• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dva velika epa

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan

Ramajana i Mahabharata

Dva velika epa koji su najstariji poznati epovi i danas uzor mnogim književnicima zbog svojih još uvijek aktualnih i zanimljivih tema.
Upravo ovi epovi spadaju i u obveznu školsku lektiru zbog svoje važnosti i utjecaja na suvremenu književnost.

images


Ramajana

je indijski ep, već tisućljećima je neodvojiv dio indijske kulturne baštine.
Nije točno poznato vrijeme kada je nastao, no, pretpostavlja se da je to bilo između 4.st.pr.n.e. i 2.stoljeća nove ere.
Sastoji se od 24.000 stihova, a pripisan je pjesniku Valmikiju jer ju je on prvi zapisao. Poznata je i toliko godina prenošena dok konačno nije bila zapisana zbog ljepote izraza, dubokih dijaloga i izvrsno prikazanih osjećaja i osobina likova.
To je mit o spletki kojom je Rama – božanski junak i kralj uklonjen s prijestolja, a njegova žena Sita je odvedena u Šri Lanku. On je istinski junak koji se ne boji pokazati svoje osjećaje i duboku tugu zbog otete mu žene Site, te teške sudbine članova uže obitelji.
Smatra se da je Rama utjelovljenje pravednosti i vrhunskih moralnih načela. Upravo zbog toga i jeste nepresušan izvor nadahnuća umjetnicima.


mahabharat1.jpg


Mahabharata

je poznat kao najveći ep u svjetskoj književnosti. Oko sedam puta je duži od Ilijade i Odiseje.
Sastavio ju je Šri Krišna Dvaipajana Vjasa. Također, ne zna se točno kada kao ni Ramajana. Samo vrijeme nije toliko bitno kad je ovo veliki, bezvremeni ep koji je osnova indijske mitske, religijske i filozofske misli. Po predaji obuhvaća sto tisuća dvostiha od po 32 sloga.
Ukazuje na važnost junaštva, hrabrosti i sličnih osobina. Na etičkoj razini, rat koji se odvija kroz cijelo djelo je u biti vječan sukob koji se svakodnevno vodi između dobra i zla.
Pripovijest je o kraljevskoj obitelji koja ulazi u strašan bratoubilački rat. Gotovo su svi najbolji ljudi u tom dugom ratu poginuli i nije bilo pobjednika, čak i oni koji su ostali živi više nisu bili zadovoljni niti su se osjećali kao pobjednici jer je toliko dug i iscrpan rat uništio svijet koji su znali.
Izvor:Covermagazin
 
Vrh Dno