• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dečiji horoskop

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
OVAN
Prvi zodijački, muški i vladajući znak
Element: Vatra
Planeta: Mars
ovan.png
Vaše dete je rođeno između 21.marta i 20. aprila, u momentu kada Sunce ulazi u znak Ovna. Ovaj znak je pod jakim uticajem planete Marsa, koja simbolizuje početnu energiju, dinamizam i akciju i “gura” individuu u život. Ona joj daje i svu svoju strast, agresivnost, hrabrost, impulsivnost, borbenost, želju za takmičenjem i afirmacijom: ”Ja postojim”, “Ja sam “, “Ja živim”, ... Te se osobine mogu manifestovati na dva načina:
1) u konstruktivnom cilju: dajući joj potrebnu snagu da dobije borbu, da stvori, gradi, pobedi, bude u službi nekog ideala;
2) u destruktivnom cilju: želeći sve ili ništa, ekstremnost, želju za konfliktima i kavgom, fanatizam, netolereanciju...
Eto, već vidite da vaš mali Ovan neće biti nežan, pasivan, romantičan.....
Vaše dete Ovan, na spontan način, angažuje svoje snage, oduševljava se, zanosi i za njega je sve to razlog za akciju. Čim dođe na neku ideju, ono juri za njom na “sva četiri točka”, nema mnogo vremena za razmišljanje.
Kada je u miru, umire od dosade, da bi se odjednom oduševilo nečim i ne tako važnim. To je manje cilj ili objekat koji ga fasciniraju, njega oduševljava sam početak, impuls. On je šampion početka, akcije. Ovan je tu uvek prvi, čim ima takmičenja, koliko na fizičkom, isto toliko i na intelektualnom planu. Jedini problem je u tome što on ipak retko stigne do cilja.
Pošto je predvodio druge, krenuo, započeo igru i akciju, on je, u međuvremenu, promenio putanju, očaran drugom idejom. On nije fasciniran realnošću, kompromisima, razlozima, efektima, ni praktičnim aspektima stvari. Uostalom, on kao da ne veruje u običan život, on je pionir, kreator, rođen za borbu. Ne tražite od njega da ekonomiše, planira budućnost, jer on živi u večnoj osmozi sa njom, što nije slučaj sa vama. Njegova je budućnost simbol jednog novog sveta, punog misija koje treba ispuniti, bilo da se radi o spasavanju ili nečijoj zaštiti. Vaš mali Ovan je mitsko biće, stvoreno da brani siromšne ili siroče, da se tuče (bilo muško ili žensko) zbog svog druga Koste ili drugarice Anđele.
Treba da znate da je vaše dete Ovan rođeno da komanduje, ne da sluša. Setite se: ono je prvo, ne svojom greškom, već stvoreno za to da bude predvodnik, ne iz lične ambicije ili želje za moći, već zbog ideala. Isto tako, deca Ovnovi nisu prvi iz oholosti, nego zato što žele i moraju da budu tu kad se nešto zbiva.
Dete Ovan obožava opasnost, avanturu, rat, to je dete „kamikaza Zodijaka“. Ne gurajte ga do kraja, jer je ono sposobno za preterivanja i nasilje kao nijedno drugo dete. Ako ne postigne ono što želi, uhvatiće ga homerski bes ili će se onesvestiti.
Pripremite maramice, mast za rane i flaster : vaše dete je često izloženo nesrećnim slučajevima, ono je – nesrećnik Zodijaka! Njegova je glava pravo bojno polje. Zahvaljujući svojim ožiljcima, ono će se uvek sećati svoga detinjstva.
Inteligencija
Kod deteta Ovna ona je prvobitna, primarna : ona nije refleksivna, već aktivna, instinktivna, intuitivna, kreativna i racionalna. Ono istovremeno shvata, prima i reaguje. Njegova intuicija mu daruje čak začuđujuće dobar njuh, on oseća situacije i instinkt mu pomaže tamo gde treba doneti brze odluke. Suočeno sa izuzetno delikatnim i zamršenim situacijama, ono prvo i odmah nalazi izlaz i rešenje. U tom slučaju njegov takmičarski duh dolazi do izražaja. Ono ulazi u posao, akciju i svi kažu kako ima sreće. To nije istina : ono dobija bitku zahvaljujući svome jurišu u rizik, kao i svojoj mašti i originalnosti, koje ga uzdižu iznad drugih koji su robovi svojih dubokih razmišljanja.
Dakle, njegov problem je da istraje u izboru i odluci koju donese. Trebalo bi mu samo pomoći da razvije svoj osećaj za istrajnost, razmišljanje, koncentraciju, strpljenje, kao i da shvati odnos između uzroka i posledica. Ono mora da shvati da napor i trud moraju uroditi plodom i prevazilaženjem svoje volje koju mora potčiniti pozitivnim rezultatima.
Vaša roditeljska uloga je da podržite, a ne gušite njegov čudesan entuzijazam, kao i potencijalne kvalitete njegove inteligencije, žive i istovremeno radosne. To vaše dete preduzima hiljadu stvari, a da nije ni svesno napora koji je pred njim u postizanju cilja.
Čim iskrsnu poteškoće, ono naglo menja mišljenje i stav pošto ne može da prizna poraz, koji ga obeshrabljuje. Vi ga ne smete dovesti u poziciju da o tome duže razmišlja, već mu pokažite kako bi najlakše došlo do cilja. Naučite ga da pronađe više rešenja i ostavite njemu da izabere najbolje: neka se zatim drži njega, jer tu se nalazi (leži) problem našeg Ovnića. Treba mu ostaviti utisak da može sam da stigne do cilja. Vi budite posmatrač (gledalac) koji aplaudira šampionu pre dolaska na cilj. On će tada biti ubeđen da je pobedio zahvaljujući svojim ličnim i jakim mogućnostima.

Ljubav
Ljubav našeg malog Ovna je otvorena, strasna, topla, vedra. Samo ga pozovite, on će dotrčati na sastanak. On ili obožava ili mrzi, to se odmah vidi, zna, oseća. Ljudi koje on idealizuje postaju pravi mitovi.
Ono šarmira, zavodi, pobeđuje; njegova legendarna energija je pothranjena ljubavlju, što mu mnogo znači. Ljubav zahteva žrtve i ako želite da ga sledite, igrajte se sa njim, interesujte se za njegove probleme i snove. To dete ne može da zamisli da uz vašu ljubav i pomoć, neće preskočiti brda i planine! U ime te ljubavi, ono će vas naterati da delite njegovo mišljenje, bilo pravo ili ne.
Dete Ovan je prilično naivno, ranjivo, poverljivo, mada i agresivno, ne želeći ni trenutka drugačiju ljubav od one koja njemu odgovara. Često zaštitnički raspoloženo, ono ume prosto da vas uništi svojom strašću i prohtevima. Naučite ga nekakao da shvati da i drugi, uprkos ljubavi prema njemu, imaju pravo da normalno dišu i da ne bi trebalo da zbog njega-umru! Neka shvati da vi imate i drugih aspiracija i problema i da ne možete biti večno njegov magični, mitski objekat o kome sanja.
Deca oba pola ovaoga znaka ponašaju se na sličan način u ljubavi, znajući da budu i agresivni iz ljubomore. Zato ih ne smemo izazivati.

Prijateljstvo
Izuzetno društveno, dete Ovan oseća ogromnu potrebu da svoje drugove uvlači u avanture da bi sa njima sanjalo o nekom mitskom svetu. Važno je znati da ono obožava romane čiji su heroji izvan svih zakona, lovce, pobednike, marginalne šarmere, bića koja žive na ivici zakonitosti, a da nisu amoralna.
Kao i njegovi omiljeni heroji, ono ima svoje vlastite zakone. Na primer: umesto Petra, koji je izvrstan učenik, ono više voli Pavla, lenjivca koji ume da potpaljuje vatru i prespava noć pod vedrim nebom.
Ne zaboravimo da ono ima neodoljivu potrebu za drugarima sa kojima bi izmenilo svet, pa često rizikuje da bude privučeno problematičnom decom, verovatno interesantnom, koja bi ga odvukla u razne avanture, čak i u kriminal i razne negativnosti. Vaš mali Ovan je čudesno naivan, za njega je ponekad „čitav svet lep, divan“. Zato pazite na njegove postupke i odnose, primajte njegove drugove, učestvujte u njihovim igrama, upoznajte ih, shvatite, da biste ipak svom detetu mogli da objasnite da Pavle koji vuče za kosu devojčice nije baš neki Supermen. On će onda shvatiti da ako neko želi biti gospodar, vođa u društvu, mora da poštuje i prava drugih.
Morate stvoriti takvu klimu poverenja da ono, iako napravi neki nepromišljen korak, može računati na vas; vi ćete mu pomoći svojim razumevanjem.

Vaspitanje
Dete Ovan želi, naravno, da od vas napravi jedinstvenog roditelja. Vi ste za njega najlepši, naveći, najjači; ono želi da vam se divi, da vas idealizuje.
Kada mu, vraćajući se sa posla umorni i nervozni prebacite što soba nije nameštena ili đubre izbačeno, morate biti vrlo oprezni i kontrolisati sebe.
Sa njim ne vredi preterivati u autoritetu tipa: „Ja ovde naređujem, ne želim nikakve diskusije, moraš uraditi ono što ti se kaže!“ Ne vredi ni fizička snaga, jer ćete ubrzo izgubiti poverenje i ono će vas smatrati kukavicom koja se plaši i slabijeg od sebe. Ako ga mnogo povredite, ono će samo maštati o tome kako će, rastući, što pre moći da vas napusti i osamostali se, da bi opstalo. Nikako neće prihvatiti da zavisi od vas u uslovima koji potpuno negiraju njegovu vlastitu slobodu.
Zato mu vi morate prikazati stvarnost u ružičastoj svetlosti, npr.: zamolite ga da vam pomogne da pripremite krompire za ručak ili bilo šta na brzinu, da bi ga svi u kući pohvalili, jer vi bez njega ne biste stigli da to uradite.
Naučite ga da se odmara, da bude svesno sebe i potreba organizma.
Vaspitanje bez okvira i isuviše blago kod njega bi dovelo do hronične nestabilnosti.
Vaspitanje prestrogo, dogmatsko, dovelo bi ga do toga da napusti kuću; ne zaboravite da u detetu Ovnu uvek živi bundžija koji drema, ne budite ga!

Obrazovanje
Mali Ovan je prepun zahteva prema svome vasitaču. Treba imati u vidu njegovu veliku energiju, kao i njegovu nesposobnost da se koncetriše na jedan posao, naročito apstraktan. Sve mu se mora objašnjavati, na direktan i interesantan način, sa puno iskustva, i ubedljivo. Inače, on će se dosađivati, uspavati, ulenjiti. On mora shvatiti da će mu školovanje i obrazovanje omogućiti zaradu, lakši i lepši život, da će jednoga dana moći da pravi mostove, fabrike, bude direktor, lekar i dr.
Vaše dete ovoga znaka će želeti da uvek bude u prvom redu u razredu, da piše na tabli, da bude delegat ispred svojih drugova. Ako je profesor strog, čvrstog karaktera, kompetentan, pravičan, istovremeno i dobar, vaš će mu se Ovnić diviti. Ali, da biste ga privoleli da radi, da biste ga pokrenuli, treba mu samo objasniti suštinu predmeta, dozvoljavajući mu da i sam učestvuje u rešavanju problema, jer on voli akciju.
Njegov san je – škola – igra u kojoj se pobeđuje! Ne zahtevajte od njega nikada da bude sasvim mirno, da se ne pokrene, jer je to iznad njegovih snaga. Kada odraste, Ovan često bira neki vojnički poziv.

Igre
Da biste maloga Ovna učinili strpljivijim, istrajnijim, promišljenijim, kupite mu neke mehaničke igračke: to će ga lepo smiriti i zabaviti. Da bi kanalisao svoju agresivnost i pravilno se utrošio, dajte mu ping-pong i druge igre koje će igrati sa svojim drugovima. Taj i takav tip igre odgovara Ovnu, ludom za brzinom i borbom, nadmetanjem i pobedom. Da biste probudili njegovu maštu, uveli ga u fascinantan i fantastičan svet njegovih snova, učinili da zadrhti od zadovoljstva pred opasnošću, pokažite mu i druge igre, obavezno grupne; on će se saživeti sa avanturama Marka Pola i njegovih kompanjona; on će „putovati“ morem i kopnom, vešto izbegavajući sve opasnosti, gusarske brodove i razbojnike. Njegovi omiljeni junaci su i Tom i Džeri, kao i svi hrabri i neustrašivi.

Sportovi
Dete Ovan ima potrebu za fizičkim trošenjem: to je neumorni igrač i sport će biti jedini ventil i spas za višak njegove energije. On voli opasne igre i fizičke obračune, obožava gužvu i bitke, možda ne uvek da nanese drugome bol koliko da se „isprazni“. Zato ga upišite na bilo koju disciplinu, kao i neke igre, koje bi mu omogućile da se slobodno eksponira. Organizujte izlaske na svež vazduh sa prijateljima, gde bi vaše dete igralo fudbal, ragbi, kao i ekipne igre u koja bi moglo da pobeđuje; ono bi tako svoj dinamizam stavilo u službu drugih, usmeravajući svoju agresivnost u pozitivnom smeru.
U mlađim godinama, ovo dete će voleti bicikl, rolšue, sve što ide brzo. Rastući, ono će se sve više približavati i učlanjivati u korisne omladinske organizacije, kao što su: vodiči, planinari, izviđači, vojnici, itd.....Tada ono može dati konkretan doprinos svojoj potrebi za idealom, akcijom i altruizmom: ono će pomagati slabije, hendikepirane, starije, postižući tako izvestan smisao za odgovornost.

