• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Elizabeta Tejlor, diva za sva vremena....

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Jedna od najpoznatijih glumica u svetskoj istoriji rođena je 27. februara 1932. godine u Londonu. Zbog Drugog svetskog rata, Elizabet sa porodicom 1939. godine odlazi u Los Anđeles.


spek-liz310x186.jpg


Ljubičasta boja njenih očiju bila je toliko upadljiva da su je holivudski režiseri primetili još u desetoj godini i dali joj manje uloge. Već sa 12 godina dobila je ugovor sa filmskom kućom Metro-Goldwyn-Mayer i do svoje sedamnaeste godine snimila je čak pet filmova. Njeni najpoznatiji filmovi iz tog perioda su "Sintija" i "Život sa ocem".

Od svoje osamnaeste godine počinje da dobija ozbiljnije uloge i u narednih deset godina snima blizu 15 filmova. Filmovi "Father of the Bride", "Mesto pod suncem" i "Džin" doneli su joj prve Oskare i nagrade Akademije. Godine 1960. dobila je ponudu vrednu milion dolara (što je u to vreme bio apsolutni rekord) da glumi u filmu "Kleopatra". Sve do osamdesetih godina aktivno je snimala filmove, a tada se povlači iz filmske umetnosti. Tih godina počinje da glumi u pozorištu i osniva sopstveno privatno pozorište.

Imala je osam brakova i četvoro dece. Prvi brak je osnovala sa svega 18 godina, a poslednji put se razvodi 1997. godine, kada je imala 65 godina. Ima i devetoro unučića. Posle poslednjeg braka, odlazi na lečenje od alkohola, a vrlo brzo leči se i od stečene zavisnosti od lekova za smirenje. Jedna je od prvih slavnih ličnosti koja je javno branila žrtve obolele od side i koja je osnovala sopstveni fond za borbu protiv ove bolesti.spek-liz-mala-1.jpg


Poslednjih godina otkrila je da ima kancer kože, a 2000. godine operisala je tumor na mozgu. Više nije aktivna u glumi i uglavnom provodi vreme u svojim vilama po Evropi i Americi.


Preminula je 23 marta 2011.god.

Njena životna uloga je bila u Kleopatri sa Ričardom Bartonom.


Koriščen materijal iz :
http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:324219-Jedna-jedina
http://sr.wikipedia.org/sr
http://forum.burek.com/index.php/topic,83786.0.html
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Mislim da je ona stvarno za sva vremena..... velika glumica, savršenog lika i kontraverznog života....
 
Vrh Dno