• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dobar posao

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Srbija kupila Sartid za 1 USD

Znam da nikoga ne interesuje i retko se ko seća, ali Beobanka je otišla u likvidaciju najviše zahvaljujući smederevskoj železari, svi dugovi strateškom partneru US Steel-u su otpisani, a neznam ali bojim se da je moja pretpostavka ispravna, svi dugovi US steel Srbija su ovom kupovinom za "1 USD" pripisani gradjanima Srbije, ovo je težak kriminal .... a šteta je neizmerna ....
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
A šta je država u ovom trenutku mogla da uradi?
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Da ne prebaci dugovanja na Stemisa i Tonija ..... ti i ja smo sad dužnici bez da smo dinara potrošili :D
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Da i još nešto je mogla, da pokrene stečajni/likvidacioni postupak i sa poveriocima sklopi Ugovor o izmirivanju obaveza, ali ne oni su sa djavolom potpisali Ugovor .......kada ćemo saznati detalje Ugovora ...... kad bih znao detalje, znao bi i šta su mogli, a nisu uradili .... a plašim se da su dugovi teški par 100-tina miliona evra .... dao bog da nisam u pravu!
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...nama nevalja te nam nevalja...........u dalekoj proslosti...koliko se secam......bili su nam i prozori oporezovani..........paaaaaa...možda će nam opet doći ta vremena:(
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sve je to lepo. A 5000 radnika koji svoje porodice izdržavaju, šta sa njima? Da ne govorim o velikom broju malih preduzeća koji su zavisni od njih.
Valjda je ovaj potez ipak najlogičniji, premijer i jeste rekao da će u potragu za novim kupcima železare, i sam je priznao da tu država ne sme dugo da se zadrži. Kukali smo kada je Sartid prodat za 1 dolar. Za iste novce smo ga i kupili. I da molimo boga da nađu neku ozbiljnu firmu koja će kupiti US Steel i nastaviti sa proizvodnjom.
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar

Američki „Ju-Es stil“ nije od Srbije dobio samo jedan dolar za smederevsku železaru već celih 40 miliona dolara, pokazuje ugovor o kupoprodaji u koji je „Blic“ imao uvid. Naime, kompanija „Ju-Es stil Srbija“ imala je dugovanja prema sestrinskoj firmi „Ju-Es stil“ u slovačkim Košicama i taj dug Srbija je ugovorom nasledila i isplatila.
217356_0801-smederevo-01-zelezara-smederevo-uklonjen-znak-uss-sa-glavne-kapije-foto-nenad-pavlovic_f.jpg

Uklanjanje znaka s kapije železare
Reč je o dugu nešto većem od 53 miliona dolara, ali su Amerikanci pristali da nam otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da smo za smederevsku železaru platili oko 40 miliona dolara.Odredbe ugovora pokazuju da se Vlada Srbije kao kupac obavezala da će platiti dug železare od 53.180.000 dolara ustanovljen 31.decembra 2011. godine za isporučene sirovine, opremu, delove i nabavku, pružene kompjuterske i menadžmentske usluge.

Taj novac, kako stoji u ovom dokumentu, potražuje „Ju-Es stil“ iz Košica. U dogovoru s menadžmentom američke kompanije, potraživanja su umanjena za 24,7 odsto, što znači da je Vlada morala da plati dug od oko 40 miliona dolara.

Ugovorom su date dve mogućnosti plaćanja - tako što će država iskoristiti raspoloživi novac s računa „Ju-Es stila Srbija“ jednak dugu ili će ga sama platiti u roku od tri dana od završetka transakcije.

Iako su rokovi za plaćanje istekli, i dalje nije poznato na koji način je Vlada Srbije isplatila dug Košicama, na šta se obavezala potpisivanjem ugovora, jer su zvaničnici uključeni u ovu transakciju bili nedostupni za komentar.

Knjigovodstvena vrednost železare
Vrednost zemljišta 700.000
Vrednost zgrada 29.400.000
Vrednost mašina i opreme 215.500.000
Vrednost nematerijalnih ulaganja 11.100.000
*Iznosi su u dolarima

Ne zna se da li je i koliko sredstava u trenutku transakcije bilo na računu „Ju-Es stila Srbija“ i, ako jeste, da li je bilo dovoljno novca da se pokrije dug Košicama ili je država morala da doplati taj deo iz svoje kase.

Ono što se jasno vidi iz potpisanog dokumenta jeste da je Vlada Srbije pristala da bude garant plaćanja obaveza „Ju-Es stila Srbije“ i naknade bilo kakve štete ukoliko je bude bilo prema trećim licima.

S druge strane, obaveze prema Vladi Srbije imao je i „Ju-Es stil Košice“. Ugovorom su se obavezali da će nam ostaviti obrtna sredstva u iznosu od 110 miliona američkih dolara. Ovaj iznos je, kako je ugovoreno, morao da bude potvrđen u roku od 10 dana od momenta zatvaranja transakcije.

- Ukoliko se utvrdi da je iznos obrtnih sredstava „Ju-Es stila Srbije“ bio manji od tog iznosa, kompanija iz Košica ima obavezu da isplati manjak u roku od pet dana od utvrđivanja manjka - stoji u ugovoru.

Rokovi za ispunjenje ove obaveze su takođe prošli, ali je i dalje nepoznanica da li su obrtna sredstva „Ju-Es stila“ u trenutku prodaje vredela toliko.

Država Srbija je zvanično kupila Železaru Smederevo za svega jedan dolar. Čak i ta cena dovedena je u pitanje, imajući u vidu godišnje gubitke koje je železara pravila pod rukovodstvom američke kompanije. Prema zvaničnim podacima, neto gubitak tog giganta u prošloj godini bio je 200 miliona dolara.

Juče uklonjen znak „Ju-Es stila“
Veliki znak „Ju-Es stila“ koji je od 2003. godine krasio glavnu kapiju smederevske železare skinut je u ponedeljak oko podneva. Time je nestao jedan od poslednjih vidljivih tragova da su Amerikanci do kraja januara ove godine bili vlasnici Železare Smederevo. Prethodno je, takođe bez velike pompe, nedugo pošto je obnarodovano da je železaru srpska država pazarila za jedan dolar, nestala i američka zastava, koja se zajedno sa srpskom vijorila na jarbolu nedaleko od kapije. Šta će biti s masivnim znakom koji je u ponedeljak završio u prašini, da li će biti vraćen kompaniji čija je sada najbliža adresa u Slovačkoj, ili će biti pretopljen kada železara ponovo proradi polovinom marta, za sada se ne zna. Baš kao što se ne zna do kada će logo američke firme ostati na ogradama i putokazima oko ogromnog kompleksa železare. Za njihovu zamenu biće potrebno još novca. M. Đorđević

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/309378/Vlada-platila-Zelezaru-40-miliona-i-jedan-dolar

Ne sumnjam da će ova serija imati još interesantnih epizoda :D
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Jao kakvi su kreteni, pa zašto to odmah nisu rekli?
 
Vrh Dno