Zdravlje
Vođeno karakterističnom energijom, vaše dete često neće imati osećaj mere, ono je uvek pod pritiskom, užurbano, nervozno. Odmor ga iscrpljuje. To preterivanje će ga dovesti do perioda intezivnog fizičkog i mentalnog zamora. Njegovo telo uvek u službi njegovih ciljeva, ideja i akcija. To je objekat kojim se ono služi , ali na koji ne obraća mnogo pažnje.
Prema Čoveku-Zodijaku, Ovan, u astrologiji, odgovara glavi, što znači da mu je to slaba tačka. To dete rizika, koje juri kao istoimena životinja, pognute glave u sve što predstavlja prepreku njegovoj volji da ide napred. Ono ulazi i kroz zatvorena vrata, često ne obazirući se na posledice.
Obično pati od :
 • migrena,
 • sinusa,
 • glavobolja,
 • nerava,
 • upala,
 • groznica,
kao beba pati od zubića, zatim alergija, čiji je uzrok najčešće-emotivnost.
Hranite ga pravilno: puno fosfata, vitamina, povrća i voća (šargarepe, rotkve, jabuke, orasi i dr. )


Preuzeto iz knjige "Horoskop o deci" Olje Bakić
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
BIK
Drugi zodijački, ženski i vladajući znak

Element: Zemlja
Planeta: Venera
bik.png

Vaše dete rođeno u ovom znaku između 21. aprila i 20. maja simbolizuje svesnost ljudskog bića za potrebom materijalnog i senzualnog posedovanja. Pod uticajem je planete Venere koja mu prenosi ljubav za konkretna ovozemaljska „opipljiva“ uživanja, životne radosti, kao i sklonosti ka umetnosti kroz izvestan čulni odnos. Da bi uživao život, treba da raspolaže sa mnogo vremena, tišine i mira, potrebnih njegovoj volji i optimizmu. To je fiksni znak: on nipošto ne dozvoljava deranžiranje bilo kakvim nepredviđenim događajima koji bi poremetili njegovu potrebu za komforom.
Vaše dete Bik je mirno i malo lenjo, ono ne želi da menja svet, ali mu se ipak prilagođava, u cilju svojih interesa. Kad odluči da nešto preduzme, onda je nemoguće uporno, tvrdoglavo i koncentrisano na cilj, od koga ga niko i ništa ne može odvojiti. To je njegova logika, što je i i razumljivo, jer se ono teško odlučuje da ga zatim niko ne može odvratiti sa određenog puta. Nezgoda je u tome što mu ponekad tvrdoglave odluke mogu da naškode.
Vaš mali Bik može se razgneviti samo ako dirnete u sigurnost njegovih osećanja, komfor, igračke i dr. vitalne elemente. On je realista, priče o vilama, magiji, misterije i mistika ga ne zanimaju. On dobro zna da bi se živelo, jelo i opstalo, ne može se osloniti na snove niti kakav magični štapić, već on od vas očekuje rad, upornost, novac.
Gurman je i veoma senzualan, obožava dobru hranu, piće, a i muziku, slikarstvo, pesmu, skupe tkanine i mirise. Da bi mami ili tati kupio cigarete ili lepu maramu, treba mu novac. On možda i nije toliko materijalista koliko je realista.
Ovo prilično pametno pribrano, strpljivo i nežno dete treba pomoći i razumeti,
naučiti ga kako da, po potrebi, naviknete na neke novine i promene u životu.

Inteligencija
Detetu Biku treba dati vremena da o svemu dobro razmisli, analizira: ono se angažuje intelektualno tek pošto je konkretizovalo svoju misao i našlo za nju realan razlog. Ono je, dakle, sporo ali ima svoj ritam, svojstven samo njemu. Ono nije mnogo radoznalo niti se opterećuje apstrakcijama i metafizičkim problemima. Njegova inteligencija je čulna.
Vaše dete Bik može verovatno da izgleda vrlo tvrdoglavo. Njegova memorija je izvrsna, ono ide u dubinu, sa potrebom za produbljivanje stvari. Zato ga ne silite, ne navodite na takmičenja sa življom decom, kao Ovnom, jer ćete ga ozbiljno blokirati i povrediti. Uprkos tome, ono čini velike napore, dokazujući nemoguću istrtajnost, doslednost, upornost. Mali Bik je često posesivan, ljubomoran.

Ljubav
Ovo dete traži sigurnost u roditeljskoj, porodičnoj ljubavi, vezano i previše za nju, svoj dom. Ono zahteva neizmernu i isključivu ljubav. Ono samo ne ispoljava svoju ljubav prema vama jutarnjom romansom ili večernjom serenadom. Za njega voleti znači biti pored vas, pažljiv i nežan, umiljat i osetljiv na svaku promenu raspoloženja i poglede upućene drugima. Ono se oseća odbačeno ako provocirate njegovu ljubomoru.
Mali Bik je vrlo posesivan i već ljubomoran, ne prihvata nikakvu podelu ljubavi sa mlađim bratom ili bilo kim. Njegove simpatije i antipatije su definitivne. On se često vezuje za osobe koje poseduju lepa materijalna dobra. No, tu bi morao da nauči da se ispod tih prividnih spoljnih efekata često skrivaju ljudi bez mnogo ljudskih kvaliteta. Dokažite mu svoju ljubav, posvećujući mu vreme, obasipajući ga poljupcima, ali ne previše da se ne bi uzbuđivalo. On je vrlo rano, čak još kao beba, preokupiran ljubavlju prema roditeljima, što kasnije razvija prema ženama, ako je dečak ili muškarcima ako je devojčica.

Prijateljstvo
Posesivan i ljubomoran mali Bik je isključiv i u prijateljstvu. Ozbiljan je, te prijatelji mogu računati na njega. On otvara vrata svima, naročito onima se lepšim spoljnim izgledom, time je ozbiljno zaveden, jer smatra da mu to znači i izvesnu sigurnost. Njegovi drugari treba da poštuju njegovu potrebu za mirom i tišinom, da bi mogli sa njim da šetaju, ćute i dele ljubav prema prirodi i životinjama. Privučen ponekad decom vatrenih znakova (Ovnom, Lavom, Strelcem), on će biti fasciniran njihovom izuzetnom energijom, živošću, vitalnošću i vatrenim entuzijazmom, ali neće nikada prihvatiti žrtve za bilo kakvu ideologiju.
Ovo dete ima potrebu da bude korisno u nekoj trajnijoj stvari: npr. ono će poželeti da sa svojim drugarima napravi kućicu usred šume, na selu (sklon poljoprivredi) kao i niz drugih manuelnih usluga kod kuće, što savršeno odgovara njegovoj viziji stvarnos

Vaspitanje
Vaše predrasude su i njegove, ako vi mrzite mačke i on će ih osuditi bez reči. Zato budite sa njim otvoreni, suočite ga sa raznovrsnim vrednostima vašim, da bi uvideo razliku među ljudima, što će biti u njegovom interesu. Pomozite mu da prevaziđe svoju tvrdokornost, jer će mu suptilnost i diplomatija mnogo vredeti u svim poteškoćama. Ne smatrajte ga egoistom, poštujte njegovo osećanja za posed, imanje, vlasništvo. Ne tražite od njega da svoju užinu ustupi drugu ili drugarici. Rizik je veliki dirnuti ga u srce. Naučite ga postepeno da ponudi bombonu, delić čokolade, papirić i zahvalite mu se uvek za tu plemenitost. On mrzi velike promene, a obožava prirodu.

Obrazovanje
Vaspitač vašeg malog Bika treba da uvek ima u vidu njegov ritam: on je spor, potrebno mu je više vremena da promozga, premišlja i shvati. Ali, ono što je naučeno ostaće zauvek klasirano u njegovom sećanju. U učenju i savlađivanju školskog gradiva ne treba mu mnogo zamerati zbog nedostatka brzine već mu iznositi tuđe primere brzine i efikasnosti i tako ga podsticati.
Dete Bik mora još odmah da zna da će mu jedino škola omogućiti da bude koristan, da stvori solidnu budućnost, a sve na bazi ostvarenja trajnih, opipljivih akcija, koje će se konkretizovati sticanjem jednog prijatnog materijalnog komfora.
Izbegavajte grupni rad, jer ga takmičenje još više usporava. Izvedite ga na put tiho, strpljivo, nežno... I ne zaboravite: kad bude razumelo, njegova memorija, istrajnost, upornost, koncentracija biće izuzetne i snažne, tačne poput časovnika. Iznosite mu primere iz svakodnevnog života, ono će biti organizovanije, sigurnije. Razvijte mu što više maštu, objašnjavajući mu stvari sa puno humora, igrajući se sa njim da bi naučilo da uživa u igri, da se raduje, kako to ume Bik, jer školsko obrazovanje ne donosi uvek sreću, a ni obavezan uspeh u životu.

Igre
Da biste razvili njegovu maštu, donesite mu poneku interesantnu igračku, pričajte mu priče o njoj, stvarajte razne situacije.
Da biste uvećali i pojačali njegovu brzinu u odlučivanju, igrajte sa njim karte, neke bitke (jer Bik voli vojsku, oružje i politiku), gde se traži spretnost i diplomatija. Takve igre donose materijalne dobitke, no u slučaju gubitka, ne zaboravite da ga podsetite da se radilo samo o igri. Bik ima, ipak i kreativnost: ne oklevajte da ga upišete na neki kurs skulpturu, šivenje kuvanje (naročito) pa i muzike, slikarstva ponekada.

Sportovi
Ovo dete nije sportski tip, ono obično ne voli veliki fizički napor, ali zato voli da se odmara i izležava. Trebalo bi da vežba da se kreće što više (bicikl, pešaćenje); iskoristite njegovu ljubav prema selu i polju radi pešaćenja i drugih aktivnosti. Neka pliva u bazenu ili moru, ali ga ne terajte na veće sportove i takmičenja.
Da biste malog Bika naučili da bude brži i aktivniji, da igra tenis, odbojku, budite strpljivi, on više voli npr. streljaštvo, pucanje, što zahteva tišinu i koncentraciju. Aktivna gimnastika uz zvuke muzike, svideće se devojčicama znaka, ali vi uvek morate biti blizu njih. Za oba pola igra uz muziku biće od koristi, budeći smisao za lepo u muzici.

Zdravlje
Često su mali Bikovi jaki, robustni i solidne konstitucije.
Slabe tačke su:
 • krajnici,
 • uši,
 • česte angine,
 • upale, kao i
 • spondiloza.
Oni su veliki gurmani i ne treba im dozvoliti da previše jedu, a kasnije i piju. Ako su „uvek gladni“ dajte im voće, povrće ali izbegavajte testo, slatkiše. Podržite ga u tom žrtvovanju i sami se žrtvujte, jer česta gojaznost može odvesti u bolest. Protiv zadržavanja veće količine tečnosti možete se boriti hranom: kupus, karfiol, rotkve, spanać ... Najzad, za dobru funkciju tiroidne žlezde, dajte mu ribu i morsko voće.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
BLIZANCI
Treći zodijački, muški i umetnički znak

Element: Vazduh
Planeta: Merkur
blizanci.png

Vaši su Blizanci rođeni između 21. maja i 20. juna, u trenutku kada Sunce ulazi u njihov znak. Znakom vlada planeta Merkur koja simbolizuje kominikativnost, izrazitu ineligeniciju, dar za govorništvo, pisanu reč. U mitologiji je Merkur glasnik bogova.
Morate odmah znati i uvideti da vaš mali Blizanac ne može da se skrasi na jednom mestu, niti da obe noge “smesti u jednu čizmu”, kao i da ima samo jednu misao u glavi.
Ovaj znak je promenjljiv, pokretljiv, nestalan, nemiran, dvostruki.
Njega u mitologiji predstavljaju dva grčka heroja: Kastor i Poluks, braća – blizanci.
Prvi je ležeran, privučen hiljadama ideja, iskri, fasciniran rečima i rečenicama, uzavrelog, živog duha, često i izveštačenog, iako i briljantnog, koji se interesuje za sve, nestrpljiv...
Drugi, pak, teži da objasni prvome da se iza fraza, reči i ideja, površnih senzacija, krije nevidljivi svet koji iziskuje više strpljenja, da bi se shvatila i dokučila prava njegova suština. Uglavnom, prvi Blizanac obično nadjačava drugoga i daje jače karakteristike znaku.
Vaše dete Blizanac postavlja hiljade pitanja: ono se ne specijaluzuje lako za jednu stvar, već, naprotiv, dira u sve (kao Ribe!), diskutuje o svemu, ne iz želje za istinom, već iz potrebe za debatom, ćaskanjem.
Briljantno i nadareno, ima potrebu za masom stvari, jer je nesposobno da se veže za jednu ideju, ideal, osobu.
Ne zaboravite, dakle, dragi Roditelji: vaše je dete vazdušni znak, ležerno, lepršavo, neopipljivo, apstraktno.
Inteligencija

Ona je mobilna kod ovog deteta, koje se interesuje za sve, ali se nikada ni na čemu ne zaustavlja. Briljantno, radoznalo i raznovrsno, hitro i okretno, ovo dete vrlo rano postavlja pitanja, ne sačekavši često odgovora; posmatrajte ga: dok mu vi pričate, pogled mu je negde drugde, ili na šerpi punoj mleka, voćnim kolačima ili gleda kroz prozor.
Kako je ovo dvostruki znak, jedan se posvećuje trgovini, proračunat je, dok drugi daje prednost duhu. Nesposobno da se potpuno koncentriše na jedno, kao i da uloži veći trud, ovo dete ima velikih poteškoća da izabere pravi cilj. To su njegova dva aspekta života na koja je osetljivo i za njih predodređeno. Pomozite mu da izabere duži i trajniji cilj, ukazujući mu na poteškoće zbog njegove nestabilnosti: ne dozvolite mu da se vrti u krug.
Njemu treba naročito ostaviti zadovoljstvo otkrića, slobode izbora i kretanja. Njegov otvoreni duh ne trpi nikakve stege, konzervatizam, konvencije, nametanje mišljenja.

