• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Energetski zaštićeni kupac-pitanje

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.207
Broj reagovanja
2.852
Horoskop
Lav
Novi zakon o energetici uvodi novu kategoriju potrošača - energetski zaštićenog kupca. Mislim da je to čl.142 Zakona.

Mediji spominju socijalne karte koje EPS pravi, ali se nigde u njima ne spominju odredbe iz spomenutog čl.zakona.

Zanima me, da li mogu u EDB-u da se pozovem na taj član zakona i da li je to zaživelo u praksi? Kao neko ko ima status OSI lica zbog cerebralne paralize, mislim da ispunjavam uslove za energetski zaštićenog kupca, tj. moje domaćinstvo ispunjava.

Zbog finansijske situacije i ekonomske krize ova tema bi možda bila zanimljiva i drugim članovima foruma i gostima.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.977
Broj reagovanja
4.867
Horoskop
Lav
Ja prvo moram da vidim definiciju energetki zasticenog kupca, iskreno prvi put cujem za taj izraz. Ali nek se Stemis oglasi, on je mozda u toku.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ja sam to čuo još u mojoj socijalnoj službi, ali mi i dalje nije jasno o čemu se konkretno radi, jer svako priča neku svoju priču i tumači kako hoće. Neko govori o socijalno ugroženima kojima su natrpani veliki računi sa kamatom, a neko o svima koji imaju visoke račune bez obzira koliko su ugroženi. Da ne spominjemo treću priču, koja je ponižavajuća za sve, neću je ni opisivati.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Završen predlog kriterijuma socijalne karte po kojima će država pomagati građanima. Među zaštićenim potrošačima naći će se najsiromašniji, korisnici socijalnih i dečjih primanja, penzioneri.

Oko 350.000 socijalno najugroženijih porodica, odnosno oko milion ljudi, moglo bi da se nađe u grupi subvencionisanih potrošača električne energije. Ovo proizlazi iz, upravo završenog, predloga Radne grupe Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Nekima će država pokriti trećinu, nekima polovinu, a nekima, možda, i ceo mesečni račun za struju, zavisno od primanja, ali i od potrošnje.

Prema rečima Miće Lišanina, člana Radne grupe koja je trebalo da utvrdi ko su mogući socijalno ugroženi potrošači, podela je napravljena prema prihodima domaćinstava. Tako su određeni limiti kolike prihode treba da ima jednočlano, koliko dvočlano i tročlano, koliko četvoročlano i petočlano, a koliko šestočlano i veće domaćinstvo, da bi im država pomogla.

U subvencije ulaze i sve porodice - korisnici novčane socijalne pomoći (oko 88.527), kao i deo korisnika dečjih dodataka, čija primanja nisu veća od limita datih po porodicama (od 204.858 porodica s dodatkom, u tu grupu ulazi oko 86.406).

Izvor: Večernje novosti.
 
Vrh Dno