• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Divlji brak

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Mada znam da je vecina vas u braku, ipak me interesuju stavovi o tome sta mislite o ljudima koji se prvo odluce na vanbracnu zajednicu, a potom i ozvanicenje iste.

Ja licno jesam za ovaj vid, jer na taj nacin smatram da se partneri jos bolje upoznaju. Ipak jedno je biti u vezi, a drugo ziveti sa nekim.
Sa druge strane, ako se pokaze da stvari ipak ne funkcionisu, lakse je prekinuti. Bolje tada, nego nakon ozvanicenja ili eventualnog deteta. Sve je onda dosta komplikovanije.

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Anchy ja se slazem sa tobom.Jer meni licno bas vencanje nista mnogo ne znaci. Kakva su vremena dosla ipak je bolje da neko vreme zivite zajdeno sa partnerom pa dokle ide, ide.Mislim ljudi su po nekoliko godina u braku pa se ne poznaju dobro...I vanbracni zivot moze biti veoma lep.Ja to bas neznam, ali vidim svoje drugarice.I nista njima ne fali.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
. Ipak jedno je biti u vezi, a drugo ziveti sa nekim.
.
Ovo apsolutno stoji.Medjutim jedno parce papira nije preduslov da ce ta veza ( brak) opstati.
Mozda ce ta zvanicna veza( ako krene naopako ) samo odloziti neke odluke,pustiti da se prenoci i jos jednom razmisli, a ovako samo pokupis svoje stvari i ides mami :D.
Hocu reci, pre ces napustiti vanbracnu od bracne zajednice,lakse ce se doneti odluka,a to sve pod uslovom da nema dece u istoj.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ovo apsolutno stoji.Medjutim jedno parce papira nije preduslov da ce ta veza ( brak) opstati.
Mozda ce ta zvanicna veza( ako krene naopako ) samo odloziti neke odluke,pustiti da se prenoci i jos jednom razmisli, a ovako samo pokupis svoje stvari i ides mami :D.
Hocu reci, pre ces napustiti vanbracnu od bracne zajednice,lakse ce se doneti odluka,a to sve pod uslovom da nema dece u istoj.

Ako iz jednog ugla gledas, to je tacno. Medjutim iz drugog ugla gledano, onda ispada da zbog ``papira`` trpimo neke stvari, umesto da je to zbog nas samih. Zato dajem u pocetku prednost divljem braku.

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
Trebalo bi da je isto,da se partneri isto osecaju i u jednoj i u drugoj zajednici i da taj papir ne znaci nista,tim pre sto su izjednaceni pred zakonom .Medjutim,imala sam priliku da poznajem ljude koji su ziveli nevencani nekih dvanaestak godina,i kad su konacno resili da to ozvanice,razveli se nakon godinu dana.Sta je promenio taj papir?Mozda bas to sto imas osecaj da mozes otici kad hoces,mada ,posle toliko godina ne mozes jednostavno ni da odes,bez obzira na papir..Kad sam nju pitala rekla mi je da je njoj smetalo sto se slavodobitno ponasao kao da je njegovo vlasnistvo,on mi je jednom prilikom rekao da je zbog tog papira ona postala druga osoba..ocigledno mi je da kod oboje nesto nije stimalo.Mislim da je jedan kratak period zajednickog zivljenja dobrodosao,i da se jako brzo vidi mogu li zajedno ili ne..

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
I ja se potpuno slažem da određeni period treba živeti zajedno, pre potpisivanja smrtne kazne, tek da se vidi ide li to. Naravno, 12 godina u divljem braku, kako reče Anči, je previše.

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
E da sam bila pametna kao sto nisam :D ostala bih pri tome da zivimo u "divljem braku" a ne da se udajem.
Tada pa ni sada mi taj papir nista ne znaci. Naravno da bih detetu "dala" ocevo prezime ako je zbog deteta.
Ma... kad budem malo bistrije glave dodacu ja jos koju na ovu temu.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
vanbracna zajednica je ok....na par godina

ali ako dvoje zele da imaju decu i pravu porodicu.......onda ne vidim razlog zasto ne bi i potpisali to parce papira:D

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja sam žemu držao na probnom radu (to mu je kao divlji brak, samo drugo pakovanje) 6 meseci. Položila je ispit i potpisala je ugovor na neodređeno vreme. :roflmao:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
mene moj dragi zafrkava.........moracu i njega da tuzim............vise puta na po par meseci..............red je da me primi za stalno :sneaky:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
E zato cu ja da testiram svog coveka, a ne on mene, da se ipak zna, ko je stub porodice :D

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
:oops:..........ja napisala prethodnu poruku kao svi znaju sve o meni.........

