• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Drzavni ili posao kod privatnika?

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Koje su prednosti,a koje mane?
1. Plata
2. Odnos nadređenoga
3. Sigurnost radnog mesta
4. Udaljenost od posla
5. Atmosfera na poslu
6. Radno vreme
7. Beneficije

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Šta znam ništa to više nije kao nekada .... pa da postoje jasne razlike, zavisi od slučaja do slučaja ....

Obzirom na trenutnu situaciju .... ipak je državni posao ono što garantuje kakvu takvu sigurnost .... mada rad u nekoj ozbiljnoj kompaniji (kakvih je jako malo) podrazumeva vrlo/vrlo solidna primanja ... mada i zahtevi su mnogo veći ....

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Da u ozbiljnim firmama! Kako sam rece malo ih je. A sta da kazu oni koji rade po kojekakvim radnjicama,buticima,knjigovodstvenim agencijama ?
Imaju jako malo onog sto nudi posao u drzavnoj firmi,pocevsi od godisnjeg odmora,bolovanja,radnog vremena...pa nadalje.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Da u ozbiljnim firmama! Kako sam rece malo ih je. A sta da kazu oni koji rade po kojekakvim radnjicama,buticima,knjigovodstvenim agencijama ?
Imaju jako malo onog sto nudi posao u drzavnoj firmi,pocevsi od godisnjeg odmora,bolovanja,radnog vremena...pa nadalje.
Na žalost tako je, ali i da bi i ti državni sigurni, stabilni poslovi ..... ostali takvi, krajnje je vreme da se privredna aktivnost umnogostruči ..... inače ode sve u tri lepe :( (pa i te "sigurice")

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Broj reagovanja
1.327
Horoskop
Škorpija
Posao...tamo gde je dobro i sigurno placen.:D

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ja radim kod privatnika .... i bilo je vremena kad nisam mogao od posla da prismrdim netu, ali sad baš nije tako, pa imam vremena i za net ....

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
ja sam trenutno u dilemi,muka mi je vise od odredjenih uslova rada i imam ponudu da predjem kod privatnika..i bas se dvoumim..:oops:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
........iz mog iskustva...... u Beogradu u privatnom sektoru plate su dosta vece nego u drzavnom.....ali dosta lakse dobijes otkaz :D......u Beogradu vise se u oba sektora postuju prava radnika i ta prava lakse mozes da ostvaris ukoliko se zalis Inspekciji.......:D

......u manjim gradovima.......jako je malo privatnika koji redovno placaju radnike, izbegavaju da prijave na obavezno socijalno osiguranje, plate su mizerne........ako se zalis Inspekciji....to najcesce nema nikakvu svrhu......jer je nase drustvo poprilicno krumpirano.............tako da sve moras da trazis u pismenoj formi....da pretis da ces se zaliti........odnosno moras i privatniku i Inspekciji da objavis RAT.............

.....a sto se tice drzavnog sektora.......da bi se uglavio na drzavne jasle moras da budes clan neke stranke i da das novac kako bi dobio posao........plata je veca nego u privatnom sektoru........s obzirom na broj kolega i obim nerada........veoma su velike verovatnoce da ces tokom celog radnog vremena moci da visis po netu............pa sad vidi sta ti se vise isplati :kul:

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Ja sam drzavni sluzbenik... Zadovoljna sam, jako... mozda bih imala vecu platu da radim kod privatnika... Ali kad pomislim koje beneficije imam u odnosu na kolege koje rade po privatnim firmama, nema cenu...
Inace, moj muz radi u privatnoj firmi, cak je i na odredjenoj poziciji, ima "bezobrazno dobru" platu, posebno za danasnje prilike, ali je dostupan 24 sata, 7 dana nedeljno, 365 godisnje...
Glasam za drzavnu sluzbu...

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
.......

.....a sto se tice drzavnog sektora.......da bi se uglavio na drzavne jasle moras da budes clan neke stranke i da das novac kako bi dobio posao........plata je veca nego u privatnom sektoru........s obzirom na broj kolega i obim nerada........veoma su velike verovatnoce da ces tokom celog radnog vremena moci da visis po netu............pa sad vidi sta ti se vise isplati :kul:

Nisam dala pare za sluzbu, nisam ni clan partije... Ne slazem se ni za taj odnos (ne)rad - plata.. Znam da je "labavije" nego u privatnom sektoru, ali ja nemam vremena da po ceo dan se vozim po netu...:zbunjen:

