  2. Prolaz do kreveta treba da bude prohodan sa svake strane.
  3. Tri strane kreveta moraju biti otvorene
  4. Nemojte spavati sa stopalima okrenutim vratima.
  5. Kada ležite morate videti vrata tako da Vam je momentalno uočljiva promena energije kada neko ušeta u sobu.
11. Krevet mora da bude udoban i izbalansiran

Koristite prekrivače napravljene od prirodnih materijala. Dušek treba da bude kvalitetan, a jastuk da pruža dobru potporu glavi i kičmi.
 
Vrh Dno