• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Eticko pitanje perfidnosti

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
,,Perfidnost ili zlobnost označava djela neke osobe ili grupe koja namjerno iskorištava povjerenje ili lojalnost jedne osobe ili grupe osoba, da bi primjerice u vojnim sukobima ili u poslovnim odnosima stekli prednost.

Odgovarajuće radnje sa svrhom svjesnog stvaranja takvog povjerenja često je bitan dio perfidnosti i kao takav je perfidan akt.

Zavaravanje kao oblik prevare se razlikuje od perfidnosti uglavnom u po iskorištavanju povjerenja.

Pojam podlost ima vrlo slično znajenje kao perfidnost.

Perfidnost kao sredstvo ratovanja tjekom oružanog sukoba s ciljem ubijanja, ranjavanja ili zarobljavanja protivnika je prema Međunarodnim humanitarnim pravom zabranjeno i predstavlja ratni zločin.

Kao perfidni akt je zlouporaba povjerenja neprijatelja u situacijama kad bi prema pravilima međunarodnog humanitarnog prava imali pravo na zaštitu.`` - Wikipedija

A sta je prema vama perfidnost? I kako se suocavate sa njom?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Perfidnost označava podmuklost. Iskreno ne koristim nikada taj izraz iako sam učio latinski godinama zbog medicine i nekih sličnih stvari. Sastavljena je iz reči PER - kroz i FIDES - poverenje. Ako bi sada trebalo da obrazlažem, ovaj termin se slabo upotrebljava kod nas, mogu samo reći da je to iskorišćavanje kroz poverenje. Često se susrećemo sa tim, ali ne koristimo tu reč. Više je filozofsko pitanje, a ovde je slabo filozofa. Etiku tek neću da spominjem iz razumljivih razloga, bar što se tiče nas, kao društva. Ne znam na šta konkretno misliš pitanjem: I kako se suočavate sa njom?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
U smislu kada naidjes tj. shvatis da je odredjena osoba perfidna u komunikaciji sa tobom....Dakle kakva je kontrareakcija na perfidnu licnost...Posebno ako se nadjes u njenom krugu delovanja....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Zavisi i dalje od toga kako ko od nas shvata i definiše perfidnost. Neko to shvata kao zlobnost, neko kao podmuklost a neko kao prevaru. Zavisi i od toga da li slučajno upoznamo takvu osobu koja nam ne znači ništa ili moramo sa njom da radimo na poslu i da postanemo bliski. Ja lično izbegavam takve osobe, jako negativno utiču na mene. Ako sve to podvedemo pod iskorišćavanje kroz poverenje ili podmuklost, imao sam gomilu takvih ljudi oko sebe. Posle izvesnog vremena čovek postane nepoverljiv u ljude, obazriv. Možda sam i promašio u odgovoru...:notworthy:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nema promasenog odgovora u filozofiranju :)

Moje neko vidjenje perfidnosti...

Perfidnost vidim kao kratki, po moralnim nacelima nefer put ka necemu zeljenom. Ono sto moram istaci je da ja smatram da su samo inteligentne osobe sposobne za perfidnost, dakle potrebna je izvesna inteligencija u tome.
Odnosim se jednostavno najboljim oruzjem protiv perfidnosti, a to je direktnost i razotkrivanje.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Onda danas imamo puno inteligentnih koji su sposobni za perfidnost. Jer "nefer put ka nečemu željenom" imamo na svakom koraku.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Da, kada iz konteksta izvuces tu recenicu tako zvuci. No, ipak mislim da postoje razlike u nijansama.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
I jos nesto nije svako inteligentan perfidan. Ali je svaki perfidan inteligentan.
Inteligencija sama po sebi nije ni dobra ni losa. Od nas zavisi u kom smeru cemo ici.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Upravo to me zbunjuje, jer ljude koji su po meni, jako perfidni, bar iz ličnog iskustva, nisu inteligentni ljudi. A što se tiče inteligencije, znamo za one koji su svoju inteligenciju iskoristili za užasne stvari kroz istoriju. Ne bih da mešamo inteligenciju u svakodnevnom životu u Srbiji, bilo bi tu svašta. :laugh: Bitno je, da, ako su inteligentni, onda bi tu svoju perfidnost trebali pametnije i lukavije da sakriju, a ne da ih ja neinteligentan ili manje inteligentan tako brzo razotkrijem.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Vidi ima vise nivoa inteligencije. Svakako da se perfidni mogu otkriti pre ili kasnije, daleko od toga da ne, ali mislim to vise u smislu da glupa osoba jednostavno nije sposobna za to, nema dovoljno ``klikera`` da tako nesto radi.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Mogao sam i ja da uzvratim i budem perfidan, bez obzira na inteligenciju, ali jednostavno ima onih koji to ne žele, makar i na sopstvenu štetu. Tu dolazimo do one etike, ali etike koju mi nosimo u sebi.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Naravno, to je vec sasvim drugo pitanje :)

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Perfidnu osobu ignorišem.
Najčešće imaju manjak intelekta ali ih ova osobina gura bez srama ...ma ustvari te osobe su iskompleksirane !

Vrh Dno