Čitam Blic ženu i naidjem na tekst: deset stvari koje niste znali o Desanki Maksimović! Pa hajde da saznamo! Povodom 16.maja, 117 rodjendana velike pesnikinje, njeni rodjaci i saradnici su nam otkrili kakva je to žena bila.
1. Spašavala je Bećkovića
Matija Bećković često je kritikovao vast, pa se dešavalo da ga hapse. A Desanka bi mu prilazila i govorila: ,,Matija sine, šta hoćeš da kažeš, kaži meni,,. Ja ću posle njima, ne smeju oni meni ništa" ispričao je prof.dr. Slobodan Ž.Marković, istoričar književnosti koji je godinama saradjivao sa pesnikinjom, družio se sa njom i proučavao njen književni rad.
2. Šila je krpene lutkice
Za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu branila je narod otvoreno se suprotstavljajući vlastima. Zato su je otpustili iz gimnazije u kojoj je predavala i oterali u privremenu penziju. Tada je pravila krpene lutkice, šila kecelje, uredjivala baštu, njoj je sve bilo normalno, priča Radmila Milakara Petrović. Pošto ih je bilo mnogo u kući, kaže ona, u selu bi za jaja menjala krpene lutkice.
3. Jednom nije položila ispit
Dobar i vredan student Desanka je ipak jednom pala na ispitu iz istorije. Toliko se snuždila da joj je profesor rekao"De, de gospodjice Desanka, nemojte tugovati, pa to će jednog dana biti izvrsna anegdota"
Ipak je pesnikinja, idući ka kući, bila sve neutešnija, pa je i zaplakala. Videći je takvu jedna komšinica se zabrinu i upita je zašto plače a ona reče tetka Vidi da je pala. A tetka Vida reče ,,Nisi se valjda mnogo udarila"?
4. Bila je neposredna
Postavljala bi najobičnija pitanja: ,,Jesi li udata, imaš li dece? Vidi kako si lepa a nisi udata... Vidi ti delije, a nisi oženjen, sram te bilo! Dede jada se vidimo sledeći put, da mi kažeš da si se oženio i da imaš dvoje dece"Kad ju je profesor Marković pratio po selima valjevskog kraja, ženama bi govorila:,,Nećeš valjda da mi daješ pomorandžu, daj mi suvih šljiva,, a domaćinu bi rekla ,,Ala ti je vajat ćelav, nema trave".
5. Od nje je i Mika Antić prepisivao
"Nikada u životu nisam napisao prvu pesmu, već drugu. Prvu sam prepisao od Desanke, priznao je Mika. Uradio je to u trećem osnovne, kada je jednu Desankinu pesmu , jednostavno proglasio svojom. Na kraju školske godine, iako nije bio odličan djak, dobio je na poklon knjigu kao i svi odlikaši. I to knjigu Desanke Maksimović, sa onom pesmom. Učitelj mu je na fin način kazao da je njegov postupak otkriven.
6. Uvek je osećala tugu
Kada ju je Ivan Hetrih u intervjuu iz 1981.pitao kako se nosi sa životnim problemima, jednostavno je odgovorila: ,,Malo protugujem, malo otplačem a onda se vratim. Znate kako: tu svoju psihu zamišljam kao okruglu loptu - dok traje pritisak, ja patim - kad pritisak nestane ja se vratim, oprostim, poverujem, ponadam se. Tako nekako! A tuga ostane ali ona neka romantična tuga.
7. Srela je svedoke ,,Krvave bajke"
U ulici Lole Ribara Desanka se srela s nepoznatim starijim čovekom, koji joj je detaljno opisao kako su Nemci upali u kragujevačku gimnaziju i odveli učenike na streljanje. Činilo joj se kao da se odavno znaju. Smatrala ga je ,,satvorcem,, pesme koja se, dok je on još govorio, rodila u njoj.
"Bilo mi je kao da mi je kakva ptica donela taj strašni glas, ako ne jedinoj meni, ono prvoj meni...Ceo sat sam je
tako pažljivo nosila u sebi, kao što neko nosi prepunu čašu vode, a zatim sam je kod kuće zapisala uzbudjenija nego ikad, kad sam prve svoje pesme beležila.
8. Videla je sopstveni spomenik
Desanka Maksimović bila je toliko omiljena u srpskom narodu da je još za života dobila spomenik u Valjevu 199o.godine. Lično je prisustvovala svečanosti. Spomenik je otkrio Matija Bećković, a kada su pesnikinju pitali kako se oseća rekla je: ,,Skamenila sam se,,
Ubedili su je da je to samo spomenik poeziji s njenim likom.Izabrana je za počasnog gradjanina Valjeva.
9. Postoji 3.0008 neobjavljenih beležaka
Desanka nije ljubomorno čuvala svoje zapise, a najnemarnija je bila prema beleškama o sebi, priča prof.dr.Aleksandar Vraneš, dekan Filološkog fakulteta. Pred kraj života gužvala ih je, kvasila vodom, čak i bacala...Ipak, profesorka Vraneš je sakupila njenu rukopisnu zaostavštinu, koja sadrži 3.008 neobjavljenih pesama, priča, beseda, intervjua, biografskih i autobiografskih spisa, scenarija , prevoda... Sve je čuvano u njenoj kući, složeno u 14 kartonskih kutija, bez reda, po fasciklama, komertama , omotima... Samo se boji hartije i mastila moglo razabrati koje je otprilike godine svaki zapis nastao.
10. Njene pesme popularnije su od novina
Novinaru Milošu Jevtiću, Desanka je jednom rekla kako u našem narodu,,nema strasnih, stalnih čitača,, kako se čitaju samo novine, novine i ilustrovani listovi,,. Uprkos tome, smatra prof.dr.Vraneš njena poezija bi, kad bi bilo tačnih pokazatelja o čitanosti, zasigurno bila najrasprostranjenija, najzastupljenija lektira široke čitalačke publike.
Izvor: Blic žena/maj