Dva deteta istih roditelja, isto vaspitani, a opet potpuno različiti...

T

Tokunaga

Gost
Pa, to sam i pitao gore :)
Koje su karakterne crte nasledne?
Ja ne mogu da navedem ni jednu koja bi bila nesporna i univerzalna.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
A sta znaci nesporna i univerzalna? I da li uticaj roditelja i okoline negira nasledni faktor?
 
T

Tokunaga

Gost
Može negirati, može i istaći, pod uslovom da se karakter nasleđuje.
Nesporno i univerzalno znači, npr: dete od roditelja uvek nasleđuje osećaj za umetnost, strpljenje, veseo duh ... (upisati bilo koju karakternu crtu koja je konstantna i lako vidljiva).
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Predispozicije ekstrovertno-introvertno je nešto, recimo, što se nasleđuje (ne mora biti iz prvog kolena)... I mislim da to ne može vaspitnim metodama da se "koriguje".
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Kroz moje specifično životno iskustvo, zapanjila sam se koliko je karakter nasledan. Kad kažem karakter mislim prvenstveno na temperament. I uprkos odrastanju u totalno drugačijem okružnju, geni su pobedili kad su neke osobine u pitanju ( introvertnost, impulsivnost, sklonosti itd ),ali sa druge strane ne može se poreći i ogroman uticaj okoline i vaspitanja. Tako da mislim da je sve to jedna papazjanija, gde samo nijanse određuju šta je u čijem slučaju nadvladalo. Razlike među decom istih roditelja su maltene pravilo, a ne izuzetak. Prosto roditelji nose gene različitih porodica, ogromna je tu kombinatorika gena koja igra ulogu i bezbroj mogućih rezultata tog miksa. Negde je to i evolutivno logično - raznovrsnost je najznačajnija za opstanak. Tako i potomci jedne porodice imaju tolike razlike, jer se time povećavaju šanse za opstanak linije.
 
Vrh Dno