Ljubav
Vaše dete Blizanac često ima problema u iskazivanju svojih emocija i ljubavnih treptaja. Ležerno, nežno, šarmanto i pričljivo, ono flertuje kao leptir s cveta na cvet, preplašeno do panike da ne bude zarobljeno, da ne postane nečiji posed, u ime ljubavi...Ponekad ostavlja utisak da ne ume da voli, da je sve to “veštački”, neiskreno... Ali, naprotiv, ono oseća neodoljivu potrebu za ljubavlju.
Mali Blizanac ima, istvremeno, i veliku potrebu za intelektualnom nezavisnošću. Vaša ga ljubav čini još pametnijim, slobodnijim, obogaćuje mu nova interesovanja, omogućava mu da misli sa drugima i “putuje”, čuvajući stalno slobodu svoga duha.
Vaša je uloga, dragi Roditelji, da mu otvorite vrata slobode i poverenja, da biste mu pokazali da su osećanja važna stvar, kako bi ono samo moglo da se pronađe u svoj svojoj dvostrukosti.
Ono često ima tendeciju i da manipuliše ljudima, koristeći se svojim šarmom, humorom, da bi bilo u njihovom društvu, uživajući u takvom poznanstvu. Kad mu ih je dosta, ono ume tada da ih odbaci začas, kao stari papir! Kupite mu malog psa, mačku, bilo koju životinju, da bi steklo bar malo odgovornosti za drugoga: baveći se njome, shvatiće potrebu za nežnošću.

Prijateljstvo
Mali Blizanac ima veliku potrebu za druženjem, inače umire od dosade. Sa drugarima on voli da diskutuje, razmišlja, raspravlja, nalazi rešenja. Ako neki drug nema više o čemu da ga informiše, postaje mu dosadan, on brzo nalazi drugog.
Na moralnom planu Blizanac je prilično blag, ume da prašta, njegov vlastiti moral je elastičan i prilagodljiv. Ako mu je dosadno, sposoban je da izazove čitav metež, živahnosti radi, da nagovori društvo da lutaju, bilo da odu u bioskop, ili biblioteku. Privučen uvek veselom, interesantnom, đavolastom decom, on će ih ubrzo naučiti kako da se rugaju disciplini drugih, kao i konvencionalnostima, inteligentno se koristeći svojom urođenom logikom. On obožava da ubeđuje, menja ideje, da začas, za dva minuta, ubedi nekoga de je belo crno, a crno belo.
Treba mu pomoći da sazna da prijateljstvo zahteva vreme, uzvraćanje, strpljenje, nežnost, kao i ljubav...

Vaspitanje
Dete Blizanac ne trpi roditelje uskih pogleda, već one čija su vrata otvorena svima, kao i novim idejama, raznovrsostima. Vi ćete mu pomoći da ostane svesno toga i vidi da, iza njegove maske, nestalnosti i prevrtljivosti, postoji njegov drugi brat – blizanac koji mu pruža ruku.
To je drago dete koje ima šarma, ali mu stavite do znanja da vam je jasan i poznat njegov dar za manipulisanje! Naprimer: morate ga probuditi ujutru pola sata ranije zbog učenja pesmice. Sinoć to nije stiglo da učini jer je bilo preokupirano traženjem knjige u biblioteci ili, pak gledanjem televizije, pripitujući vas svaki čas o tom i tom pevaču ili o vestima na radiju ! Kako ste bili udobno smešteni na fotelji, niste ni pomišljali da ono ima zadatke. A istina je da je vaše dete brzopleti genije, kralj površnosti a ne dubine.
Budite strogi : jos od ranog detinjstva izbegavajte sa njim veće diskusije. Naročito izbegavajte da odgovorate na njegova pitanja, jer ćete biti potpuno iscrpljeni dajući mu odgovore na njih. Njega sve interesuje, a vi, premoreni, nećete se dugo odupirati ako mu ne postavite izvesne granice, prava i obaveze. Bez preteranog autoriteta, jer će ovaj mali kameleon naizgled postati dete iz snova, počinivši hiljadu gluposti iza vaših leđa. Pozovite se na njegov razum, inteligenciju i objasnite mu da postoje izvesna pravila i da ne želite više nikakve diskusije.

Obrazovanje
Dete ovoga znaka je inteligentno, okretno, briljantno čak nervozno, ne voli dužu koncentraciju na jedan isti predmet. Ne osuđujte ga na mir i nekretanje, inače će od njega postati pravi mali siledžija. Njegovi vaspitači treba da budu strogi, ali ne i bez duha i nesposobni da nađu uvek izlaz iz situacije. Moraju ipak da poštuju njegovu živahnost i inteligenciju, bistrinu duha, da ga ne drže u prestrogim okvirima discipline i šablona. U stvari, ovo dete može da bude vrlo dobar đak, ali ono uvek želi raznovrsna, otvorena, savremena predavanja i metode, jer su mu klasične dosadne i prevaziđene.
Treba iskoristiti njegovu žeđ za saznanjem, intelekt, radoznalost, smisao za umetnost i razvijati u njemu sve ono što ga pasionira i usrećuje.

Igre
To je tip deteta uvek u pokretu i igri ; ono ima potrebu da se izrazi upravo kroz igre. Igre moraju ovome detetu da doprinesu fizičkom i psihičkom razvoju : bicikl, stoni-tenis, šetnje...Izbegavajte « mirne » igre poput šaha, karte, strpljive i teške, jer ćete ga dovesti do krize !Reči i ideje, diskusije, kretanje – to ga oduševljava ! Slikanje, crtanje, pisanje – takođe..

Sportovi
Ovo dete ima ogromnu potrebu za otvorenim, širokim prostorom ; ono treba da nauči da diše, zato ga češće vodite na selo, da se nadiše vazduha.
Inače, njega sport mnogo ne interesuje ; njemu svi ti ljudi u sportskom odelu izledaju glupo, trčeći za loptom, ili jedan za drugim. Zato ga privolite da se upiše na plesne igre ili laku gimnastiku. Nikako ga ne treba terati na sportove koji će ga koštati fizičke snage, jer ono nema mnogo kondicije (i to mu sve izgleda glupavo). Ipak, to drago dete mora imati nekakvu fizičku aktivnost, pored intelektualne.
Isto tako, savetujte mu brže sportove, sa puno prisustva duha vedrine, smisla za akciju, dok će klizanje na ledu i skijanje zahtevati od njega veliku koncentraciju i uvežbavanje izvesnih pokreta, što je za njega već - fizički napor !

Zdravlje
Što se slabe tačke kod Blizanaca tiče, oni reaguju preko respiratornih organa i nervnog sistema. Dete treba od malih nogu naučiti pravilnom odmaranju, a ne neprestanom trčkanju, kao i unutrašnjem posmatranju, tj. samoanalizi i samokritici, jer je ono često vrlo sebično, samoživo. Blizanac ima veliku potrebu za spavanjem, zdravim životom i izvesnim redom. Inače, sklon je astmi, bronhitisu. Često je bled i žedan, pa bi trebalo davati mu šargarepe, više spanaća, breskve, banane,karfiol i dr.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
RAK
Četvrti zodijački, ženski i umetnički znak

Element: Voda
Planeta: Mesec
rak.png

Vaše dete rođeno je između 21. juna i 20. jula, u trenutku kada Sunce ulazi u znak Raka; taj je znak vođen Mesecom, koji jedini na njega vrši uticaj predstavljajući majku, simbolišući porodicu, ženu, zrenje, dušu, maštu, plodnost, prošlost, san, unutrašnji svet snova,fantaziju, začeće....
Treba da imate u vidu da se mali Rak ne projektuje lako u budućnost i snove, već naprotiv, u želji da nikada ne odraste; srećan je ako je zaštićen od svoje majke, porodice. On voli da ostane mali, voljen, štićen, dobro hranjen, mažen; nikada ne zaboravlja moć i vaše nežnosti, ljubav, i zaštitu, pa će rasti sa velikom nostalgijom za vraćanjem na materinske grudi i ognjište.
Dete Rak nije licemerno, ali ipak mora da shvati da se uvek ne sme zloupotrebiti tuđa emotivnost i sentimentalnost, da bi se postigao željeni cilj. Ono živi u prošlosti kao i pravi mali rak koji simbolizuje znak, korača čas unapred, čas unazad. Ono kolekcionira i skuplja hiljade predmeta: stare krpice, razglednice, školjke, pisma, razbijene igračke, drage uspomene...Ni govora o bacanju njegove stare lutke ili lopte, ili nekog muzičkog instrumenta! U sebi ono sadrži dve ličnosti, izvesnu dvostrukost, dva lica koja se mešaju: jedno introvertno, neodlučno, mračno, privrženo prošlosti i običajima, drugo, ekstravertno, koje obožava promene, uvek u potražnji novih senzacija, emocija i avantura...
Dragi Roditelji, vaša je uloga teška i sastoji se u pružanju prave pomoći detetu, da se ne bi uvuklo u neki mračni svet svoje obilne imaginacije, kao i u lenjost i kontemplativni život. Naprotiv, njega treba što više terati da izađe iz svoga oklopa, iz sebe, šetajući se vedro i veselo u realnom svetu, čije su opasnosti manje nego što ih ono zamišlja.
Inteligencija

Vaše dete Rak ima veoma kreativnu, maštovitu i intuitivnu inteligenciju, sa mnogo sklonosti za umetnost, upravo zbog te svoje nesigurnosti i staha, patnje i bola....Vaše dete Rak će, pričajući vam o bilo čemu, svaki događaj obično obojiti, okititi, preterivati u doživljavanju svega, pa ga zato naučite da “postavi stvari na svoje mesto”, ali ga i pohvalite za njegov dar za priču i izmišljotine.
Radoznalo, ono ipak neće ići u suštinu stvari, koje ne ume da objasni racionalno; ono, kao i Riba, “oseća” stvari, situacije. Njegova inteligencija i smisao će se razvijati u funkciji porodičnog ambijenta ljubavi. Dakle, vi, Roditelji, imajte najvažniju, presudnu ulogu, jer je vaše dete, u svom svetu.
Kako je intuitivno, senzibilno na uspomene, prošlost, nesvesno, njegovo bogatsvo opažanja je vrlo raznovrsno, živahno, vedro. Ono ume da se izrazi pričajući, pišući, zamišljajući, pevajući i svirajući! Zato mu treba nabaviti i dati prave knjige, prave igračke, slike, materijal koji bi osvežio i obogatio, hranio njegovu maštu, objašnjavajući mu razliku između njegove percepcije stvarnosti i prave realnosti.
Ako treba da izražava svoje snove i fantazije pišući, modelirajući, slikajući, svirajući (najpre!), bilo u kom kreativnom domenu, da se ne bi uvuklo u neki svoj svet mašte, u krativnosti će naći sebe i velike radosti, korisno se razvijajući, cvetajući...

Ljubav
Bez roditeljske ljubavi, dete Rak ne može rasti harmonično, niti sudelovati u svakodnevnom životu. Njegov odnos sa drugima određen je njegovom majkom: ona vrši na njega ogroman uticaj. Ovo je dete uglavnom, vrlo zavisno u toku čitavog života od drugih i njihove ljubavi. Treba voditi računa da mu se ipak ne pokažu ni sve nežnosti da se ne pretera s ljubavlju i njenim izlivima, da kod njega ne bi došlo do izvesne latentne hipersenzibilnosti. Ili, čas po čas, ukazujte mu na vašu ljubav i naklonost. I najmanju promenu vašeg raspoloženja ona tumače kao odbacivanje, čak agresivnost, jer je preosetljivo. Onda se odmah skriva u svoju ljušturu, prepunu košmara, verujući da ga ne volite. Dolazak druge bebe kod ovog deteta može da ima katastrofalne posledice. Njegova ljubomora nije uvek opravdana. Zato treba odmah reagovati i tražiti izlaz i pomoć.

Prijateljstvo
Osnovno je da bude u kontaktima sa drugima, da se ne bi zatvaralo u ljuštutu i tumaralo koje kuda samo, postajući i samoživo. Druga će mu deca naprotiv, svojom različitošću doneti nove elemente i spoljašnjem svetu.
Što više izbegavate nepoželjnu decu, a pozivajte drugare koji će mu pomoći da se eksterizira, izađe iz sebe i oklopa. Rođeni je pripovedač, on će im pričati priče koje ponekad imaju kao osnovu reporterski vid događaja, dopunjen i izmenjen. Inače, nežan, veran, skeptičan, on ponekad ima utisak da ga okolina ne voli, što kod njega izaziva promenu raspoloženja.
Vrednujte njegove kvalitete, stimulišite ga, to će mu pomoći da se postepeno afirmiše posebno u umetnosti.

Vaspitanje
Ono je često presudno kod ovog deteta. Ovo dete se često plaši života, ne rugajte mu se zbog toga, već ga naučite da izrazi ono što oseća. Treba sa njim stvoriti dijalog, da se nebi zatvorilo u sebe. Jedino će mu urođena kreativnost pomoći da izađe iz svog oklopa, stvarajući neko muzičko, poetsko ili slikarsko delo, pored ostalog, jer je Rak, kao i Riba višedimenzionirani stvaralac. Ako nađe u tome sebe, u stanju je da uporno ide do kraja. Stidljivo i plašljivo kao što već rekosmo, ovo se dete plaši nepoznatog. Mnogi ga predmeti plaše, kao i mrak, što može izazvati pravu paniku u njegovoj duši.
Podržavajte ga i volite, ali ne forsirajte ga u nečemu ako vidite da ide teško. Isuviše mlako vaspitanje, blago i popustljivo ne bi mu pomoglo da izađe iz svojih snova i adaptira se na društveni život i igre.

