Doboš torta

Beba

Poznata ličnost
Član
images (52).jpg images (51).jpg Mislim da zaslužuje posebnu temu.
Torta kojoj se svi dive, za koju sam dugo verovala da je samo na oko lepa, medjutim zaista ima smisla u tome što je jedna od najtraženijih torti ali i vrlo ukusna i lepa - ovo čisto da demantujem sebe.

NAJPOZNATIJA MAĐARSKA TORTA NA SVETU, DOBOŠ TORTA, PRVI PUT JE NAPRAVLJENA ZA MAĐARSKU DRŽAVNU IZLOŽBU 1885. SASTOJALA SE OD 8 POSEBNO PEČENIH KORA IZMEĐU KOJIH SE NALAZIO ČOKOLADNI KREM.

AUTOR TORTE BIO JE KUVAR I POSLASTIČAR, VLASNIK POSLASTIČARNICE I AUTOR 15 KUVARA, JOZSEF C. DOBOŠ. ZAHVALJUJUĆI TORTI, KOJA JE POSTIGLA IZUZETAN USPEH NA IZLOŽBI, GOSPODIN DOBOŠ JE POSTAO SVETSKI POZNAT. NJEGOVA POSLASTIČARNICA U ULICI KECSKEMET POSTALA JE JEDNO OD NAJPOZNATIJIH MESTA U BUDIMPEŠTI I POJESTI PARČE OVE TORTE U NJOJ POSTALO JE STVAR PRESTIŽA.

ORIGINALNA DOBOŠ TORTA OTPREMANA JE U MNOGE ELITNE POSLASTIČARNICE ŠIROM EVROPE I ČLANOVI VISOKOG DRUŠTVA, MEĐU KOJIMA I FRANC JOZEF, NARUČIVALI SU JE ZA BANKETE I PROSLAVE. U VREME SVOJE NAJVEĆE POPULARNOSTI MEĐU ZADIVLJENOM, ALI I ZAJEDLJIVOM KONKURENCIJOM, KRUŽILO JE SKORO 120 KOPIJA RECEPTA. NARAVNO, NI JEDAN NIJE BIO NI BLIZU ORIGINALU.

NA IZNENAĐENJE MNOGIH, GODINE NEBROJENIH POKUŠAJA DA SE REKONSTRUIŠE ORIGINALNI RECEPT PREKINUO JE JOZSEF C. DOBOS LIČNO, KADA JE 1906. OBJAVIO ORIGINALNI RECEPT NAKON ŠTO SE POVUKAO IZ JAVNOG ŽIVOTA. NJEGOVA TORTA JE, MEĐUTIM, POSTALA JEDNA OD NAJPOZNATIJIH TORTI NA SVETU.
 
G

Gea

Gost
Imam neki svoj recept koji ne odudara od ostalih koje sam čula, osim jedne sitnice - Ja stavljam u Doboš tortu isključivo puter, a ne margarin.
 

Shesau_

Poznata ličnost
Član
Nisi jedini :) Inace,torte samo pravim,probam svaku po zalogaj dva i to je to. Ne volim torte,ali uzivam kada pohvale moje torte <3 a i pravim ih savrseno tako da...

Ne volim one teske,slavske torte pune oraha koje su sve na isti kalup.
 
Vrh Dno