• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Evropska Unija - Za i Protiv

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Molim jugonostalgičare da pesme pevaju u ovoj temi:

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Imali smo sigurnost! Za razliku i od istoka i od zapada, sigurnost! Da ćeš se obrazovati, da ćeš imati posao, da ćeš biti stambeno zbrinut, da ćeš biti lečen. Sigurnost u najvažnijim segmentima života. Na žalost, to je uljuljkalo čitave generacije pa sada nismo sposobni da se borimo za sebe.
Taco pametna si ko pčelica!

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.948
Horoskop
Lav
Muči me nesanica, pa..mislim da je red malo da pišem :)

Slažem se sa svima vama o tome šta smo imali kao SFRJ. Bili smo bezbedni, sigurni, imali besplatno zdravstvo... Imali smo drugačiji i lepši život..
Tačnije, životni standard je bio bolji.

Ali..ja sam pitala konkretno- Šta smo dobili od tog Pokreta Nesvrstanih? Konkretno vezano za učešće u tom Pokretu..sem jeftine nafte?

Pitam jer zaista znam malo o tom Pokretu...ali..vidim da smo zbog ovog mog pitanja otišli u offtopic..

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Šalu na stranu, pitala si Džudi šta smo dobili osim jeftine nafte? Pa malo li je i da je samo to? Dobili smo i to da su gotovo sve poslove iz domena gradjevinarstva u zemljama trećeg sveta, dobijale naše firme, pre svega "Energoprojekt", ali i druge, od čega smo kao zemlja imali sasvim solidan devizni priliv. Zauzvrat, studenti iz tih zemalja su masovno dolazili u Beograd i druge gradove tadašnje Jugoslavije na studije, s tim da su imali znatno povoljniji tretman od studenata koji nisu bili iz zemalja nesvrstanih. Pa je tako student iz Zambije plaćao tek neku simboličnu školarinu, za razliku od Grka koji su studirali po znatno skupljoj tarifi, al' ko im je kriv kad nisu bili nesvrstani... nego svrstani.

jolemisa

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
02.05.2022.
Broj reagovanja
213
Horoskop
Škorpija
Šalu na stranu, pitala si Džudi šta smo dobili osim jeftine nafte? Pa malo li je i da je samo to? Dobili smo i to da su gotovo sve poslove iz domena gradjevinarstva u zemljama trećeg sveta, dobijale naše firme, pre svega "Energoprojekt", ali i druge, od čega smo kao zemlja imali sasvim solidan devizni priliv. Zauzvrat, studenti iz tih zemalja su masovno dolazili u Beograd i druge gradove tadašnje Jugoslavije na studije, s tim da su imali znatno povoljniji tretman od studenata koji nisu bili iz zemalja nesvrstanih. Pa je tako student iz Zambije plaćao tek neku simboličnu školarinu, za razliku od Grka koji su studirali po znatno skupljoj tarifi, al' ko im je kriv kad nisu bili nesvrstani... nego svrstani.
Energo investe je gradio ceo bliski istok,afriku veci deo,Indiju i drzavice oko nje,Kinu.Kinezi su mnogo naucili od starih firmi SFRJ,pa to usavrsili.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Osim toga, uzimali smo od zapada povoljne kredite, novac davali nesvrstanima a od njih uzimali dijamante koje smo opet prodavali zapadu a od razlike ... E ne znam šta je bilo sa razlikom. 😂

Vrh Dno