Obrazovanje
Dete Rak će se interosovati za rad onoliko koliko mu njegov vaspitač pomogne i pokloni poverenja i ljubavi. Njemu je potrebna toplina ambijenta da bi ga stimulisala. U protivnom, on će se umanjiti, ostavljajući utisak da bi rado spavao i po školskim klupama. Dakle, škola je vrlo važan faktor za ovo dete.
Ne treba se zavaravati misleći da je mali Rak izgubljen u svemiru, naprotiv, svi koji mu stanu na put u to se mogu uveriti.

Igre
Dete Rak, dečak ili devojčica, ima neodoljivu potrebu da se dugo igra sa lutkama, jer je to znak začeća. Mali Rak ne voli mnogo akciju, on je miran, tih, ali ako ga nešto zainteresuje, on će ići do kraja igre, u stanju i da se potuče iz svih svojih snaga da bi izašao i kao pobednik.
Da bi dostigao praktičan smisao i životnu logiku, pozivajući se na svoj kreativni duh, ponudite mu i naučne igre, savremene koje će mu pomoći da posmatra, otkriva hronologiju, redosled događaja, časova, meseci, dana, godišnjih doba, itd. Naučite ga, isto tako, da sređuje boje ili crteže po nekom logičnom redu.

Sportovi
Njegov prirodni element je voda: on je u njoj srećan, prijatno se oseća i uživa, zato to iskoristite i privolite ga da pliva, a kasnije praktikujte i skijanje, vaterplo, ronjenje, veslanje. Ovo dete voli da nosi pecaroški pribor, ali isključivo da bi uživalo u talasanju vode, žuborenju reke i sl.
Sport ga ne privlači kao umetnost, ali bilo šta da preduzme, ono to radi iz čiste ljubavi. Najzad, treba da se oproba u igri, plesu, za šta je, kao i za muziku, veoma obdareno.

Zdravlje
Slaba tačka Raka su :
 • pluća i
 • stomak
Iako prilično krkog izgleda, ovo dete je ipak rezistentno. Često preplašeno, puno strepnje i košmara, ono živi pod jednim pritiskom neuroze, kao i svi vodeni, umetnički znaci, u večnom unutrašnjem konflitku, što se odražava fizičkim reakcijama, digestivnim problemima, TBC-om i dr. Naučite ga da ne žuri, da rasporedi svoje vreme, da lagano jede, izbegavajući buku, televiziju, radio i sl.
Gurman, ne odoleva slatkišima svake vrste. To je tip nervozan sa velikom potrebom za snom, da bi fizički održavao svoje snage. Njemu je potreban jod (riba,školjke), kalcijum (sir, jogurt, pomorandže i limun, žumance), kao i dosta tećnosti.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
LAV
Peti zodijački, muški i vladajući znak

Element: Vatra
Planeta: Sunce
lav.png

Vaše dete rođeno između 21.jula i 21.avgusta pripada znaku Lava, kroz koji Sunce prolazi tada, simbolišući afirmaciju ličnosti, energiju i moć, vlast i snagu u službi “JA”, vitalni impuls upućen spolja, izraz autoriteta, sjaj i blistavost, muški princip, roditelja, oca, animusa.
Već odmah treba da znate da se vaš mali Lav neće skrivati, kao mali Rak iza vaših skuta, niti drugih paravana da se ne bi video, on neće provesti ceo život uz vašu suknju, dakle, Vaše dete Lav neće dugo želeti da ostane beba, već jedva čeka da odraste, uzimajući sve za “ozbiljno”. Ono je pametno pasionirano, voli da dominira, sujetno, superiorno. Donekle idealista, kao i svi vatreni znaci, ono voli mitove. O
Ova deca mnogo vole luksuzne i skupe stvari, lepe i dragocene. Male Lavice sanjaju o bogatim haljinicama, a Lavovi – dečaci o najmodernijim džins pantalonama. Ovo dete je obično stvoreno za izuzetne stvari, ne tražite od njega da se ograniči u prohtevima ili promeni sklonosti, tako biste ga samo onemogućili da diše slobodnoo i pravilno, na šta nemate pravo. Uostalom, povinujte se njegovim željama, jer imate zaista izuzetnoo dete. Svi njega kopiraju, a ono se šeta ponosno i sujetno sa izvesnom aurom – oreolom, što privlači druge (to je griva kod Lava). Ono je već – teatralno i sujetno.
Zato, dragi roditelji, pomozite svom detetu da pronađe način iskazivanja u svom procesu stvaranja, jer je ono u stanju i da se tuče, da bi postiglo postavljeni cilj. Ne zaboravite da i ono od vas traži isti viteški stav koji i samo zauzima.
Lav od malih nogu ponaša se kao gazda: dok ono spava, ostali idu na prstima i ne kaže se uzalud: “Ne diraj lava dok spava”. Dok ovo dete jede, svi moraju da ga gledaju s pažnjom, divljenjem i sl. Mali Lav štiti svoje drugove, čak i od jačih i agresivnijih. Trpeće i batine “iz ponosa”. Zato, Roditelji dragi, obuzdajte njegov urođeni instinkt za vlašću, da se iz njega ne bi izrodio kasnije – okrutni tiranin.

Inteligencija
Inteligencija je njegova logična i intiuitivna. Trebalo bi maloga Lava ponekad da sprečavate u ostvarenju nemogućih ciljeva, neostvarljivih projekata. Svestan svoje snage i ambiciozan, on je sposoban da na vreme završi neku akciju i upotrebi svu svoju energiju u službi cilja koji postiže. Ali, on često rizikuje da izgubi, jer želi poduhvate iznad svojih mogućnosti. Ali, takođe, on lako ne priznaje poraz.
Njegov intelektualni kapacitet je vrlo zapažen: on se ne zadovoljava osrednjošću, već selekcionira predmete i ljude koji mu pomažu da proširi svoje znanje. Psihološki, on ne radi ništa uzalud i bez uspeha i uvek je siguran da čovek postaje ono što zaista i sam želi i zaslužuje.

Ljubav
Ovaj domen je veoma važan kod ovog deteta, ono ima neodoljivu želju da voli i bude voljeno i užasava se sveta i života bez ljubavi, koja mu pomaže da ostane spontano, toplo, plemenito, strastveno. Ovo će vam dete posvedočiti tj. dokazati ljubav pravom kraljevskom pažnjom. Ono će prekinuti svoju igru da bi vas obasulo poklonima, brižljivo kupljenim i izabranim: ono ima potrebu za davanjem. Ne oklevajte sa izražavanjem zahvalnosti, radosti, pohvalama. Ako se interesujete za drugu decu, ono će biti ljubomorno. Ono ne podnosi suparništvo, ono vas voli svim svojim srcem i neće vas izdati, nudi vam poverenje, ne smete ga razočarati, to vam ne bi oprostilo.
Iako je mali, lavovska ljubav je ogromna, mitska. Nije lako živeti u današnje vreme. No, treba ga naučiti da je realnost drugačija od snova, nežno i strpljivo, da trubaduri više nisu u modi i da njegovo kraljevsko, viteško srce mora da sazna kako da savlada fantazme i zagospodari njima, da ne bi palo sa trona zbog neke neispunjene nade.

Prijateljstvo
Mali Lav obožava da bude okružen prijateljima, da bi on vodio igru. Da bi se bio kralj ili kraljica, moraju se imati razlozi i aduti, što ovaj mali Lav ume zahvaljujući svojoj ličnosti i magnetizmu. On je veoma probirljiv pa treba zaslužiti prijateljstvo i naklonost kralja ili kraljice životinja, on voli da deli mišljenje sa svojim odabranicima, jer njihovi kvaliteti dodaju zrake i svetlost njegovom sunčanom sjaju.
Često je Lav slab prema drugima tj. to vi treba da ga naučite kako da pomogne bolesnom drugu, da pokloni neku stvar ili haljinu svojoj drugarici (ako je u pitanju mala Lavica), čiji roditelji imaju materijalnih problema. Ono će sve to činiti rado, jer ima srca, plemenit je, on je “laf”.

Vaspitanje
Za ovu decu ste vi, Roditelji, nadareni svim kvalitetima, da biste rodili jednog kralja – Lava, vi očigledno niste bilo ko. On će zavisiti od vaspitanja koje ćete mu dati. On će prihvatiti vaše ideje, shvatanja, biće vrlo osetljivo dete na sve vaše slabosti i greške jer ono razmišlja, sudi, vi ćete biti gordi i srećni zbog oreola koji će vam pripasti. To dete će želeti da bude sa vama, da bi otkrilo kako će se snaći u budućnosti, uspevajući da ostavi svoj pečat na kraju realizacije nećega, čiji će ono biti gospodar, šef, pokretač. Postupajte sa njima kao prijateljem, jer ono vrlo rano imitira odrasle, sazreva, ne želeći, kao Rak, da ostane u detinjstvu. Ono je već individualista, vrlo rano, ono razlikuje lepo od ružnog, selekcionira sa optimizmom i sigurnošću, ono što imponuje njegovim uzvišenim ciljevima. Časno, kompletno, superiorno, ne podnosi mediokritete i malograđane, laž, banalnost. Budite sa njim otvoreni i ne varajte ga nikada.
Dete Lav može vam doneti hiljadu i jednu radost i satisfakciju. Vi ćete se dičiti sa takvim detetom, ponosni na takav poklon, ali pazite, ako se mali Lav prerano oseća u centru zbivanja, to kod njega može razviti preteranu individualnost, potvrđujući u svom narcizmu da je daleko od drugih.
Dobro bi bilo da ovo dete ne bude jedinac u porodici.
Dragi Roditelji, nemojte razmaziti ovo dete, ne činite od njega centar sveta, pomozite mu da se uklopi u normalan, svakodnevni život. Ne preterujte sa autoritetom, ne zamerajte mu previše ponos, gordost, superiornost, nezavisnost. Ono treba da nauči da se u životu ne sreću samo vitezi i otmene dame, a da život ipak nije manje lep i privlačan. Zato mu pomozite da ostvari svoje ambicije, da prevaziđe sve prepreke i postane neko.

Obrazovanje
Mali Lav ima potrebu za vaspitačem na nivou svojih htenja, on mora da sazna da je škola za njega način da uspe, da bude priznat, šef i nezavisan društveni radnik. Vaspitač bi trebalo da mu daje izvesne zadatke i odgovornost usred učionice, koristeći njegove organizatorske sposobnosti, kao pripremu za odlazak u muzej, ili pozorište, dan škole it. Usmena predavanja za njega imaju veliki značaj, jer on uživa u posmatranju prirode, istorijskih činjenica, a interesuje se i za aktuelne događaje.
Jednom kad postane svesno školovanja, ovo dete već sve lakše prima. Ono je tačno i disciplinovano. Uz vašu podršku, ono može da ode i dalje nego što mu snage dozvoljavaju, želeći da prevaziđe i svoje mogućnosti.

Igre
Dete Lav želi čitavo brdo igara u svojoj sobi, ono mora neprestano da se igra, da bude aktivno, treba da se zabavlja i troši višak energije. Uvek ima želju za stvaranjem, briljiranjem, isticanjem.
Dete Lav voli da ima drugove, ali da im ono uvek bude šef. Zato, razmislite o planinarenju, tu bi zaista moglo da im bude vodič, vođa, da se brine o njima. Tako će shvatiti da svako ima svoju ličnost, ulogu koju u životu mora odigrati.

Sportovi
Ovo dete – Lav nije fascinirano sportom. Ekipni (grupni) sport će mu omogućiti da istakne svoj dar za organizaciju, uvek noseći pobede.
Mali Lav izgleda neranjiv, jak, ali on može da bude užasno osetljiv, da urliče, samo ako ne bude priznat, cenjen i voljen.

Zdravlje
Znak Lava ima kao slabu tačku najpre :
 • srce,
 • nerve i dr.
Njegova robusna konstitucija mu pruža zapaženu vitalnost. Bolest dolazi naglo sa groznicom, ali joj on često uspešno odoleva. Ne voli mnogo da spava, misleći da je i to izgubljeno vreme. Pre spavanja naterajte ga na malu rekreaciju. Za dobro funkcionisanje njegovog nervnog sistema, potrebni su mu magneziju i fosfat, sa fizičkim vežbama, što će ojačati njegovu muskulaturu i skelet, jer dete Lav često pati i od reumatizma, kao i posebno bolova u leđima.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
DEVICA
Šesti zodijački ženski i vladajući znak

Element: Zemlja
Planeta: Merkur
devica.png

Vaše dete rođeno između 22. avgusta i 22. septembra, u trenutku kada Sunce ulazi u znak, pod uticajem je planete Merkura koja simbolizuje mentalnu aktivnost, potrebu za razumevanjem, poimanjem stvari, racionalnim rasuđivanjem. Morate da uvidite da to dete neće reagovati na nerazuman i nekontrolisan manir niti prihvatiti ideje drugih, a da ih i sam ne otkrije, za njega „ništa nije jednostavno“.
Kao šesti znak, kraj prvog poluciklusa, ono u sebi nosi sve iskustvo iz prethodnih znakova, da bi napravilo sintezu između impulsivnosti i želje za akcijom Ovna, stabilnosti i materijalizma Bika, radoznalosti i nestalnosti Blizanaca, potrebe za sigurnošću i umetnosti Raka, kreativnosti i ambicije jednog Lava. Ono zna da sve to može da bude dobro, ali da ipak treba sve to donekle, transformisati i pretvoriti u nešto korisno i praktično.
Vaša mala Devica je malo stidljiva pred životom, nedostaje joj malo smelosti, ona voli više da studira, izučava, posmatra nego da reaguje, nastupa, znajući da život nije jednostavan, pa je zato i nepoverljiva, rezervisana. Ona se malo plaši osećanja, emocija, instikta. Za nju ništa nije ni crno ni belo. Ono veruje da sve može da se objasni i sredi, ono sakuplja, akumulira, kolekcionira, analizira, rešava.
Prilično ubedljivo i ozbiljno, voli da daje savete, da bude korisno, ume da pomaže roditelje, braneći ih od životnih poteškoća.
Postoji dva tipa Device, ali ovaj koji je upravo opisan, dominira posedujući i neke karakteristike drugog (brbljiv, naprasit, nervozan, nesređen, iracionalan, impulsivan).

