• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Desanka Maksimović - 20 godina od smrti

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
thumb-502-228-1.jpg


Trodnevnom manifestacijom "Desanki u čast", Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležava dve decenije od smrti jedne od najvećih srpskih pesnikinja prošlog veka - Desanke Maksimović.

U Brankovini, rodnom mestu čuvene pesnikinje, danas će biti održan pomen, a u NBS večeras će dramska umetnica Rada Đuričin pesnikinji u čast izvesti monodramu "Oporuke Desanke Maksimović" sačinjenu od izjava velike pesnikinje, misli izrečenih u prozi, na večite teme - ljubav, smrt, prolaznost, kako se postaje pesnik...

U sredu, 13. februara biće organizovano poetsko veče ''Tako je govorila Desanka'' gde će moći da se čuje glas i govor ove pesnikinje.

U najvećem arhivu govorne poezije na internet Lyrikline.org Makisimovićeva je zastupljena sa svoje tri pesme ''Proglas'', "Tražim pomilovanje za svrgnute'' i ''Tražim pomilovanje za sebra''.

Slušaoci će biti u prilici da čuju recitovanje same pesnikinje, a potom i analizu profesora dikcije Radovana Kneževića....

više na str:
http://www.akter.co.rs/30-kultura/30607-desanka-maksimovi-20-godina-od-smrti.html
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Ožiljak

Ima u duši mojoj ožiljak koji samo u snu boli.
I ne znam od kog bola on je ostao, i da li je to bilo jutro ili suton kad se urezao u moju dušu…
Takva je nasa duša. Ispunjena uspomenama koje nas rastuže, nasmeju, zabole. Ponekad namerno diramo te stare ožiljke iako znamo da nas čeka neprospavana noć. Pa onda kroz prozore gledamo u neko tuđe nebo i uzalud tražimo one zvezde ka kojima smo nekad davno upirali čeznjive poglede i samo njima odavali tajne prvih mladalačkih ljubavi. Pa se naprežemo da čujemo onaj letnji povetarac što je šaputao u krošnjama drveća ispod kojeg smo se, držeci svoju prvu ljubav za ruke, skrivali od radoznalih pogleda. Ali… umesto tog šapata samo uzdah srca svoga čujemo.
Prohujalo je vreme i mnoge vode protekle… nema više ni parnjača ni zvižduka vozova koji su najavljivali da smo blizu onog koji nas na nekom sivom peronu čeka uzdrhtalog srca. Niti iščekivanja poštara da nam glas od voljene osobe donese pa da po ko zna koji put pročitamo reči koje su drhtavom rukom pisane; “ljubim te”, “mislim na tebe”, “nedostaješ mi”. Pa prislonimo pismo na grudi i uzdahnemo od nekog slatkog bola što nam kroz srce mine… Od svega ostaše samo uspomene od kojih se pobeći ne može.
Čak i kada bi znali put što vodi u zaborav, mi ne bi pošli njime. Već se uvek istom stazom vraćamo što vodi do mora uspomena. I uronimo u te talase koji nas miluju, nose, vuku u dubine… I plovimo, plovimo ka onim nekim dalekim, nedostižnim obalama što nas svake noći zovu i mame. I onda se odjednom probudimo jer se uplašimo da ćemo potonuti u tom uskovitlanom moru uspomena. A kad se pogledamo u ogledalo… vidimo ispod očiju nekoliko sitnih kapi… blistavih… slanih…

 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Desanka Maksimović - PREDOSEĆANJE

Poznala sam te kad sneg se topi,
topi, i duva vetar mlak.
Blizina proleća dušu mi opi,
opi, pa žudno udisah zrak.
S nežnošću gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom;
i znadoh da ćeš biti mi drag,
drag u životu celom.

Poznala sam te u zvonak dan,
dan pijan, svež i mek.
Činjaše mi se već davno znan,
znan kad te poznadoh tek.
S nežnošću gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom;
i znadoh da ćeš biti mi drag,
drag u životu celom.

Poznala sam te kad kopni led,
led, dok se budi proletnji dah;
kad dan je čas rumen, čas setan, bled,
kad sretno se i tužno u isti mah.
S nežnošću gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom;
i znadoh da ćeš biti mi drag,
drag u životu celom.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Čitam Blic ženu i naidjem na tekst: deset stvari koje niste znali o Desanki Maksimović! Pa hajde da saznamo! Povodom 16.maja, 117 rodjendana velike pesnikinje, njeni rodjaci i saradnici su nam otkrili kakva je to žena bila.

