• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Emocionalni vampiri mogu biti i muškarci i žene

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
NEGATIVNE OSOBE
Jeste li pod utjecajem emocionalnog vampira?

Emocionalni vampirizam nije specifičan za neki spol, podjednako to mogu biti muškarci i žene kojima je jedini cilj u životu da se vi osjećate loše

vampir_shutterstock.jpgVampiri su stvarni i nalaze se među nama, doduše nisu mitska bića koja pod okriljem noći izlaze iz ljesova kako bi vrebali nevine i nejake djevojke, nego su od krvi i mesa, te se umjesto krvi hrane ljudskim emocijama. Oni su emocionalni vampiri, a krase ih nepopularne ljudske osobine poput narcisoidnosti, paranoičnosti te kritičnosti.
Emocionalni vampirizam nije specifičan za neki spol, podjednako to mogu biti muškarci i žene kojima je jedini cilj u životu da se vi osjećate loše. Donosimo vam kako ih prepoznati i kako se s njima nositi prije nego li vas u potpunosti emocionalno ne iscrpe, piše glo.

nicolas_cage_vampir.jpg


Tko su vampiri
"Vampir iz mitologije pije vašu krv kako bi ostao besmrtan, no emocionalni vampir se vama hrani mentalno, emocionalno i financijski", kaže dr. Patrick Wanis, stručnjak za ljudsko ponašanje.
Dr. Wanis tvrdi da obje, mitološki i emocionalni vampir, imaju isti cilj, a to je da prosperiraju na račun drugih bez obzira na štetne posljedice. Emocionalne vampire možete prepoznati po tome jer vole kritizirati, narcisoidni su, izigravaju žrtve, vole imati sve pod kontrolom, te su histerični i paranoični.

Kako prepoznati vampira
Postoje dvije vrste emocionalnih vampira, simbiotski u kojem se dvije osobe međusobno iskorištavaju, te parazitski u kojemu se jedna osoba hrani drugom. "Emocionalnog vampira možemo izjednačiti s parazitom. Kada smo u njegovom društvu osjećamo se pospano i iscrpljeno" kaže dr. Wanis.

Zašto baš ja?
Emocionalni vampiri ciljano biraju svoje žrtve, pa ako inače imate problema sa samopoštovanjem za njih ćete biti vrlo laka meta. "Emocionalni vampiri dramatiziraju i narcisoidni su, a te ih osobine čine vrlo zanimljivima drugim ljudima. Ne stignete se ni okrenuti, a već ste u njihovoj mreži", kaže dr. Wanis.

vampir_gi.jpg


Kako se nositi s vampirom?
Ponekad je nemoguće izaći iz stiska emocionalnog vampira iako znamo da smo pod njihovim utjecajem. Ako je vaš član obitelji emocionalni vampir jednostavno ste primorani koegzistirati s njime u istoj okolini. No, dr. Wanis nudi rješenje, odnosno taktike kako se nositi s takvim osobama.
  • Distancirajte se - Ako morate voditi razgovor s takvom osobom, bez obzira koliko ona postaje histerična i nervozna ponavljajte u sebi da vi niste odgovorni za njihovo ponašanje
  • Ostanite smireni - "Ako se osjećate nervoznim na isti način i reagirate", kaže dr. Wanis. Duboko dišite, te dok brojite do 10 podsjetite se da je vampirov cilj vaša nervozna reakcija, a smirenošću oduzimate njegovu snagu.
  • Pretvarajte se - Emocionalni vampiri imaju ograničene mogućnosti u pokazivanju emocija, baš poput malog djeteta, stoga ako si zamislite da imate posla s 5-godišnjakom lakše ćete podnijeti njegovo ponašanje.
  • Uzvratite - U nekom trenutku jednostavno ćete puknuti i morati ozbiljno porazgovarati s emocionalnom vampiru, kako predlaže dr. Wanis, treba im dati ultimatum, primjerice: "Ako želiš da ostanemo u vezi moraš promijeniti način na koji mi se obraćaš".
  • Nemojte biti žrtva - Mi svojim stavom pokazujemo ljudima kako da se odnose prema nama, stoga ako se dobro osjećamo u vlastitoj koži i zadovoljni smo samim sobom teško ćemo postati žrtvom emocionalnog vampira.
Možda ste baš vi vampir
Ako je vaša primarna uloga u vezi da ste žrtva, te da pretjerano dramatizirate i kritizirate vašeg partnera onda pokazujete karakteristike emocionalnog vampira. No, ako ste se možda prepoznali u ovim karakteristikama ne morate paničariti jer sada kada znate da ste vampir možete promijeniti sve vaše mane. Dovoljno je samo malo volje i želje kako bi se ljudi počeli cijeniti, a ne omalovažavati.
Izvor:Metro portal

Imate li iskustva s emocionalnim vampirima ?
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Nemam nikakvo iskustvo sa njima ali verujem da beže od mene.... :laugh:
 
Vrh Dno