Inteligencija
Inteligencija vašeg deteta je selektivna probirljva, logična, kritična, praktična, razumna i racionalna. Sve što mu dođe do ruke ono brzo i odmah analizira, ne dozvoljavajući da emocije nadvladaju razum i logiku.
Njegov duh nije u službi akcije, borbe ili utopijskih planova. Ono nema snagu moći, ali je vrlo nezgodno jer ne želi da se nađe na prvom mestu, u prvim redovima, ne voli mnogo da se ističe jer zna da sve ima i svoje naličje i da „ono što je danas gore sutra može biti dole“. Ono čuva svoj mir, ne voli rizike. U stvari ovo je dete izuzetno pametno i inteligentno.
Akumulirajući hiljadu teorija da bi objasnilo eksperiment, iskustvo, ono će imati nevolja da se koncentriše na jednu od njih, u postizanju ličnog cilja i uspeha. Nasuprot tome, sposobno i izuzetno rođeno za savetodavca, desna ruka za ambicioznije znake, to je i tip „sive eminencije“. Psiholog i radoznalko, ono će pružiti odlične savete onima koji žele veći uspeh, isuviše okupirano životom uopšte, ono zaboravlja često da ga živi.
Ne gubite vreme u razgovorima sa njim, ono se od malih nogu sprema za velikog intelektualca.

Ljubav
Afektivnost i osećanja vaše male Device neće se manifestovati velikim izlivima nežnosti: ona vas neće grliti oko vrata, obasipajući vas toplim poljupcima svakih pet minuta. Ona nesvesno zna da je najbolji način da upropasti svoj unutrašnji život, u kome je sve sređeno, gde ništa nije suvišno, taj ako slučajno bude odbačena, što bi za nju bilo fatalno. Ona vas duboko voli, što će vam dokazati na hiljade načina, malim uslugama u domenu poslušnosti, mada nekada i nerado. Ali, ona nikako ne podnosi naredbe, konflikte. Zato pružite vašem detetu Devici puno pažnje i ljubavi, nežnosti, uzmite je često u ruke.
Dete Devica u detinjstvu je prilično mirno, udubljeno u „svoj svet“, već na putu da postane samostalno i individualista.

Prijateljstvo
Dete Devica je verno, sa velikom potrebom da savetuje druge, pomaže ih, čini im usluge, analizirajući njihovo ponašanje, posmatrajući ih i razmišljajući . Ono je realista i praktičar, ono ne voli drugove koji bi hteli da „menjaju svet“ da pričaju nemoguće priče o magičnom štapiću, princezama itd. već sa kojima će ono razgovarati o praktičnim, konkretnim stvarima.
Bilo bi potrebno, dragi Roditelji da naučite i vaše dete da se malo „ludira“, pozovite mu drugove, maskirajte ih, naučite ih da recituju i da se zabavljaju, igrajte sa njima. Pronađite mu „slabu tačku“, ne iritirajte ga, ali i ne dozvolite da se previše osamostali.

Vaspitanje
Za ovo dete roditelji ne predstavljaju mitska bića niti su idealizovani, ali su oni ipak konkretni i postojeći, kako bi ga vaspitavali i omogućili mu da sredi svoje misli i ideje. Ne zaboravite na njegovu želju da čuva svoje stvari, ali mu ne zamerajte ni na preteranoj pedanteriji.
Obično se plaši rizika i zato ne ume da uživa u svakodnevnom životu. Privlači ga sve što zahteva analizu i inteligenciju, ono kritikuje sve ideje i koncepcije emocionalnog i misterioznog porekla, postajući savršeni praktičar.
Ponudite mu malog psa ili maćku jer ono voli životinje.
Ovo dete obožava čitanje.
Dete Devica, sa potencijalom izuzetnih kvaliteta mora da veruje više u život, kao i u sebe samoga, prihvatajući stvarnost onakvu kakva jeste, bez etiketa, klasike, konvencija. Tako bi čak bilo iznad proseka, čak – genije, jer spoj Saturna i Merkura daje univerzalno dete, iako ponekad gunđalo i cepidlaku.

Obrazovanje
Dete Devica je vrlo metodično i radno. Njegov školski pribor – sveske, olovke, knjige su čiste i sređene, ono ne voli da sedi u prvom redu, blizu pogleda učitelja, koji ne mora da se trudi i pokazuje mu posebnu naklonost, jer je važno da ume da mu prenese znanje, objasni predmet, što ono brzo shvata i uči. Za ovo dete ići u školu predstavlja normalan, logičan čin, ono ima veliku želju i potrebu za kulturom, intelektualnom i duhovnom hranom. Ako nije nediciplinovano, već mnogo dobar đak, ono radi svoje zadatke na vreme, mada ne sa mnogo ljubavi, brzo pamti i ima svoje metode rada.
U slučaju velikog uspeha, pohvalite ga i recite mu da je njegova uloga bila najvažnija, iako često ono ostaje u drugom planu.

Igre
Za dete Devicu sve igre koje zahtevaju njegov logičan duh su dobrodošle. Ono voli da se igra baveći se i drugom decom. Voli da bude veterinar, da se igra « malog doktora » i sl. Sve igre koje će ga navesti da sanjari i putuje.

Sportovi
Ne iz preterane strasti, ali bi mala Devica morala da praktikuje neki sport. Ovo će dete biti prilično obdareno za neke veštine: fudbal, tenis, ali je više intelektualni tip. Nežno, nervozno, uznemireno, puno strepnje, ono bi se najlepše relaksiralo praktikujući igru, laku gimnastiku, što bi ga odmaralo, čak malo ulenjilo, smirilo i uspavalo.

Zdravlje
Ovaj znak je vezan za digestivne funkcije, gastro sistem, slaba mu je tačka :
 • abdomen,
 • predeo stomaka, kao i
 • nervi.
Mala Devica se jako plaši bolesti i najmanja neprijatnost je plaši. Ona kontroliše i analizira svoje telo neprestano. Njen strah od rizika od nje čini večnog plašljivca. Vrlo nervozna, blokirana, ima problema sa varenjem, najčešće na nervnoj bazi. Dok je malo, ovo dete nije baš ludo za hranom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
VAGA
Prvi zodijački, muški i vladajući znak

Element: Vazduh
Planeta: Venera
vaga.png

Vaše dete rođeno između 22.septembra i 22. oktobra, trenutak kada Sunce ulazi u znak Vage, pripadnik je ovog znaka, vođeno planetom Venerom koja simbolizuje ljubav, radost, lepotu, umetnost, istinu, društvenost, potrebu za drugima. Dakle, vaše dete neće živeti zatvoreno u svome svetu, daleko od uživanja, bežeći od kontakta sa drugima. Vaga je na sredini između dva poluciklusa, simbolizuje i pravdu.
Dete Vaga je vrlo prijatno, šarmantno, esteta, obožava lepo, dobro, zaviseći prilično od drugih. Prilično je neodlučno i biće problem kad bude trebalo da bira zanimanje, ono ima neobičnu potrebu za ravnotežom, da teško bira, rizikujući da bude ranjeno ili uđe u neki konflikt.
Dete Vaga voli životne radosti, privučeno ipak nekim idealom. Neodlučno, zna da se mora boriti za zadovoljstvo i uživanje, ulagati napor, odlučiti se. Ako ne uspe da ostvari neke ideale, ono se obeshrabruje, mireći se sa tim da je sve to teško.
Ovo dete teži najvećim visinama i doseže ih, pa zbog toga i ne može da napravi izbor, ono traži jedan svet načinjen od nijansi i misli da bi ljudska bića mogla da se izmešaju, združe. Ono neće rat, ali dirnete li u njegov mir bićete iznenađeni njegovim kapacitetom i silinom kojom se bori protiv nepravde.
Dečak – Vaga voleće umetnost, lepotu, harmoniju, čuvajući muževnost, dok će se devojčice – Vage koristiti duhom da bi dosegle spiritualne visine, tradicionalno rezervisane za muškarce, ne prestajući da uživa u sreći što je žensko, jer je Vaga sinonim za lepotu.

Inteligencija
Vaše dete Vaga, kao i svi vazdušni znaci, posebno je koncentrisano na mentalni domen. Njegova je želja da pronađe odgovor na svako pitanje koje mu je interesantno. Ono poštuje svačije mišljenje, sem ako se potpuno ne kosi sa njegovim. Obdareno za argumentaciju, ono ima osobinu i moć da uđe u svaku bitku i brani dve suprotne ideje, ne verujući u njih stvarno, jer je u stanju da prelazi s jedne na drugu stranu. Uvek nalazi načina da se opravda, jer ima argumente, što pokazuje da uvek traži koegzistenciju između dve suprotnosti. Diplomata i pravičan, mali podanik ovoga znaka zna da se svi ratovi završavaju svađama, mirom, kompromisom.

Ljubav
Osećanja male Vage se manifestuju otvoreno, ona ne „balansira“ između ljubavi koju joj pružate i svega što voli, ona je zaljubljena u sve – cvet, zemlju, rođaku, prijatelja, mačku, crvenu ribicu, lepu haljinu.
Ona će vam izraziti ljubav, šarmirati vas, što joj prilično uspeva. Nežna, pažljiva, ona ima osećaj za ljudske relacije, kao i za uzajamu naklonost. Ona se često miri sa vašim manama, mada ume i da ih kritikuje. Ona je ponosna kad je pored vas, naročito ako ste elegantni, rafinirani, umetnik, pod uslovom da vam ne zavidi. Ona voli lepotu u svim oblicima i uvek će biti dirnuta vašim izgledom, nekada i pomalo ljubomorna.
Da bi se razvila kao treba u sentimentalnom pogledu, u kući treba da vlada red i mir, atmosfera mora biti harmonična, sloga sa svojim potpuna. Svađe, nepravda, vulgarnost, scene ljubomore i dr., duboko i ozbiljno je potresaju, suočena sa eksplozivnim situacijama ona gubi ravnotežu i postaje vrlo krhka, slabašna, nesigurna. Za nju ljubav nije plač, jecaj, drama.
Malo dete Vaga ima veliku potrebu za komunikacijom, druženjem, razmenom, u slozi sa drugima, pa ne može da zamisli da drugi odrasli mogu da budu besni i drski. Ako prisustvuje takvom prizoru ovo dete će zauvek ostati traumatizovano.

Prijateljstvo
To je tip prilično društvenog i maštovitog deteta koje voli kontakte, druženja, ne podnoseći samoću. Ono oseća i razume druge, ima potrebu za njima. Ne znajući da kaže „ne“ iz straha da ih ne povredi, ono rizikuje da ga prijatelji iskorišćavaju, jer je uslužno, mada ume i sve da „stavi na vagu“. Male Vage se osećaju vrlo prijatno među decom suprotnog pola.
Dete Vaga je osetljivo na kritiku, bez obzira da li ju je zaslužilo ili ne. Ljubavi mu nikada nije dovoljno, traži mnogo pažnje i ume da bude vrlo ljubomorno, što je jedna od jako izraženih njegovih osobina, na sve podjednako: drugove, braću, kasnije partnera.

Vaspitanje
Dete Vaga je priličan idealista koji sanja o svetu lepih odnosa i druženja, prihvatanja tuđeg mišljenja. Ono ne voli prisilne odnose već mirne i prijateljske. Ovo dete nije nadareno nekom preteranom voljom niti naporom. Da bi bilo voljno, treba da nešto mnogo želi. Ono voli da diskutuje, deli savete, vaga, meri, sastavlja, osećajući lucidno pravu istinu i situacije.
Dragi Roditelji, vaše dete Vagu naučite postepenom naporu, ali budite strogi i energični. Meko vaspitanje će ga onemogućiti da se snalazi samo, ono će se oslanjati na druge, plakaće, cmizdriti. Utešite ga, pustite ga da se odmara ali ga i naterajte da radi. Tako ćete ga naučiti i da oseti radosti napora i prevazilaženja svih teškoća.
Obožavaće lepo, dobro, šik, druge oko sebe, duh, zadovoljstvo. Zato ga od ranog detinjstva učite da pravi izbor, da se odlučuje. Tako ćete mu pomoći da kasnije ne pati zbog svojih hroničnih oklevanja i strepnji.

Obrazovanje
Ovo dete želi da se između njegovog učitelja i njega učvrsti veza puna ljubavi. Ako oseti da toga neće biti, ono zna da se ulenji, radi samo što mora, a njegovi rezultati su proporcionalni poštovanju.
Kako je razapeta između nekog idealnog sveta i želje za lepitim životom, trebalo bi joj ukazati na to da je napor ipak izvor zadovoljstva koji vodi do rezultata, jer njena je volja prilično slaba. Vaga se brzo obesrabruje, naročito kad se suoči sa nekim težim zadatkom, ona veruje da neće nikada uspeti. Budite nežni, ali i strogi. Treba da shvati da je za postizanje cilja potrebno mnogo napora i žrtava, da bi se, najzad došlo do pobede. Grupni rad je stimuliše, jer ona uvek ima potrebu za društvom, pa se tako i prepušta uspešnoj akciji.

Igre
Devojčice – Vage vole da se igraju sa lutkama (najlepšim, naravno) one ih oblače u lepe haljinice, koje same šiju, češljaju im dugu kosu, kupaju ih. Voli da se šminka pred ogledalom, lakira nokte, kao mama... Vrhunac sreće za nju biće kada se popne na vaše visoke štikle.
Dečaci – Vage su dobri igrači. Kasnije veliki stvaraoci. Imaju razvijen smisao za diplomatiju.

