• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Expert ....

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Šoškić: Da sam premijer, prvo bih povećao PDV

- Srbija treba da se dodatno uredi u određenim domenima, a najvažnije je da se postigne viši nivo efikasnosti u domenima prihoda i rashoda javne potrošnje i poboljšanje uslova poslovanja u zemlji. Na tome moramo raditi bez odlaganja jer na dugi rok to određuje i ekonomsku budućnost Srbije - od toga koliko će biti privlačna za investitore pa do broja radnih mesta koja ćemo imati, kaže za “Blic” Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije.
216594_0801-soskic-foto-branko-belic_f.jpg

Mislim da nije dobro da se kapacitet državnih organa smanjuje zbog nastupajućih izbora: Guverner Dejan Šoškić
Da ste premijer uoči izbora, šta biste od preporuka MMF-a sproveli: povećanje PDV, smanjenje subvencija, transfera i mase zarada, proširenje osnovice poreza na dobit preduzeća, dohodak građana i poreza na imovinu? Koji potez po vama je najmanje zlo?

- Ova pitanja nisu u nadležnosti NBS, ali ako me već pitate, reći ću vam svoje mišljenje. Ako parlament nema kapacitet za donošenje zakona, teško je uraditi mnogo jer reforme zahtevaju izmenu zakona. Mislim da nije dobro da se kapacitet državnih organa smanjuje zbog nastupajućih izbora i verujem da bi trebalo da težimo da svaki državni organ ima puni kapacitet za rad do poslednjeg dana mandata. Vezano za preporuke MMF-a ili ne, država mora da se navikne i mi svi s njom da možemo da se protegnemo samo koliki nam je guber. Najvažnije je zauzdati dodatno zaduživanje i dati podsticaj za razvoj koji kreira radna mesta.Šta to konkretno znači?

- Prvo, rast PDV-a uz istovremeno unapređenje sistema naplate PDV-a na način da se otklone situacije u kojima se preduzeća zadužuju radi plaćanja PDV-a. Drugo, smanjivanje opterećenja na neto plate zaposlenih. Treće, kreiranje efikasnijeg socijalnog sistema za zaštitu najugroženijih građana Srbije. Četvrto, racionalizacija javnog sektora na svim nivoima i smanjivanje sive ekonomije. Peto, rast državnih kapitalnih investicija u infrastrukturu. Ovo su po mom mišljenju osnovni pravci delovanja ako želimo da ozdravimo naš privredni sistem.

Evropa u krizi pravi strategije za uštedu, u Srbiji, koja je takođe u krizi, o tome niko ne razmišlja. Čemu takav lagodan odnos?

- Ni u Evropi se mnogo nisu bavili ovim pitanjem dok ih muka (kriza) nije naterala. U bilo kojoj državi na svetu racionalizacija javnog sektora je bolna i zahteva politički i društveni konsenzus. Međutim, odlaganje problema, po pravilu, ne vodi njegovom rešavanju. Retke su zemlje koje smognu na vreme dovoljno unutrašnje snage i odgovornosti da na vreme počnu da rešavaju probleme ovog tipa. Većina teži da odloži rešavanje ovih pitanja jer je to zahtevan proces sa često negativnim političkim posledicama za reformatore. Mislim da Srbija po ovom pitanju nije izuzetak.

Dinar će u ponedeljak biti na istorijskom minimumu. Kada očekujete stabilizaciju?

- Teško je davati prognoze u vezi s kretanjem kursa. Tokom cele 2011. imali smo stabilan kurs. NBS poseduje značajne devizne rezerve da obezbedi likvidnost deviznog tržišta, spreči prekomerne dnevne fluktuacije i očuva finansijsku stabilnost. Ne treba zaboraviti da smo u režimu slobodnog kursa, da se cena stranih valuta određuje tržišno na osnovu ponude i tražnje, pa je prirodno da cene valuta mogu da se promene. Tačno je da je poslednjih nedelja malo veći stepen nervoze na deviznom tržištu, ali i zaboravljamo da je pre 15 meseci kurs bio 107, a da je sada oko 109 dinara. Naša politika je takva da devizne rezerve trošimo što racionalnije, da ih ne trošimo da bi nosioci špekulativnog novca iz domaćeg sistema izašli pod povoljnijim uslovima, što je nekad slučaj i što bi nekada bila posledica preranog i prebrzog intervenisanja na tržištu.