......moj dragi i ja ziveli smo zajedno...........onda je on prihvatio neku poslovnu ponudu i otisao da radi u inostranstvo...... ja sam se vratila kuci, mojim roditiljema......pa sam ga posetila na 3 mes.......i sad sam opet kuci:(

Ivana

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
74
Ja sam po prirodi divljak, te mi stoji da u takvoj zajednici i živim. Ne dam se uknjižiti i tačka. Jedino kad bi moralo da se ide npr. u inostranstvo, pa zbog nekakvih papira, ako je neophodno, ja bih se udala. Posle bih se, naravno, razvela. Ne volim konvencije koje mi ni u apstraktnom, ni u praktičnom smislu ništa ne znače. Sa druge strane nemam ništa protiv bilo čije odluke da se uda/oženi. Neka svako živi kako mu odgovara.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
bili smo u vezi jako dugo, aoko godinu dana ziveli zajedno pre braka... ispalo je ok i evo uskoro cemo slaviti petu godisnjicu od potpisivanja ili jos vaznije vencanja... U principu sam za brak. Pa i zbog dece, narocito. Inace, imam neke prijatljice, poznanice koje "kao" kad se udaju ne menjaju prezime ili i ako promene ne osecaju ga kao svoji, ili im je oduzet deo licnosti... Po meni, to su budalastine... Udala sam se iz ljubavi, nista mi nije oduzeto samo smo se nadogradili, prezime sam uzela muzevljevo i sad je moje kao da se drugacije nisam ni prezivala, asimilovala sam se potpuno i fantasticno je....
E, da mozda da sam Karadjordjevic i to poslednji izdanak loze, zadrzala bih svoje prezime....:)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Mada tema nije prezime, ipak cu morati kontrarepliku dati te reci, ja se svog neodricem ni za sta. Postoji lepo opcija dodati prezime i svi srecni.:)

Ivana

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
74
Što se tiče prezimena i dece, sve što treba da se uradi jeste da otac prizna dete i da mu svoje prezime. Nikakav brak nije potreban za tako nešto. Svoje prezime ne bih menjala osim ukoliko bih imala neke stvarno ozbiljne motive, ali oni ne bi imale veze sa bračnim partnerom. Oni koji misle da prezime nije bitno, pa čujte-ok, neka nije, tek onda ne vidim svrhu u menjanju. Što se mene tiče, ja sam se na svoje prezime navikla, kao i na ime, pa ne vidim zašto bih dovela sebe u situaciju da me na nekom šalteru, u nekom redu neko prozove mojim novim prezimenom, a da se ja ne odazovem jer se nisam navikla da se od juče tako prezivam. I onda da čekam red iz početka. Pa, nisam blesava:D

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Onda, recimo da sam totalno blesava;).... Mislim da smo jedna porodica i svi treba da se isto prezivamo... Nije bitno... Naravno da za decu nije potreban brak, sada vise ne treba ni muskarac kako idu trendovi... A ja sam izgleda staromodna...

Ivana

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
74
Pa, onda možete npr. svi da se prezivate kao ti :) Ili već kako se dogovorite... ali mislim da porodicu ne čini prezime, niti da je to zastava kojom se maše u smislu garancije da su svi za jednog jedan za sve. Sve to na stranu, mislim da stvarno ne stoji poređenje da se začne dete bez muškarca i dete koje ima oba roditelja i čak i očevo prezime, ali nisu uknjiženi u opštini. Nemam ništa protiv toga da se dete začne bez pravog partnera, neke žene moraju tako, nije da žele, dakle ništa protiv nemam, ali mislim da nije za poređenje, jer nisu čak ni slične stvari. Što se trendova tiče, najviše je u trendu ako se ljudi venčaju jer je to vekovima najpopularniji vid zajednice. I dan danas je, bez obzira na novitete. A i ti noviteti su postali mogući tek otkad su proradila izvesna prava jednakosti i slobode. Ranije biste bili žigosani, ako ste u vanbračnoj zajednici. Nisam ja nikako za tu staromodnost. Ponoviću da mi je ok ako se neko odluči na zvanični brak. Ali mi je itekako ok i ovo drugo.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Čini mi se da smo oko prezimena supružnika već govorili, mada jako davno. Totalno nebitna stvar je prezime. Moja žena je uzela moje prezime, ali je verujte nisam ni pitao hoće li. Ima mnooogo važnijih stvari u braku od prezimena.

Vrh Dno