Sportovi
Ovo se dete užasava grubih sportova, voli jedino vožnje biciklom, duge šetnje, gimnastiku, plivanje i druge sportove na čistom vazduhu. Ceni takođe pokrete tela kao i neke igre koje doprinose relaksaciji, eleganciji i lepoti tela, pa i one koje zahtevaju živahnost i veštinu.

Zdravlje
Slaba tačka Vage je:
 • jetra,
 • slabina i
 • nervni sistem.
Vaša mala Vaga neprestano traži dokaze ljubavi i ravnoteže, kao između dve vatre. Emocije i konflikti je uništavaju, jer je to dete psihički vrlo krhko, slabo. Zdravlje mu nije loše, ali se zamara brzo, pa to treba imati u vidu i ne zahtevati prevelike napore. Neka bude u svom mirnom kutku, bez buke i svađa, bez televizije i drugog što remeti mir. Vaga je znak ravnoteže u svakom pogledu, pa zato ne sme ni u čemu da preterujete. Osetljive jetre i bubrega, često žedni, imaju ptorebu za fosfatom i jodom (rotkva i drugo povrće, školjke i dr.)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
ŠKORPIJA
Osmi zodijački, ženski i umetnički znak

Element: Voda
Planeta: Mars i Pluton
skorpija.png
Dete rođeno između 22.oktobra i 21. novembra, u trenutku kada Sunce ulazi u njegov znak, pod uticajem je planeta Marsa i novootkrivenog Plutona.
U doba Haldejaca i Egipćana, ovaj je znak bio predstavljen zmijom – simbolom mudrosti, znanja, čoveku nedokučivih dubina. Istovremeno, to je ista zmija koja je iskušavala Evu. U stvari, ona simbolizuje kako dobro, tako i zlo, laži i istinu. To je individualista koji ne podnosi ni buku, ni gomilu, ne napada prvi uvek, ali, ako ga dirnete, stanete mu “na žulj” nema opasnijeg.
Dete Škorpija je ponosno, pametno, lucidno, pravično, otporno, uporno i agresivno, borbeno i otvoreno, iako misteriozno i mistično. Ono se ruga onome što drugi misle i ne sledi stado, gomilu. Za njega se kaže da je karakterno još od malih nogu. Nije slučajno da je i sam Frojd, otac psihoanalize (inače Bik) imao za podznak Škorpiju.
Škorpija ponire duboko u traženju misterije života, ona se bori i bije da bi stvorila i odbranila svoje lično mišljenje. Instikt joj je veoma razvijen. Dete – Škorpija zna dobro da se u životu, radi egzistencije, mora biti spreman na izvesna odricanja, bekstvo od iluzija, odlazak iz doma, ono nikada nije posve dete. Vi, kao roditelj morate shvatiti njegovo ponašanje, često čudno i nedefinisano, kapriciozno, da biste mu pomogli, jer ono ima veliki radni kapacitet, instinkt, borbenost i istrajnost, psihologiju u službi njegovih prohteva. Možete sa sigurnošću zaključiti da su njegovi kvaliteti nesvakidašnji, često genijalni.

Inteligencija
Dete Škorpija služi se svojom izuzetnom inteligencijom da bi istraživalo, kritikovalo, išlo u dubinu stvari. Ne veruje mnogo izgledu stvari, znajući da spoljni izgled često vara. Radoznalo, psiholog, ono je vrlo privučeno nedokučivim, tajanstvenim, mističnim, mitološkim, kao i neispitanim, neobjašnjivim domenima.
Rano postavlja mnoga pitanja, ne zadovoljavajući se odgovorima, praznim i neizvesnim. Ono zna šta hoće i izvestan neuspeh će mu poslužiti na putu ka novom uspehu. Vi, dragi Roditelji, možete mu pomoći ne namećući svoje mišljenje, već mu objašnjavajući da postoje, na tu temu razne doktrine.

Ljubav
Što se tiče osećanja, ona nisu nikada „mlaka“. Ovo dete ne voli, ono obožava. Svojom strašću ono otvoreno pokazuje simpatije ili antipatije. Ono kao da osvaja i zavodi ceo svet, angažuje se, potpuno predaje i nije sitnica biti voljen od takvog deteta. Ne očekujte od njega izlive kurtoazije svakih pet minuta.
Lako plane i dugo se ne smiruje. Uvredu pamti dugo, čak kad mu se onaj drugi izvine, želeći pomirenje. Dobar je drug, ali opasan protivnik. Bez obzira na cenu, brani svoje stavove. Ni govora da se vaš pogled slučajno zaustavlja na nekom drugom, ono je ludo od ljubomore i pri pomisli da vi možda mislite kako je taj drugi lep i ljubazan. Ono je posesivno, ne očekujte od njega da prihvati nekakvu sreću van njega.

Prijateljstvo
Dete Škorpija ne voli gužvu, niti veliko društvo gde će gubiti dragoceno vreme. Ono ili voli ili ne voli. Ako izabere prijatelja, to je iskreno i strastveno. Ono će biti privrženo, iskreno i lojalno, daće mu svoju omiljenu igračku ako zatreba ili drugo šta. Ali, ako je slučajno prevareno – postaće strašan neprijatelj.
Mali Škorpion neće ostati celo posle podne zatvoren sa nekom drugaricom, igrajući se, već on želi da bude i sam, rušeći, tukući se sa drugovima, stvarajući. On voli da kampuje sa svojim drugarima, živi kao Robinzon Kruso, rekonstruiše staru kolibu na dnu vrta ili na vrhu planine, da čeprka zemlju da bi pronašao blago. On je šef, koji će voditi druge i u dobru i u zlu.

Vaspitanje
Mala Škorpija želi da ima izuzetne roditelje jer se oseća izuzetnom. Strastvena zavodnica,ona zna da bude vrlo privržena i tražiće uvek bezuslovnu ljubav. Neće vam često verovati na reč. To je buntovnik koji misli, rastući, samo kako da što pre pobegne od kuće. Svako suprotno mišljenje ga revoltira, potrebni su joj jaki roditelji, sigurni u sebe, i svoj sud, kojima se ona divi, iako ne zna sve o njima.
Ako konstatuje nesklad između onoga što kažete i radite, ona će vam, rastući, suditi. To je dete koje ne možete ni pustiti niti držati pod zvonom, ni sprečavati da reaguje i deluje. Prepreke ga često stimulišu. Ne trčite za njim da biste mu stavili kapu na glavu – dovešćete ga do nervnog sloma. Poštujte njegov osećaj za slobodu, zahtevajući istovremeno da i on poštuje vas, kao i druge. Njemu je potrebno vaspitanje ne preterano strogo, ali ipak čvrsto i pravilno. Sa njim možete računati na razumevanje i realno rasuđivanje. Kad shvati i prihvati pravila društvene igre, pristaće i da plati cenu svojih gluposti.

Obrazovanje
Dete Škorpija bi moralo da se divi svome vaspitaču koji bi svoje kvalitete morao dokazivati neprestano svojim prisustvom. Inače, ako se ovaj pokaže slabim, nespretnim, dosadnim, neće imati skoro nikakvog uticaja na njega. Ako mu je nesimpatičan, ono će se revoltirati i od života će mu napraviti pakao. Ako mu se u školi neki profesor sviđa, pomaže mu pravilno da aktivno učestuvje na časovima, dozvoljavajući mu da postavlja pitanja i da pita sve, objašnjavajući mu predmet na živ, aktivan, interesantan način, ono će uložiti svu svoju energiju i strast u službu obrazovanja. To je individualista koji će grupni rad prihvatiti samo ako je neophodan i zanimljiv. Ono ima veliku tendenciju da nametne svoj vlastiti ritam drugima i nikada neće prihvatiti mišljenje onih koji nisu sigurni u sebe.

Igre
Mnogo voli igračke koje može da lomi, a da se ne povredi. Ono voli da se igra doktora, hirurga, što ga više zanima od neke bajke o vilama i vešticama, mada voli umetnost. Izvor njegove radosti je i da se prlja pa mu zato odvojite neki kutak gde će, u starom odelu, moći do mile volje da to radi, kao i da lomi, ruši, slika. Svoju agresivnost i želju za rušenjem smanjiće izvesnim igrama.

Sportovi
Ovo dete voli žestoke sportove, slične Ovnu. Ono nije zaljubljenik grupe ali ceni ekipna takmičenja, što mu pruža priliku da se prikljjuči zajednici. Fudbal pa i boks privlače ga. Često vaš mali Škorpion nema osećanje mere, on je isuviše strastven zato morate bdeti nad njim da ne bi prevazišao svoje fizičke snage u bilo kom izabranom sportu.

Zdravlje
Slaba tačka Škorpije su :
 • genitalije,
 • bešika,
 • rektum.
Senzibilno i sklono bolestima u detinjstvu, ono će biti osetljivo na sve epidemije gripa posebno, iako kasnije otpornije. Naučite ga da bude umereniji da vodi zdrav i umeren život, da uzima zdravu hranu i upražnjava fizičke aktivnsoti, da jede i leže na vreme; ono stvarno ima potrebu za pravilima i redom, koliko na fizičkom, toliko i moralnom planu, da bi dostiglo svoju pravu ravnotežu. Dodajte mu više vitamina B i C u hranu pri većim fizičkim naporima.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
STRELAC
Deveti zodijački, muški i vladajući znak

Element: Vatra
Planeta: Jupiter
strelac.png

Vaše dete rođeno između 23. novembra i 20. decembra, u trenutku kada Sunce ulazi u znak Strelca, pod uticajem je plemenitog Jupitera, koj simbolizuje emocionalni, materijalni, socijalni, spiritualni razvoj kao i optimizam, entuzijazam, ekspanziju, šansu, uspeh, princip, spajanje. U mitologiji, Jupiter je bio kralj bogova, to ne treba zaboraviti. Odmah treba da znate da vaše dete neće biti mizantrop, već naprotiv.
Dete Strelac želi da se prevaziđe, sjedini u sebi savršeno i beskrajno. Ne zaboravite da je to vatreni znak, njegova stvarnost nije i vaša, njemu su potrebni mitovi i snovi. On se ruga materijlanim dobicima, iako ih ne prezire; on hoće da se egzaltira, oduševi, da ide napred, on je optimista koji trči za idealom. Ne računajte da će se „prevazići“ perući posuđe ili spremajući krevet. Zatvoren u četiri zida, on umire od dosade.
Kao i svi vatreni znaci, on voli da fantazira, zamišljajući mitološki svet, kontakte i avanture. On ume da sanjari jer je donekle i to dvostruki znak koji želi da objedini svoje Ja, da bi bio u harmoniji sa svojom dušom i svojim telom, što uvek nije lako.
Isto tako, ne čudite se kad u toku dana ispoljava dve vrste reakcija: tužan i radostan, brbljiv i mudar, miran i ljut. Često će vas iznenaditi svojim filozofskim rezonovanjem, punim mudrosti. Reklo bi se da je star dve hiljade godina, da bi se odjednom transformisao u nestaška koji ide na rizik. On živi dvostruki život podeljen na dva (konj-čovek), pa bi mu trebalo pomoći da uskladi te dve polovine i kontradiktorne tendecije.

Inteligencija
Ovo dete poseduje intuitivnu, imaginativnu inteligenciju, u službi filozofskih, idealističkih i duhovnih koncepcija. Kod njega, bar u početku, nije razvijen smisao za kritiku.Ono misli na budućnost, uvek u pokretu, bežeći od dosade, navika, monotonije, svega što ograničava njegovo polje iskustva i interesovanja. Jedino ga egzaltiraju rizik i prevazilaženja samog sebe.
Ono se konfrontira sa realnošču koja ga „razoružava“, zbog čega gubi svoj luk i strele, gledajući vas naivno, začuđeno i razočarano što mu njegov entuzijazam, želja i upornost ne otklanjaju sve prepreke s puta.
Naučite ga da korača gledajući dobro gde stavlja nogu, da se ne bi izgubilo u utopističkim mislima.

Ljubav
Po povratku sa svojih ludih avantura, pošto se suoči sa drugima i realnošću, vaš mali Strelac, kad odraste, obično se vraća vama. Za njega je od vitalnog značaja da zna da na zemlji postoji jedno mesto na kome će on u svakom trenutku moći da se povuče i crpi dosta snage da bi nastavio svoje životno putovanje .
Afektivno, spontano, entuzijasta, otvoreno, dete Strelac je romantičar koji ce vam glagol „voleti“ recitovati u svim vremenima, obećati večnu ljubav izjutra, da bi posle podne povukao svoje strele u trčanju za novom ljubavi.
Ljubav - „zatvor u četiri zida“, gledanje TV, totalna privrženost – to nije za njega!

Prijateljstvo
Mali Strelac je simpatičan, plemenit, uslužan, slobodouman, pošten i iskren prijatelj koji ceni prijateljstvo. Nesvesno, ovo dete često reaguje impulsivno, bez razmišljanja. Objasnite mu kako, da bi spasao drugoga, mora znati i sam plivati. Plemenito, ovo dete voli da daje svoje igračke, pa drugari često i koriste i zloupotrebe njegovu izvesnu naivnost.
Otvorite vrata njegovim prijateljima, upoznajte se sa njima i zatim postepeno razvijajte njegov kritički duh, upoređujući ga sa drugima, tj. njihovim različitim ličnostima i karakterima; razgovarajte zajedno o planovima, ne branite mu izvesne stvari, ali mu određujte „pravac kretanja i delovanja“.

