• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dijalog i debata

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Morate li uvijek biti u pravu?

mx150_20090209091849_biti-u-pravu.jpg

Debati je uvijek cilj nametnuti sugovorniku svoje mišljenje, dok je dijalogu cilj razmjena mišljenja...

Morate li uvijek biti u pravu?

Kada razgovarate s prijateljima, a posebno partnerom potrudite se razumjeti i njihova stajališta.
Jer u prijateljskim razgovorima cilj nikako ne bi smio biti nametnuti svoje mišljenje (ono što često nazivamo savjet koji prijatelj mora poslušati ako ima imalo mozga), nego otvoreno i neobvezno razgovarati o temi kako bi sugovornik čuo i različita stajališta.
Stručnim jezikom reklo bi se da uvijek morate voditi dijalog, a ne debatu. Jer u debati je uvijek cilj nametnuti sugovorniku svoje mišljenje, dok je dijalogu cilj razmjena mišljenja.
Ukoliko budete sve nesuglasice rješavali svađom odnosno nametanjem svoga mišljenja kao ispravnog, sugovornik će se osjećati ugroženim i smatrat će da ga maltretirate ili pokušavate s njim manipulirati.

Evo razlike:

DIJALOG: dvije osobe žele postići razumijevanje
DEBATA: cilj je pobijediti

DIJALOG: cilj je potpuno istražiti problem
DEBATA: nametnuti svoje viđenje problema

DIJALOG: druga strana se sluša kako bi se razumjela, pronašlo značenje u njenim riječima i pronašao sporazum
DEBATA: napadate drugu stranu

DIJALOG: istražujete mogućnosti za promjenu mišljenja
DEBATA: kritični ste prema sugovornikovom stavu

DIJALOG: preispitujete svoje stavove
DEBATA: odbacujete mogućnost da je sugovornikovo stajalište ispravno

DIJALOG: otvaraju se mogućnosti da se zajedničkim snagama pronađe novo rješenje
DEBATA: stvara se zatvoreni stav

DIJALOG: prihvaćate mogućnost da postoji bolje mišljenje od vašeg
DEBATA: slijepo vjerujete samo sebi

DIJALOG: želite postići dogovor
DEBATA: želite sugovornikov prelazak na vašu stranu

DIJALOG: tražite sličnost
DEBATA: ističete razlike

DIJALOG: iskreno ste zainteresirani za ono što vam sugovornik govori
DEBATA: tražite slabosti u sugovornikovim riječima, fokusirate se na njegovu ranjivost i udarate nisko

DIJALOG: pretpostavljate da nikad jedna osoba sama ne može spoznati cijelu istinu, istina je negdje između
DEBATA: pretpostavljate da netko od sugovornika mora imati pravo, a drugi krivo

DIJALOG: rasprava ne mora završiti nikakvim definitivnim zaključkom
DEBATA: jedna strana mora pobijediti

Izvor: A Comparision of dialogue and Debate, Study Circles Research Centar

lasta

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
05.05.2013.
Broj reagovanja
388
Horoskop
Škorpija
:) Ja sam apsolutno vise debata tip :). Nisam protiv niti manje za dijalog, no njega koristim kod vrlo dragih ljudi meni :), zelim reci kod ljudi kojima vjerujem :) Nekako dijalog se vecinom svede na laz ili drugoga ili samog sebe, pa to najcesce nazovem "dosadnom veceri s sugovornikom" :) ili se u vecini slucajeva dijalog pretvori u debatu :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja sam za dujalog, ali po debatinom receptu. :laugh: Ma ja volim da se nametnem, to mi je u krvi. Šta ima da se foliram kako sam fin i uglađen, kad nisam?! :rolleyes:

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Ja sam za dijalog, ali nemam ništa protiv debate, samo mi je važno da ne pređe u svađu.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Volim oba. Debate posebno. Naravno prave, argumentovane debate. Međutim često one skrenu sa svog puta, pa završe kako ne treba.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Dijalo je kada dve osobe razgovaraju o nekom pitanju, dok debatu smatram razgovorom više osoba o nekom pitanju. Nisam siguran da je definicija debate iz prvog posta tačna (nametanje sopstvenog mišljenja).

Džudi72

Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Dijalo je kada dve osobe razgovaraju o nekom pitanju, dok debatu smatram razgovorom više osoba o nekom pitanju. Nisam siguran da je definicija debate iz prvog posta tačna (nametanje sopstvenog mišljenja).

Često čujemo reči "javna debata" što znači da u toj diskusiji učestvuje više ljudi, i tu se slažem sa tobom.

Džudi72

Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
I u privatnoj učestvuje više ljudi, isto tako i u dijalogu može da učestvuje više ljudi.

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Definitivno za dijalog! Ne volim da namecem svoje misljenje, ali ako ga sagovornik usvoji, zadovoljna sam... Ako ne, pa, Boze moj, svi imamo pravo na licni stav...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
I sada ja ispadnam najgori, m? Pa i ja volim dijalog, uvek ga i započnem, ali uvek se nekako pretvori u debatu ili još bolje u moj monolog. :D

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
E, to vam je, izgleda, Bog dao..... ide u kompletu sa jos necim...:D

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Da, bas na muskarce mislim...U svakom od vas cuci ona bubica koja vas tera da dokazujete kako ste uvek u pravu...:genije:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ako je tako, a nije, onda sam ja ekstra muškarac, jer ja i muškarcima volim da pokažem kako sam JA u pravu. Eto, totalno sam razotkriven, šta da radim kad me napraviše tako muškobanjastog. :laugh:

Vrh Dno