1. Spašavala je Bećkovića
Matija Bećković često je kritikovao vast, pa se dešavalo da ga hapse. A Desanka bi mu prilazila i govorila: ,,Matija sine, šta hoćeš da kažeš, kaži meni,,. Ja ću posle njima, ne smeju oni meni ništa" ispričao je prof.dr. Slobodan Ž.Marković, istoričar književnosti koji je godinama saradjivao sa pesnikinjom, družio se sa njom i proučavao njen književni rad.

2. Šila je krpene lutkice
Za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu branila je narod otvoreno se suprotstavljajući vlastima. Zato su je otpustili iz gimnazije u kojoj je predavala i oterali u privremenu penziju. Tada je pravila krpene lutkice, šila kecelje, uredjivala baštu, njoj je sve bilo normalno, priča Radmila Milakara Petrović. Pošto ih je bilo mnogo u kući, kaže ona, u selu bi za jaja menjala krpene lutkice.

3. Jednom nije položila ispit

Dobar i vredan student Desanka je ipak jednom pala na ispitu iz istorije. Toliko se snuždila da joj je profesor rekao"De, de gospodjice Desanka, nemojte tugovati, pa to će jednog dana biti izvrsna anegdota"
Ipak je pesnikinja, idući ka kući, bila sve neutešnija, pa je i zaplakala. Videći je takvu jedna komšinica se zabrinu i upita je zašto plače a ona reče tetka Vidi da je pala. A tetka Vida reče ,,Nisi se valjda mnogo udarila"?

4. Bila je neposredna

Postavljala bi najobičnija pitanja: ,,Jesi li udata, imaš li dece? Vidi kako si lepa a nisi udata... Vidi ti delije, a nisi oženjen, sram te bilo! Dede jada se vidimo sledeći put, da mi kažeš da si se oženio i da imaš dvoje dece"Kad ju je profesor Marković pratio po selima valjevskog kraja, ženama bi govorila:,,Nećeš valjda da mi daješ pomorandžu, daj mi suvih šljiva,, a domaćinu bi rekla ,,Ala ti je vajat ćelav, nema trave".

5. Od nje je i Mika Antić prepisivao

"Nikada u životu nisam napisao prvu pesmu, već drugu. Prvu sam prepisao od Desanke, priznao je Mika. Uradio je to u trećem osnovne, kada je jednu Desankinu pesmu , jednostavno proglasio svojom. Na kraju školske godine, iako nije bio odličan djak, dobio je na poklon knjigu kao i svi odlikaši. I to knjigu Desanke Maksimović, sa onom pesmom. Učitelj mu je na fin način kazao da je njegov postupak otkriven.

6. Uvek je osećala tugu

Kada ju je Ivan Hetrih u intervjuu iz 1981.pitao kako se nosi sa životnim problemima, jednostavno je odgovorila: ,,Malo protugujem, malo otplačem a onda se vratim. Znate kako: tu svoju psihu zamišljam kao okruglu loptu - dok traje pritisak, ja patim - kad pritisak nestane ja se vratim, oprostim, poverujem, ponadam se. Tako nekako! A tuga ostane ali ona neka romantična tuga.

7. Srela je svedoke ,,Krvave bajke"

U ulici Lole Ribara Desanka se srela s nepoznatim starijim čovekom, koji joj je detaljno opisao kako su Nemci upali u kragujevačku gimnaziju i odveli učenike na streljanje. Činilo joj se kao da se odavno znaju. Smatrala ga je ,,satvorcem,, pesme koja se, dok je on još govorio, rodila u njoj.
"Bilo mi je kao da mi je kakva ptica donela taj strašni glas, ako ne jedinoj meni, ono prvoj meni...Ceo sat sam je
tako pažljivo nosila u sebi, kao što neko nosi prepunu čašu vode, a zatim sam je kod kuće zapisala uzbudjenija nego ikad, kad sam prve svoje pesme beležila.

8. Videla je sopstveni spomenik

Desanka Maksimović bila je toliko omiljena u srpskom narodu da je još za života dobila spomenik u Valjevu 199o.godine. Lično je prisustvovala svečanosti. Spomenik je otkrio Matija Bećković, a kada su pesnikinju pitali kako se oseća rekla je: ,,Skamenila sam se,,
Ubedili su je da je to samo spomenik poeziji s njenim likom.Izabrana je za počasnog gradjanina Valjeva.