Vaspitanje
Vaš mali Strelac previše očekuje od života, ne uviđajući da za postizanje cilja treba mnogo upornosti i strpljenja. On nije realista, on sanja, oduševljava se, egzaltira.
Vaša dužnost je da mu pomognete da pronađe načina kako bi se sjedinio sa stvarnim svetom, morate mu pričati kako će odrasti i imati velikih odgovornosti kasnije da bi gledao stvari onakvim kakve su. Blokirajte ga malo u elanu. Dozvolite mu da putuje na leđima konja, na brodu, u kolima, da bi otkrio svet, zemlje, život, jer on ne može da živi u tesnom prostoru, stisnut i sputan.
Pošten i pravičan, može biti nagovoren da napravi neke gluposti iz čiste naivnosti i preteranog poverenja. Pustite ga da ispašta posledice svojih akcija, ali ne sumnjajte u njegov moral. Ovo dete mora da razgovara sa roditeljima otvoreno i iskreno, bez rizika od kazne i neshvatanja jer ako nije tako ono je nesrećno, jer mora da veruje u nešto. Nemojte mu stalno govoriti da je ono što mu se sviđa neostvarljivo, detinjasto, nemoguće.
Strogo vaspitanje, bez mašte i uživanja, samo bi vašeg malog Strelca oteralo od kuće, sa lukom i strelom u torbi. On se mnogo ne ljuti, revoltira, ali se povlači u pasivnost koja se retko sreće. Suprotno ovome, ni preterano meko vaspitanje neće mu vredeti u kasnijim godinama, on će nastaviti da lansira strele u svim pravcima, pa će imati velih poteškoća u prihvatanju prave stvarnosti.

Obrazovanje
Dete Strelac voli „otvorenu školu“ u kojoj se može diskutovati, iskazati, eksponirati. Časovi na kojima vaspitač drži monologe biće mu dosadni, ono će šaputati, slati papirne strele na sve strane ili će sanjariti ne pokazujući nikakvog interesovanja tamo gde se ne traži njegovo mišljenje.
Poverljivo, optimista, vrlo je osetljivo na počasti i hvale, od strane učitelja posebno. Ono ceni školu koja objedinjujej sport i umetničke aktivnosti (slikanje, muzika, keramika). Grupni rad učinio bi ga popularnim kod drugova. Takmičenja ga podstiču.
Naučite ga da, u toku učenja bude istrajan, da se ne obeshrabruje lako, jer on ume da bude entuzijasta i optimista danas, da bi sutra već odustao od nečega. Brzo se zamara i ne voli duge napore. Objasnite mu da, ako želi, može da bude misionar, treba da zna sve lekcije, da se takmiči i dobija.

Igre
U svakom detetu Strelcu postoji mali igrač koji drema. Za njega je igra – druga priroda. Ako ništa ne radi, dosađuje se. Njega će usrećiti sve igre koje razvijaju osećaj za napor i strpljenje, kao razmišljanje, filozofiranje.

Sportovi
Vaše dete rođeno u Strelcu ne može da miruje. Njemu su potrebni kretanje, vazduh i šetnje.
To je najvažniji treći vatreni znak. Apsolutno je potrebno da juri i rasipa energiju, da se troši. Ali ovaj simpatični mali Strelac nije ni svestan čestih opasnosti. Njemu su pogodni svi sportovi pod uslovom da ih upražnjava u prisustvu dobrog voditelja. Ratoborne, ratničke, marsovske veštine utiču povoljno na njegov viteški duh i jačanje samopouzdanja. Sugerirajte mu vožnju biciklom, pešačenje.

Zdravlje
Slaba tačka znaka Strelca su bedra, butine (čovek – konj), slabine. Zdravlje vašeg deteta će zavisiti od načina života i mogućnosti da se fizički troši, mada bez većeg preterivanja. Ono mrzi bolest, čini ga nervoznim i sama pomisao da mora da leži u krevetu a imalo bi toliko toga da se uradi. Osetljivo je na prehlade, promene temperature, ono ne ume da se pravilno obuče pa rizikuje da dobije bronhitis i dr.
Inače, ovo je dete gurman, morate često da budete nad njim da ne bi previše jelo, pa je sklono gojenju. Jetra mu je osetljiva. Ima veliku potrebu za snom, poštujte to. Nežno, emotivno, ono će manifestovati svoje probleme pojavom ekcema i drugim promenama na koži. Zato će mu sport i vežbe pomoći da sačuva ravnotežu, kao i da ispolji svoju koleričnu, ali i nežnu prirodu. Dajte mu da jede voća i povrća, naročito smokve, neglazirani pirinač, trešnje. Dajte mu i vitamina B (u žumancetu i telećoj džigerici).
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
JARAC
Deseti zodijački, ženski i vladajući znak

Element: Zemlja
Planeta: Saturn i Mars
jarac.png

Vaše dete rođeno između 21. decembra i 19. januara, u trenutku kada kroz znak prolazi Sunce, pod uticajem je planete Saturna i Marsa koji simolizuju: zrelost, razmišljanje, dubinu, rezervisanost, mračnost, privrženost, povlačenje koje mu dozvoljava da u životu napravi suštinski izbor. Još odmah možete shvatiti da vaše dete neće gledati na život kao na neki praznik ili veću rekreaciju. Ono neće živeti u bezbrižnosti, sem ako ne misli da se izvuče iz detinjstva kao neki odrasli Jarci.
Znak Jarca je predstavljen jednim rogonjom (jarcem) čiji glavni cilj nije da pametno pase po zelenim pašnjacima, već da dohvati vrh Mont Everesta polako i istrajno, da bi sa vrha planine upravljao stadom.
Vaše dete Jarac će vas često iznenaditi, jer izgleda da ono već više i duže o životu zna nego vi sami. Posmatrajte ga, vrlo ozbiljno, ono se prepušta stvarnosti, meditira, strpljivo i istrajno, ne troši mnogo reči, ne bombarduje va sčinjenicama ni bilo čime nepotrebnim. Mrzi gomilu, praznike i dr. voli da bude samo u svome prostoru i svetlu, da bi moglo da razmišlja. Znajte da ono nema vremena za gubljenje.
Jarci obično, kaže se, znaju da se podmlađuju stareći. Pogledajte vaše prijatelje ovoga znaka i konstatovaćete da im zrelost kao doba zaista veoma odgovara. U detinjstvu oni se ne osećaju najbolje, ima silne komplekse, odgovornost, teškoće.

Inteligencija
Inteligencija vašeg deteta je logična, analitična, ide u dubinu kao kod Device i Škorpije. Skeptičan, mali Jarac nema mnogo poverenja u ideje drugih, on veruje i priznaje samo dokaze. Nikada ne radi na brzinu, bez razmišljanja. Ako se mali Jarac još vema rano zagreje za neku profesiju, on će u nju uložiti svu svoju energiju i radni kapacitet. Nema bojazni da će se on previše trošiti, rasipati.
Roditelji, vama se preporučuje ovo: pomozite malom Jarcu u njegovom usponu prema visinama. Ne bi trebalo da se on učauri u neki sistem apstraktnih razmišljanja, iako je veoma skon meditiranju. Pružite mu priliku da sa druži sa onima čije su ideje i shvatanja potpuno suprotni njegovim. Tada će uvideti da postoji više tipova inteligencije. Otkriće jedan drugačiji svet od njegovog, istoo tako interesanta.

Ljubav
To je dete veoma krhko. Ono plovi po gustoj magli u okeanu emocija, noseći masku koja ga čini neosetljivim, nesentimentalnim, neemotivnim, hladnim i rezervisanim.
Za njih jedino je porodica dostojna poverenja. Tada skida masku, otvara se, postaje osetljivije, želeći da bude sigurno u izraz vaše nežnosti i naklonosti. Ne bi trebalo da mu laskate previše i tretirate ga kao jedini objekat vaše ljubavi, da bi ga, sutradan, umorni i nervozni zapostavili, ostavljajući utisak da je ono prozirno, nevidljivo, nepostojeće zbog čega bi dete mnogo patilo. Nikada ga ne ucenjujte, jer će mu se sve to urezati duboko u sećanje i srce, a kasnije će misli da se ljubav menja, kupuje, prodaje i ponovo vraća.
Kako bi mogao da stekne poverenje u druge, treba da zna, pre svega, da su ljubav i nežnost koje mu nudite bezuslovne i da nikada neće doći u pitanje. Pokažite mu ih gestovima, delima, da bi znao i osetio da bez strepnje može da se nasloni na zaštitničke ruke.

Prijateljstvo
Mali Jarac vam neće obećati kule i gradove, brda i doline. On neće padati na kolena ponavljajući vam da ste najbolji roditelji na svetu. Ono ne voli decu koja se mnogo smeju, on je previše ozbiljan, iako zna za humor, njemu svojstven, sarkastičan, ironičan.
On ima malo pravih prijatelja, jer je mračan i depresivan, iako to želi. On ih bira ponekad se rugajući njihovom izgledu i ponašanju, blago ismejavajući njihove osobine. On ima kritički duh, ponekad i nesvestan da njime može da uvredi prijatelja, osetljivijeg od njega i njegovog hladnog humora.

Vaspitanje
Vaš mali Jarac je usamljen. Da bi dete učestvovalo u kolektivnom životu, treba da pronađe neko interesovanje, da nauči nešto, da se obogati novim saznanjima. Važno je da dete postane svesno raznovrsnosti ličnosti i oseti zadovoljstvo pri učestvovanju u konverzaciji. Ono stalno ima neki osećaj neobjašnjive neodređene krivice, vrlo je odgovorno u odnosu na svoju porodicu, sestru, brata, na druge, na čitavu zemlju, iako zna da bude i mizantrop. Taj ga utisak tera da se uzda u samoga sebe.
Dete Jarac život uzima veoma ozbiljno. Suočen sa neuspehom, mali Jarac može da se muči, pati, kompleksira, pa ne dozvolite da se sukobi sa problemima previlikim za njegov uzrast. Naučite ga da umereno bude odgovoran.
Pun kvaliteta, mali Jarac ima neobičnu želju da nauči i da se prilagodi drugima, iako ih i ismejava.Pokažite mu da je život lep, radostan, interesanta, posebno u društvu.

Obrazovanje
Dete Jarac ne uči lekciju na brzinu, za pet minuta, ne razumevajući je. Dajte mu potrebno vreme da usvoji, obezbedite mu kutak, miran i prijatan, izbegavajte svako poređenje sa bratom koji može da uči i pored TV. Ovo dete ima izuzetnih sklonosti ka slikanju.

Igre
Da biste u njemu razvili smisao za kreativnost, veštinu, pokušajte sa igrom pekara, lončara, stolara, tkača i dr. Igre u kojima bi briljirao osu neosporno šah, bridž. Najzad, da biste ga uključili u društvo, stvarajući solidne prijateljske veze, učlanite ga u planinarenje, izviđače i sl.).

Sportovi
Kao i svi zemljani znaci, ovo dete želi da traga i pronađe svoje tragove. Ono voli prirodu, šetnje po šumi, na biciklu, u selu, sve što mu prija. Ono ima potrebu za sportom, ali nikako nekim žestokim. Planina ga neobično privlači: može da praktikuje alpinizam, skijanje, sankanje i to obično u miru. to odgovara stanju njegovog duha.

Zdravlje
Slaba tačka ovog znaka su skelet, kosti, digestivni trakt. Ovo dete često izgleda mršavo i slabašno, delikatno, ali, rastući ono očvrsne, njegova vitalnost jača. Kao malo dete ima problema sa uganućima, prelomima, zbog slabih kostiju. Emotivno, iako ne i na izgled, izbegava žestinu, suzbija je na sve moguće načine, oslobađa je se tako da se ona manifestuje u obliku ekcema, herpesa, čira it. Mnogo se plaši bolesti i prezire ih. Urođena tendencija znaka čini da mu je uvek hladno, jer je i ovo dete naizgled „hladno“, kao i hladan januar. Treba da uzima proteine, kalcijum, fosfat, što poboljšava njegove kosti i ceo organizam.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
VODOLIJA
Jedanaesti zodijački, muški i umetnički znak

Element: Vazduh
Planeta: Uran i Saturn
vodolija.png

Vaše dete rođeno između 20.januara i 18.februara, u trenutku kada Sunce ulazi u znak Vodolije, pod uticajem je dveju planeta: Urana i Saturna. Dok Uran simbolizuje nezavisnost, neustrašivost, individualnost, antikomformizam, nepredviđeno, promene, progres, budućnost, avangardu, u svim domenima, dotle Saturn predstavlja strukturu, red, odvajanje, mudrost.
Dete Vodolija liči na malog, delikatnog anđela, rafiniranog, stidljivog, živahnog, iako naizgled mirnog, pod čijim se izgledom krije anksiozni i hiperemotivan karakter. Ono ne podnosi banalnosti, silu, ne voli da se meri sa jačim od sebe. Devojčice se ponekad rugaju svojim odraslim drugaricama zbog nekog santimetra više.
Vaša mala Vodolija je osetljiva na lepotu i orginalnost, društvena i živa, čak ne zna ni za male laži, sitne, dečje. Prema drugarima se ponaša zaštitnički, a prema starijima je pažjiva, mada ponekad ume da bude i proračunata.
Dete Vodolija želi da se dopada i bude primećeno. Rastući dokazuje sve veću ekscentričnost, originalnost, fantaziju, oblačeći se kao kosmonaut.

Inteligencija
Kao i svi vazdušni znaci, i Vodolija pridaje važnosti mentalnom životu. Njena je inteligencija intuitivna, originalna. Ona oseća stvari pre nego što uklljuči razum. Dete Vodolija zamišlja, mašta, izumljuje, reformiše. Ono će vas često iznenaditi svojim načinom gledanja na život.

