• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Eh, kako se živelo pod Gadafijem

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
mx8myz85uzj58wy07an.png

predlažem da "dobro" pročitate ovaj mali info,pre nego što iznesete svoje mišljenje.

Hvala.

Moamer el Gadafi je od Libije koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja stvorio naciju sa najvišim standardom u Africi.

Danas znamo da nije baš sve bilo onako kako je to prikazivala zapadno evropska i američka medijska mašina i da su neka dostignuća Gadafijeve vladavine sve vreme prećutkivana.

Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji. Pre dolaska Gadafija na vlast, samo 25 odsto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 odsto Libijaca čita i piše, a 25 odsto ima fakultetsku diplomu.

Ukoliko bi neki građanin odabrao da se bavi zemljoradnjom, od države bi dobio kuću sa zemljom, poljoprivrednu opremu, seme i goveda, kako bi započeo biznis i sve to bespovratno.

Malo je poznato da u Libiji do sada nisu postojali računi za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne.

Gadafiju je najviše zamerano da krši ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica. Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je još uvek živeo u šatoru.

Kao što to danas praktikuje Dragan Marković Palma, i Gadafi je izlazio u susret mladencima, ali je bio mnogo šire ruke. Tako je svaki mladi bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

Ukoliko bi Libijac poželo da se školuje u inostranstvu ili bi mu bilo neophodno lečenje van granica zemlje, imao bi novčanu pomoć države koja bi plaćala sve troškove i još bi davala po 2.300 američkih dolara za smeštaj i prevoz.

Država je čak participirala i u kupovini kola, inače jeftinijih nego u Evropi, pa je subvencionisla kupovinu sa 50 odsto učešća.

A kad se već kupe kola, sa benzinom nema problema jer je gorivo u Libiji koštalo 0,14 dolara za litar, što je bilo jeftinije od vode. I hleb je bio praktično besplatan sa cenom od 0,15 dolara za 40 (!) vekni.

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje, ali i porast gradske populacije. Na žalost, tokom bombardovanja NATO je dobrim delom ovaj vodovod uništio.

Libiju je ostavio bez ikakvog spoljnog duga sa deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, sa početkom revolucije zamrznute širom sveta.

Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plate predviđene za tu vrstu zanimanja. Dok su za svako rođeno dete žene su dobijale po 5.000 američkih dolara

Deo novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.

Kada je Gadafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Pre nego je zapao u probleme sa ustanicima Libijci su spadali u narode sa najvišim standardom u Africi.

Toliko o ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje, njegovu poltičku represiju niko nije ni osporavao. Ali, da li će Libijci sa više političke slobode živeti bar ovako dobro kako su do sada?

Osim toga, već sada se pokazuje da će te političke slobode biti diskutabilne u državi u kojoj će, kako je najavljeno, biti uveden šerijat, a ne vide se ni jasni obrisi nove vlade.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Libijski problem nije tako jednostavan. Mije se tu radilo samo o dobrim ili lošim uslovima života. Velike sile su njihovu, čini mi se, plemensku netrpeljivost iskoristili za svoje interese.

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Šta god da je bilo i kako god da je bilo smatram da nije trebalo tako on da završi,tu je neko imao ogromne interese i udela...Ne znam kako je narod Libije živeo pre i kako,al nešto mnogo smrdi iza svega toga...

Habibi

Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
da znaš i to sirova,mnogo,mnogo nafte...

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
Da,naravno da je nafta dragi moji prijatelji,američki "san" je skupa investicija(a wikiliks je bankrotirao)
@ Stemis-e,mislim da je mnogo jednostavnije nego što mi i zamišljamo,jesu se plemena koškala,ali su zato slažeš se svi bili za Libiju i njena prirodna bogatstva uz naravno "Pukovnika"koji je bio nacionalista ništa veći od npr. Obame,koji opet nema naftu,što daje za rezultat i naš primer (sfrj).

Habibi

Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Odakle nama nafta?Pa mi je nemamo dovoljno ni za sebe...

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
Naravno da je nemamo,

Habibi

Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Pa koji su to resursi kojie mi posedujemo....aaa nemoj da mi kažeš,znam,čist vazduh i pijaća voda...

Ozbiljno,šta mi to kao imamo što bi njima trebalo i zbog čega je stvorena navodna zavera?:oops:
Naš je problem jasan,nas ima malo pri tom smo poprilično ozloglašeni u svetu a nije ni čudo,jer kako se naš narod ponaša u dijaspori je strašno...ajde da se to zanemari al mi ništa drugo nismo znali sem da upšadnemo u vatru i da nam se to isto ponašanje obije od glavu.
Da ne odem predaleko sa iznošenjem svog mišljenja,sigurna sam da je sve ovo gore napisano o Gadafiju samo jedan minimalni deo i da toliko nezadovoljstvo Libijskog naroda nije bez osnove i razloga,razmislite logično da je sve tako sjajno i bajno,bilo bi samo zavidnog podmetanja od okolnih zemalja,al koliko sam shvatila problem je krenuo iz unutrašnjosti Libije...