Koja je bila svrha posete misije MMF ako nisu imali mandat da pregovaraju o prvoj reviziji aranžmana?

- Ovo je bila tehnička misija MMF-a bez kapaciteta za pregovaranje. Stav MMF-a je da je potrebno odložiti, tj. zaustaviti pozitivnu reviziju našeg aranžmana dok se ne usvoji rebalans budžeta za tekuću godinu, što praktično u datim uslovima znači do uspostave punog kapaciteta političkog funkcionisanja posle izbora.

Evro od ponedeljka iznad 110 dinara

Mala ponuda deviza, velika tražnja ovih dana domaću valutu slabe. Dinar je opet na istorijskom minimumu, srednji kurs evra u ponedeljak iznosiće 110,1939 dinara. Narodna banka Srbije juče je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajući 30 miliona evra. Nezvanično, ovih dana jedna banka kupovala je više deviza, što je imalo uticaja na dinar.
Ovog meseca NBS je intervenisala prodajom 118,5 miliona evra, kako se kaže, zbog ublažavanja prekomernih fluktuacija kursa.
- Velika potražnja za devizama za kupovinu energenata dovela je do pritiska na dinar i on je oslabio - kaže za “Blic” Vladimir Marković, potpredsednik Izvršnog odbora Findomestik banke.
Ekonomista Goran Nikolić smatra da NBS ima pogrešnu procenu toga kako će pad dinara da utiče na cene.
- Centralna banka polazi od toga da će stagnacija u kojoj se nalazi Srbija, odnosno oborena tražnja, uticati na to da ne dođe do znatnijeg rasta cena, međutim, cene uvozne robe i inputa će svakako porasti i pogurati rast ukupnih cena - upozorava Nikolić. U bankama i menjačnicama otkupni kurs kreće se od 106,60 do 108 dinara, dok je prodajni od 110,30 do 112, 07 dinara. Razlika između prodajnog i kupovnog kursa kod banaka je i do 5,50 dinara, a kod menjača je duplo manja 2,30 dinara.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/308918/Soskic-Da-sam-premijer-prvo-bih-povecao-PDV

To je onaj što ga plaćamo 663.719 dinara/mesečno, da se brine o monetarnoj politici i stabilnosti u zemlji .... mslm da ne moram da Vam kažem svoje mišljenje, o tome koliko je njegova briga doprinela toj stabilnosti .... al eto samo još PDV da povećamo i sve će biti bolje, a ako i ne bude, pa i on je samo čovek koji može da pogreši :D
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Mislim da nam ne gine povecanje PDV-a
Cim su poceli da suskaju,spremajmo se :(
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......pdv.....bice povecan posle izbora.............to je sigurno.............ali da bi zastitili gradjanje........mislim da ce ograniciti marzu.........

...............a grcki scenario nama sleduje za par godina.............u to sam sigurna........s tim sto Grcka ima bar razvijen turizam............dok mi nemamo nista............kad nam zavrnu slavine ima da zavrsimo kao Etioplanji........
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Šoškić: Nema razloga za paniku zbog kursa dinara

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas u intervjuu Tanjugu da nema razloga "za bilo kakvu vrstu panike, ni psihoze", niti da će slabljenje dinara prema evru biti dugoročni trend, niti da je pred nama situacija u kojoj će stvari izmaći kontroli što se tiče kursa.
217237_dejan-soskic01-foto-b-belic_f.jpg
"Neće iz prostog razloga što NBS ima instrumente kojima može da interveniše, pre svega, devizne rezerve zemlje su na vrlo zadovoljavajućem nivou, one su dovoljne da obezbede finansijsku stabilnost", istakao je Šoškić.

On je rekao da je slabljenje domaće valute u proteklom periodu bilo "relativno skromnih razmera" - 4,3 odsto u prva dva meseca 2012, "dakle, s te tačke gledišta brzina i dinamika promena deviznog kursa nisu neuobičajene za valutni režim u kome se dinar nalazi".Primera radi, imate valute kao što su poljski zlot koji je od jula do septembra prošle godine oslabio za 12,4 odsto, turska lira koja je od juna do avgusta prošle godine oslabila za 12,5 odsto, mađarska forinta koja je od oktobra do decembra 2011. oslabila za 9,5 odsto, naveo je Šoškić.