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Pa i ja bih rekla da su se vremena promenila. Sada mogu da govorim samo po pricama drugih. Nekada davno :D dok sam radila kod privatnika (raznih) nekako sam imama srece sa njima a bogami i oni sa mnom :) Plate su bile vece nego u drzavnoj firmi, imala sam sve potrebne beneficije. U drzavnoj firmi je bio isti slucaj s tim sto je plata bila manja.
A danas, pa ne znam.. jos se nisam ni u jednom sektoru zaposlila :D ali bih rekla da ipak drzavne firme vode.
Kad se "skucim i usidrim negde" recicu vam kako mi je. :D

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......u drzavnom sektoru bice dobro sve dok nam ne zavrnu slavine..........mislim da je svima jasno da najveci deo kredita i pozajmica upravo idu na to da se isplate plate u drzavnom sektoru i penzije.......

........stabilnoscu penzija i plata drzava odrzava socijalni mir u zemlji....u untrasnjosti ...ukoliko drzavni sektor ne bi funkcionisao........mogu slobodno da kazem da bi ljudi bukvalno gladovoli..........tako da ovakvkva politika ne vodi nikud........da bi svima bilo bolje mora privreda da ojaca......... a to se nece desiti u skorije vreme....:(

.....inace u mom gradu se drzavni sektor samo siri i siri i siri..........................prelaze da koriste prostorije propalih drzavnih preduzeca.......jer ih je svakim danom sve vise i vise............tako da ukoliko ti nesto zatreba....moras da skakuces po celom gradu dok ne obavis neki poso..........idi ovde pa idi onde...........pa te pogresno upute jer ni sami ne znaju gde im se neki deo sluzbe nalazi........ludi size......a najvise ispastaju oni koji rade na salteru........mislim da ce salterski radnici u neko skorije vreme morati da imaju i teohranitelje:D

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Nisam dala pare za sluzbu, nisam ni clan partije... Ne slazem se ni za taj odnos (ne)rad - plata.. Znam da je "labavije" nego u privatnom sektoru, ali ja nemam vremena da po ceo dan se vozim po netu...:zbunjen:

pa ti si iz Beograda............to je druga planeta........:)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
U normalnim okolnostima, državni posao bi trebao dabude manje plaćen u odnosu na privatni zbog "sigurnosti" radnog odnosa. Sigurnost je pod znacima navoda, jer više ništa nije sigurno.
Generalno, posao kod privatnika bi trebao biti motovisaniji, zbog mogućnosti napredovanja u poslu i uvećanja zarade, dok je u državnoj službi to teže uraditi. Mislim na velike i ozbiljne privatne firme. I normalnu državu, što Srbija nije.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ja bih zbog prividne sigurnosti da se uvalim u drzavnu sluzbu. No, to je veliko pitanje da li cu uspeti. Videcemo. Prema privatnicima imam averziju. Barem u mom gradu oni su jako los izbor i vise nuzno zlo, nego neka korist. No, nije da sam iskljuciva po pitanju mesta zaposlenja. U sustini za dobar posao bih i mesto boravka promenila, ali naravno najdraze bi mi bilo da ostanem ovde gde jesam.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Svi nesto dajete prednost privatnim,velikim firmama.Njih je mnogo manje od malih ili srednjih privatnih firmi.Bas sam o njima htela da pricamo. Zar ne mslite da je u nasoj zemlji radnik kod privatnika tretiran kao privatno vlasnistvo?Da radi sve sto mu se naredi,bez obzira na struku i radno mesto.Da radi onoliko sati koliko mu gazda kaze,subote,a neretko i nedelje i sve to za veoma mizerne novce.Ja poznajem mnogo vise takvih od onih o kojima vi pricate :oops:

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Tu si u pravu dusice. Medjutim mene licno pogadja kada taj privatnik "ne zeli" da prepozna ko mu je kvalitetan radnik i da ga na neki nacin motivise (ne mora samo materijalno) jer mislim da bi imao samo korist od njega. Na neki nacin "ucenjuju" radnike time da niko nije nezamenjiv i zato ga isisa dok moze, pa trazi sledeceg.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Svi nesto dajete prednost privatnim,velikim firmama.Njih je mnogo manje od malih ili srednjih privatnih firmi.Bas sam o njima htela da pricamo. Zar ne mslite da je u nasoj zemlji radnik kod privatnika tretiran kao privatno vlasnistvo?Da radi sve sto mu se naredi,bez obzira na struku i radno mesto.
U 95% slučajeva je tako. Čast izuzecima.

Vrh Dno