9. Postoji 3.0008 neobjavljenih beležaka

Desanka nije ljubomorno čuvala svoje zapise, a najnemarnija je bila prema beleškama o sebi, priča prof.dr.Aleksandar Vraneš, dekan Filološkog fakulteta. Pred kraj života gužvala ih je, kvasila vodom, čak i bacala...Ipak, profesorka Vraneš je sakupila njenu rukopisnu zaostavštinu, koja sadrži 3.008 neobjavljenih pesama, priča, beseda, intervjua, biografskih i autobiografskih spisa, scenarija , prevoda... Sve je čuvano u njenoj kući, složeno u 14 kartonskih kutija, bez reda, po fasciklama, komertama , omotima... Samo se boji hartije i mastila moglo razabrati koje je otprilike godine svaki zapis nastao.

10. Njene pesme popularnije su od novina

Novinaru Milošu Jevtiću, Desanka je jednom rekla kako u našem narodu,,nema strasnih, stalnih čitača,, kako se čitaju samo novine, novine i ilustrovani listovi,,. Uprkos tome, smatra prof.dr.Vraneš njena poezija bi, kad bi bilo tačnih pokazatelja o čitanosti, zasigurno bila najrasprostranjenija, najzastupljenija lektira široke čitalačke publike.

Izvor: Blic žena/maj
 

Alfaromeo

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
21.03.2015.
Poruke
369
Broj reagovanja
428
Horoskop
Ribe
Sada vidimo ko je bezao sa casova :)
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.274
Broj reagovanja
2.948
Horoskop
Lav
Sreća

Ne merim više vreme na sate,
ni po sunčevom vrelom hodu;
Dan mi je kada njegove se oči vrate, i noć kad ponovo od mene odu.
Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača;
Sreća je meni kad bolno ćutim s njime, i kad nam srca biju ritmom plača.
Nije mi žao što će života vode odneti i moje grane zelene;
sad neka mladost i sve neka ode, on je zadivljen stao kraj mene.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
OPOMENA
Cuj, recu cu ti svoju tajnu:
ne ostavljaj me nikad samu
kad neko svira.

Mogu mi se uciniti
duboke i meke
oci neke
sasvim obicne.

Moze mi se uciniti
da tonem u zvuke,
pa cu ruke
svakom pruziti.

Moze mi se uciniti
lepo i lako
voleti kratko
za jedan dan.

Ili mogu kom reci u tome
casu cudesno sjajnu
predragu mi tajnu
koliko te volim.

O, ne ostavljaj me nikad samu
kad neko svira.
Ucinice mi se negde u sumi
ponovo sve moje suze teku
kroz samonikle neke cesme.

Ucinice mi se crn leptir jedan
po teskoj vodi krilom sara
sto nekad neko reci mi ne sme.

Ucinice mi se negde kroz tamu
neko peva i gorkim cvetom
u neprebolnu ranu srca dira.
O, ne ostavljaj me nikad samu,
nikad samu,
kad neko svira.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Proleće, a ja venem
Zeleni požari trava bukte oko mene, a ja venem. Suncu u oči pravo gledaju jagorčevina zene, a ja venem. Nebo je mlada bašta puna glogove pene, a ja venem. Ptica u granju gnezdo sve jutro kljunom dene, a ja venem. Ruke su devojaka perunike nerazvijene, a ja venem. Svakoga se trenutka ponešto u život prene, a ja venem.
 

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Poruke
2.299
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
ЗА МАРИЈЕ МАГДАЛЕНЕ

Царе Душане,

тражим помиловање

за жене каменоване,

за њине саучеснице, помрчине ноћи,

за мирис детелине и грање

где су пале опијене

као препелице и шљуке,

за њине животе презрене,

за, неудостојене самилости,

љубавне њихове муке.


Тражим помиловање

за месечину и рубине

коже њине,

за њене сумраке,

за пљускове косе расплетене,

за руку сребрно грање,

за њине љубави разголићене

и проклете

за Марије Магдалене.
 
G

Gea

Gost
Jedno uverenje

Moram ti lepe večeri neke
zenice tople zgledati do dna,
pa ti na kapke providne, meke,
lagano kao milovanje sna
spustiti usne.
Moram ti jednom u dana jatu
od mrskog dana učiniti drag,
pa ti na srce, blago kao bratu
kad bih da bola otklonim trag,
spustiti ruku.
Moram, kad jednom opazim da me
s radošću sretaš poslednji put,
uz tihu pesmu na tvoje rame,
taj takò čudno primamljiv kut,
spustiti glavu.
Tako ćeš lepih jutara nekih
pružajuć drugoj zenica dna
reći: „O, gde su oni meki,
slični milošti lakoga sna
poljupci njeni?“
Tako ćeš često u noći jatu,
kada ti život ne bude drag,
reći: „O, gde je ona kao bratu
da mi sa srca zbriše bola trag
dodirom ruke?“​

83795_instants_by_elenadudina-d4bli5j.jpg
 
Vrh Dno