Stabilnost dinara
29278_dinar-evro-vaga-blic_t.jpg
Prema njegovim rečima, često se zaboravlja da je dinar u dužem vremenskom periodu bio vrlo stabilan.
"Ako pogledate unazad kako se kretao devizni kurs vi ćete videti da od novembra 2010. godine kada je kurs bio preko 107 dinara za evro, do sada kada je oko 110 dinara to su promene koje nisu neobične za valute koje su u režimu fluktuirajućeg deviznog kursa", rekao je Šoškić.

Uzroci slabljenja domaće valute

Govoreći o uzrocima slabljenja dinara, on je istakao da su oni uvek vezani za to kakva su očekivanja investitora oko ukupne makroekonomske pozicije naše zemlje.

"Nekada tu imate nervozu koja može uticati, a u poslednje vreme su prisutni na deviznom tržištu u većoj meri i rezidenti sa svojim transakcijama, koji verovatno imaju procenu kako je kurs dinara u silaznom trendu. Tačno jeste da se to poklopilo sa određenim dešavanjima - zaustavljanje našeg odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom, određeni nivo rezervi na strani međunarodnih investitora koji se javio posledično, to je nešto na šta je NBS upozoravala da se potencijalno može desiti", istakao je guverner NBS.

"Sve to skupa je kreiralo tržišne okolnosti u kojima se mi trenutno nalazimo, mi verujemo da nema razloga za zabrinutost u ovom smislu, pomno pratimo šta se dešava na tržištu i spremni smo da koristimo vrlo značajne i efikasne alate koje imamo u svojoj nadležnosti", rekao je Šoškić.

Intervencije na deviznom tržištu
100150_evro-04-foto--dreamstime_t.jpg
Što se tiče intervencija na deviznom tržištu, on je naveo da će NBS i dalje, kada uoči da u nekom trgovačkom danu postoji prenaglašena nervoza i nestabilnost svojim intervencijama smanjivati prekomerne dnevne fluktuacije, ali ne tako da ide protiv tržišnog trenda jer njega treba da odredi ponuda i tražnja i to je u potpunosti konzistentno sa režimom deviznog kursa i ciljanjem inflacije, naveo je guverner.
"To je uobičajeni način ponašanja centralnih banaka u okolnostima u kojima se nalazi naša zemlja", rekao je on.

"Svesni smo da kurs može uticati na inflaciju"

Šoškić je naglasio da centralna banka ne smatra da kurs ne utiče na cene, kako su tvrdili neki domaći mediji.

"Sasvim obrnuto, mi smo vrlo svesni toga da kurs može uticati na inflaciju i finansijsku stabilnost. NBS će nastaviti politiku koju je i do sada vodila da cilja inflaciju, da ne cilja kurs, ali takođe da koristi devizne rezerve u smislu kontrole inflacionih pristiaka i pritisaka koji mogu da ugroze finansijsku stabilnost zemlje, i finansijska stabilnost neće biti ugrožena", istakao je on.

Fiksni kurs
17996_euro1111111-reuter_t.jpg
Povodom mišljenja pojedinih stručnjaka da bi Srbija trebalo da uvede fiksni kurs, Šoškić je istakao da je fleksibilan kurs izabran s namerom, jer, po pravilu, smanjuje potencijalnu cenu koju zemlja mora da plati pod dejsvtom eksternih nestabilnosti.
"Ako se desi finansijska kriza i ako ste u režimu fiksnog kursa, vrlo lako se može desiti da zemlja potroši sve devizne rezerve, da ne uspe da odbrani kurs na fiksnom nivou i da pošto je potrošila rezerve dođe do ogromne korekcije kursa, veće nego što bi trebalo", zaključio je guverner.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/309746/Soskic-Nema-razloga-za-paniku-zbog-kursa-dinara

Evo nadam se da vas je guverner umirio ... panici mesta nema ... ja ni zbog onog asteroida ne bi paničio, da imam 650 hiljada platu :D
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pa da. Najbolji je fleksibilan kurs, jer sa s njim mogu da rade, a sa fiksnim ništa.
 
Vrh Dno