Ljubav
Senzibilna, nežna, dobra i ljubazna mala Vodolija ne voli previše ljubavnih manifestacija koje bi zaokupile njenu planetu i njen svet. Ona ima potrebu da vi osetite – otkrijete u njoj genija, kao i da prihvatite onakvom kakva je, jer joj nije lako da bude različita od drugih.
Osnovno za ovo dete je da vi budete srećni. Ono poštuje slobodu vaših osećanja. Često će vam pokazati svoju ljubav nevešto, nežno i naivno. Kao i svi ostali vazdušni znaci, Vodolija se ne oseća najbolje u domenu emocija. Ona živi u svetu ideja. S obzirom da je za nju ljubav prilično komplikovana, ona radije bira ljubavno prijateljstvo, to obar neće dirati previše u njenu slobodu i individualnost.

Prijateljstvo
Ovaj sam znak simbolizuje prijateljstvo, humanost. To je idealan, veran, poverljiv prijatelj u većini slučajeva. Ovo dete je prijatelj o kome se sanja, ali mala Vodolija oseća ogromnu želju da bude zapažena, pa ne sme ni da pomisli da bude slučajno odbačena. Vaše dete Vodolija veliki je buntovnik. Zato, da biste izbegli neprijatnosti, nadziravajte je diskretno i diplomatski i jjoš od ranog detinjstva povezujte je sa decom čije je vaspitanje na nivou: organizujte i sami male žurke, izlaske, ali nenametljivo.

Vaspitanje
Vi, Roditelji, vi morate prvi da primetite i razumete snove vaše male Vodolije. Ako se i vi priklonite kritičarima, pod izgovorom da vas ona ne oduševljava, mala Vodolija više neće znati ni kome da se poveri, ni na koga da se osloni. Zato joj treba pokazati nežnost. Ovo dete je u stanju da odbaci sve vaše predloge, ako mu oni ometaju slobodu. Kako je to fiksni znak, kada se ono odluči – ne menja lako odluku. Zato morate biti diplomata.
Još od malena treba da je učite da poštuje svačiji ukus. Vaspitavajući je tako sa puno autoriteta, razuma i širine pogleda, vi ćete naučiti malu Vodoliju i na izvesna popuštanja u njenoj tvrdoglavosti. Ona neće prihvatiti olako vaše ideje i, da biste izbegli provokativne reakcije, diskutujte sa njom, kako bi ipak prihvatila bar neke od vaših predloga. Ovaj anđelčić, ako ne bude shvaćen, može postati nezgodan.

Obrazovanje
Dete Vodolija radi iz svog ličnog zadovoljstva. Treba mu pedagog – vaspitač koji će podržati njegov osećaj i smisao za univerzalno i progres. Tako ga može zainteresovati za istoriju, slobodan rad, i sl. Posebno ga zadivljuju razni pronalasci i druga važna otkrića. Obožava grpni rad, naravno, ćeleći da pomogne čovečanstvu. Zato mu pomozite da nađe neki miran kutak i potrebnu tišinu da bi se izolovalo i radilo bez nerviranja.

Igre
Zabaviće se mnogo igrama izuma, mašte, kao malog hemičara, malog naučnika, vizionara... Obožava elektronske igre, radio, električni voz i sl.

Sportovi
Ovo je dete osetljivo, lako se zamara. Ne bi smelo da se bavi sportovima koji ga iscrpljuju. Ono će praktikovati plivanje, kao najkorisnije.
Nervozno, ono ima potrebu da se nauči i navikne pravilnom disanju, vežbama koje će aktivirati njegovu cirkulaciju krvi kao: pešačenje po livadama i šumama, selu, gimnastika na svežem vazduhu i sl.
Disanje vezano za igru, jogu, relaksaciju ili neka morska zanimanja pomoćiće ovom detetu da gospodari svojim nervima, smanjujući njegovu stidljivost i nespretnost.
Dete Vodolija voli da oproba sve nove discičine u gimnastici, zato ga podržite u svim njegovim željama.

Zdravlje
Slaba tačka Vodolije je krvotok, a zatim vene, zglobovi, unutrašnji organi, cirkulacija krvi. Mala Vodolija je otporna ali ne i mnogo vitalna. Njeno zdravlje zavisi od njenog nervnog stanja. Dakle, njoj je potreban uravnotežen uredan život, bez većih uobičajenih perturbacija. Ona često preteruje i u psihičkom i u fizičkom pogledu, što dovodi do većih poremećaja. Emotivna i nervozna, mala Vodolija ne podnosi protivljenja drugih, delikatna ona obnavlja svoju energiju u snu, zdravom životu, upražnjavajući respiratorne vežbe. Brzo se razboli, a brzo i ozdravi, ali u tim preriodima je vrlo podložna psihičkim padovima, stresovima,košmarima, anksioznosti.
Ponudite joj hranu sa fosforom, gvožđem, vitaminima (riba, voće, karote). Ne zaboravite mleko i sir.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
RIBE
Dvanaesti zodijački, Ženski i umetnički znak

Element: Voda
Planeta: Neptun i Jupiter
ribe.png

Vaše dete rođeno između 19.februara i 20. marta, u trenutku prolaska Sunca kroz znak, pod uticajem je planeta Neptuna i Jupitera. Prva simbolizuje božanski deo koji imamo u sebi, beskrajnost, zajedništvo, sjedinjenje sa svetom, univerzumom, iluziju i maštovitost, dok Jupiter predstavlja spiritualnu ili materijalnu ekspanziju, tendencije i potree za sjedinjenje sa celim svetom, on, kao najplemenitija planeta.
Ribe obožavaju priče o vilama i sirenama. To je za jedan vodeni znak još najmanje što možemo zamisliti.
Posmatrajmo znak, tj. crtež koji ga predstavlja : on je sastavljen od dve ribe koje plivaju u suprotnim pravcima.
Jedna predstavlja čoveka sa svim njegovim konfliktima, potrebama, praktičnim i svakodnevnim željama, druga pak sirenu koja je u nama a koja živi u podzemnim, tajanstvenim vodama i koja je sposobna da jednim pogledom, zaludi čoveka.
Vaša mala Riba je rođeni glumac koji živi i igra hiljadu uloga. To je kameleon, koji se identifikuje sa drugima i više ne zna ko je. Komplikovano je živeti na Zemlji a neprestano roniti u podzemnim vodama. To je vizionar, mistik, koji opaža bogatstvo i blago na dnu okeana, dok mi ne sanjamo o tome.
Za njega je sve relativno, ono oseća da je naš svet obična iluzija. Raznovrsnost bogatstva i boja podzemnih dubina ne dozvoljava Ribama da izaberu kao sklonište jedno jedino koralno drvo kad ih mogu imati sva. Jer, Ribe žive u svetu beskraja i širine.
Stidljive i ljubazne, često ne žele da budu primećene – to važi za jedan tip Riba, dok drugi voli da se eksponira, da bude dete iz snova « čudo od deteta sa antenama na sve strane ». Intuitivno « vidovito » sa aurom i bioenergijom koja zrači. One vole da utuju, ali ih ne treba gurati, već podržavati. Vole svoj mir, u svome svetu, romantičnom i mističnom, često pasivne, vole da pričaju o vilama u šta i veruju, a što im oduzima mnogo vremena za praktičnije stvari.
Dragi Roditelji, ne čudite se ako vaše dete ode u školu i u spavačici sa čarapama različitih boja. Ono je originalno, ekscentrično, zaneseno. Život na Zemlji je za njega zaista vrlo komplikovan.
Inteligencija

Inteligencija
Riba je intuitivna, subjektivna, kreativna. One ne mogu da vam objasne ono što vam govore : odgovori su im diktirani onim što osećaju, a one su u direktnom kontaktu sa svetom tajni skrivenog dela ploveće sante.
Ribe su rođeni psiholozi i umetnici. Ali, ako ih pitate za objašnjenje teško ćege ga dobiti jer one više osećaju i « predskazuju ». One će ploviti, plivati, roniti u okeanske konfuzije. Mogu imati i genijalnih ideja, ili predskazateljske snove, predznake. reba znati da ta izuzetna intuicija predstavlja neobično veliku intelektualnu vrednost koja im pomaže da sve razumeju, mada to teško pokazuju, pa su često neshvaćene od okoline, što je svojstveno obično ovelikima. One su svestrane, višedimenzionalne.

Ljubav
Riibe su često naivne, one pomažu i kada se opiru i bune, tako mogu da razviju mazohističku tendenciju u sebi. One lako zaplaču, uzbude se nad nesrećom drugih, privučene uvek slabijima od sebe da bi im pomogle.
Nesposobne da nekoga unesreće, u svojoj senzibilnosti, romantizmu i širini, one ga idalizuju. One osećaju i tuđe nevolje strahove, želje, bol i radost, saosećaju i pate sa drugima, jer su najveći altruisti i žrtve.
Ribe osećaju promene, relativnost stvari, ne žele da budu potpuno posedovane i ne prihvataju zatvor, ni ograničenja. Pored sve ljubavi, potrebna im je i sloboda, stvaralačka i ljudska. One daju sve od sebe kad mnogo vole, ali jednim delom ostaju neuhvatljive, onim delom koji drugi ne mogu da dokuče – duhovnim. One žele da ponude svoje igračke, poljupce, milovanja i nežnosti, ali se ipak teže vezuju za samo jednu osobu, osećajući da pripadaju svima. Ljubav prema roditeljima je izvesna, ali osećanja koja gaje prema drugim neće biti nikada večna, sem u poeziji, zato što kliznu iz ruku upravo onda kada mislimo da smo ih uvetili.

Prijateljstvo
Ribe su prijatelji čitave zemlje, čovečanstva, sa izuzecima. Vole da pomažu druge, čineći hiljadu usluga. One zamišljaju sve ljude dobrim, ljubaznim, nežnim i plementim, kao što su one, birajući upravo one odbačene ili « drugačije », « neobične » da bi mogle da im bolje pomažu i žrtvuju se za njih, spasavaju ih. Ali, pazite vaša mala Riba je vrlo sugestibilna i pada pod uticaj lako. Tako se može povesti za prijateljima, često pogrešnim. Kako je često utopista i pasivna, potrebno je nadzirati posebno njene odnose i prijateljstva. Izaberite joj nekoliko dobrih drugara koji će je spustiti na zemlju i ne dozvoliti da ono i druge odvede u svoj imaginativni svet. Pomozite joj da se umetnički iskaže.

Vaspitanje
Trebalo bi da vi, Roditelji pomognete svoje dete u određivanju i nalaženju sebe, da bi postalo svesno svoga identiteta, ne ponirući u svet svoje mašte u kome bi igralo hiljadu uloga.
Budite čvrsti, strpljivi i suptilni, ali ne popuštajte, jer ono je u nekom svom čudnom svetu, pa mu treba nekako pomoći da izrazi i iskaže ono što vidi, čuje, oseća, dodiruje, proba.
Dete Riba voli da prepričava, brblja, ali obično nikada ne laže već izmišlja, doteruje, priča. Od običnog događaja ono pravi dramu, čudnu prilču, zahvaljujući preteranoj mašti
To je kompleksno dete, promenljivog raspoloženja koje ne voli velike napore u onme što ga ne privlačini akcije, iako nije nikada besposleno, jer sanjari oo ružičastim događajima, šetajući u svom magičnom i beskrajnom svetu.
Ako odluči da napravi nešto, pomozite mu da to završi, ne ostavljajte ga, jer će se udaljiti od cilja, ne voleći veliku koncentraciju i tražeći svoj mir i svet. Važno je ipak da ga nešto interesuje.

Obrazovanje
Učitelj – vaspitač nema nekog velikog uticaja na malu Ribu koja se često podsmeva onima koji vole da su prvi, najjači, takmičarski raspoloženi. Ti kriterijumi nemaju za nju nikakvog značaja niti moći.
Vaspitač mora da joj pomogne u objašnjenju onoga što ona oseća, računajući na to da ovo dete ne uključuje uvek razum, već emocije. On mora ada insistira na tačnosti detalja pozivajući se na pažnju jer je Riba obično rasejane prirode.
Grupni rad će biti povoljan za vašu malu Ribu.
Strogost i autoritet nemaju efekta kod Ribe koja treba da postane svesna svoga obrazovanja, da bi konkretizovala svoje snove i ideale. Roditelji, insistirajte da Riba bude okupirana jedni, a ne sa više zanimanja za koje ima dara, pomozite joj da se izrazi rečima još od ranog detinjstva.

Igre
Ovo dete voli da se igra i samo. Izbacite igre strpljenja, usamljenosti, jer će ono odmah sanjariti. Izaberite, naprotiv kolektivne igre, koje će ga naučiti da se brani, reaguje, učestvuje, pozivajući u pomoć njegovu prebogatu i plodnu maštu.
Ovo dete je strašno kreativno, vrvi od ideja, sa preteranoo razvijenim smislom za svaku vrstu umetnosti. Zato ga podržite u onome za što je rođeno, ono će napraviti čuda.

Sportovi
Njemu su potrebni higijena, san, disciplina. Privlače ga sportovi na vodi : plivanje, ronjenje, čamac, veslanje... Korisne su mu i vežbe joge, koje mu vraćaju istrošenu energiju. Ono mnogo voli ples, igru uopšte, ritmičku, klasičnu, modernu, sanjareći da postane zvezda u tome ili na polju muzike i poveanja.

Zdravlje
Slaba tačka ovog znaka su stopala, noge i ruke, limfni sistem, kao i gasro.abdominalni. Ribe često imaju problema sa nogama inose čudnu obuću, što je sasvim razumljivo.
Superemotivne, senzibilne, male Ribe ne izgledaju robusne. One se mnogo plaše stvarnosti, misleći da su potpuno izgubljene u svom svetu. Dešava se i to da su male sirene vrlo nezadovoljne svojim izgledom, pogotovu ako se ugoje, a sklone su gojaznosti i gurmanluku.
Mala Riba je kao sunđer koji upija sve viruse i mikroe, te je ni jedannazeb ni epidemija obično ne mimoiđu. Potrebna joj je grana bogata fosfatima, vožđem i drugim elementima sadržanim u spanaću, džigerici, orasima, kao i svi proteini.
 
Vrh Dno