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
NATO je završio a Libijci se i dalje ubijaju

Rivalske milicije četvrti dan za redom bore se na periferiji libijske prestonice i najmanje 13 ljudi je ubijeno u tim sukobima, potvrdili su zvaničnici.

U sukobima je ubijeno najmanje 13 ljudi zaključno s nedeljom što je podiglo novu zabrinutost među Libijcima kada je u pitanju sposobnost prelazne libijske vlade da razoruža na hiljade naoružanih ljudi i povrati red u zemlji, posle osam meseci građanskog rata.

Lider prelazne libijske vlasti Mustafa Abdul Džalil rekao je da je Nacionalni prelazni savet okupio starešine zavađenih oblasti primorskog grada Zavija i obližnjih plemenskih delova Varšefana tokom prošlog vikenda i da su nesporazumi rešeni.

"Želim da uverim libijski narod da je sve pod kontrolom", potvrdio je Džalil.

Međutim, uprkos njegovim tvrdnjama, borbe sukobljenih milicija su nastavljene, upozorava američka agencija.

(Tanjug)

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
PRAVA POZADINA NAPADA NA LIBIJU
GADAFIJA UBILI DA BI SAČUVALI DOLAR!

Libija je napadnuta jer je Moamer Gadafi nameravao da prestane da prodaje naftu za američku valutu

TRIPOLI - Udario na svetinju i platio glavom!
Libija je napadnuta, a njen bivši lider Moamer Gadafi ubijen jer je hteo da prestane da prodaje naftu za dolare, objavili su pojedini američki mediji ! To bi oslabilo američku valutu za čak 70 odsto i napravilo haos na svetskom finansijskom tržištu. U isto vreme svi koji bi kupovali naftu iz Libije morali bi da je plaćaju u zlatnim dinarima, zajedničkoj afričkoj valuti na čijem stvaranju je Gadafi radio. Ona je trebalo da bude utemeljena na rezervama zlata, a pokojni pukovnik je za ovu ideju žestoko lobirao među svojom afričkom sabraćom, ali i na Bliskom istoku.

Ovaj Gadafijev plan na Zapadu je pomno praćen, a francuski predsednik Nikola Sarkozi otišao je toliko daleko da je zbog ove inicijative njegov režim nazvao „pretnjom za globalnu finansijsku bezbednost“.

- To je svakako bio glavni razlog da ga smesta uklone sa vlasti - kaže finansijski analitičar Entoni Vajl. On ocenjuje da bi ova Gadafijeva inicijativa sigurno ojačala Afriku, posebno u očima investitora, koji bi pohrlili tamo.
- To bi bilo pogubno za trenutni raspored snaga na svetskom finansijskom tržištu. Njegova namera da naftu ne prodaje za dolare bila bi direktan udar na Ameriku, njenu ekonomiju, ali i njenu poziciju na svetskom tržištu - kaže Vajl.

Drugi analitičari podsećaju da su libijski pobunjenici brže-bolje još u martu osnovali novu naftnu kompaniju, koja je zamenila onu koja je u to vreme bila pod kontrolom Gadafija. Oni su tada, mnogo pre konačnog osvajanja vlasti, osnovali svoju centralnu banku. Taj korak je samo pokazao koliko su strane sile imale jak uticaj na pobunjenike.
- Nisam čuo da se neka nova centralna banka osniva na početku ustanka - kaže jedan ekonomista.

Iran ne da naftu za dolare!

Iran već duže vreme trguje naftom isključivo za evre ili jene, ali ne i za dolare. Ovaj četvrti svetski proizvođač „crnog zlata“, a drugi u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), godinama je smanjivao naplaćivanje nafte u dolarima, a danas više od 90 procenata iranskih prihoda od nafte nije u dolarima. Mnogi upravo u takvoj politici Teherana vide glavni razlog za vojnu intervenciju u toj zemlji.

http://www.kurir-info.rs/planeta/gadafija-ubili-da-bi-sacuvali-dolar-148372.php

Nafta, dolari, plemenska netrpeljivost ....... da i uterivanje demokratije narafski:laugh:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
A Amerikancima ne vredi trošiti reči. Ali, zaigraće mečka i na njihova vrata.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.........stara tema........ali ja sam je tek sad videla.......

i zelim da kazem.........da muz moje drugarice..........lekar po znanimanju tvrdi da je sve u ovom tekstu tacno.........i da se upravo tako dobro zivelo u Libiji.....

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ameri, Amy, ameri...

Amy-

Poznata ličnost