• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Debeljuce trome, mršavice zle

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Stereotipi o ženama

Debeljuce su trome i lijene, mršavice zle i umišljene...

0511007.48.jpg

U našoj su kulturi muškobanjaste žene i zle vještice iz bajki najčešće mršave, opake i agresivne, a dobre vile i božice plodnosti zaobljene, punije i dobrodušnije. Stereotipi o povezanosti tjelesne težine i karaktera nepravedno pogađaju žene na dnevnoj bazi. Imate li i vi takve predrasude?

Istraživanje američkog časopisa Glamour pokazalo je koliko su okrutni stereotipi o tjelesnoj težini žena i što možete poduzeti da vas ne procjenjuju na takav način.

Opisi kao što su traljava, spora i smrdljiva redovito stižu na račun debljih žena. Na njihovu kilažu svakodnevno ih podsjećaju trgovci, činovnici, poslovni suradnici, obitelj ili dečki. Neke se žene žale da malo tko u njima vidi ljudsko biće.

No, ni mršavima nije bajno. Njih prate stereotipi kao što su napeta, štrkljasta, muškobanjasta, uglavnom negativka.

Diskriminacija protiv debelih ljudi je činjenica i, nažalost, sve je raširenija. Istraživanje sa Sveučilišta Yale pokazuje da je takva diskriminacija porasla za 66 posto, u samo 10 godina.

Uredništvo Glamoura naručilo je anketu na uzorku od više od 1.800 žena u dobi od 18 do 40 godina. Voditeljica istraživanja bila je dr. Rebecca Puhl s Yale’s Rudd Center for Food Policy and Obesity. Ispitane žene trebale su ocijeniti karakter žena koje su tek upoznale i o kojima znaju samo jesu li debele ili mršave. Trebale su ih opisati koristeći riječi kao što su: ambiciozna ili lijena. Mogle su izabrati i ne pripisati im nijednu riječ, ali na to se odlučilo znatno manje od polovine ispitanih.

Naime, predrasuda na osnovi tjelesne težine u društvu je opće prihvaćena, ali novo istraživanje pokazuje i da je izmaknula kontroli.
Mršava vještica i punašna vila

Anketa je pokazala da se epitet 'lijena' 11 puta češće pripisuje debelim ženama, traljava devet puta češće, nedisciplinirana sedam puta, a spora šest puta češće.

Istovremeno, mršave žene drugi doživljavaju kao umišljene i površne oko osam puta češće nego deblje žene. Taštima i egocentričnima smatraju ih četiri puta češće, a da su kuje, zlobne i sklone kontroliranju drugih dvostruko češće nego deblje.
Čak su i 'dobre' etikete nepravedne

Debela žena se i do pet puta češće smatra velikodušnom nego mršava. To je tek odraz stereotipa da mršave žene nisu velikodušne.

Ono što je znanstvenike posebno iznenadilo je činjenica da predrasude imaju i žene različite težine. I pretile žene su druge pretile žene ocijenile negativnije u pogledu traljavosti, dok su mršavice češće smatrale druge mršave žene zlobnima.
Cijena stereotipa

Neke žene više ne izlaze van jer su im muškarci i žene dobacivali zlobne komentare. Osim toga, istraživanje na Sveučilištu George Washington u Washingtonu pokazalo je da je niža plaća povezana sa širim strukom. Budući da su ih u svojim mislima strpali među traljave i lijene ako su imale više kilograma, bile su i slabije plaćene. A teže su i pronašle zaposlenje nego mršavije.

Mršavije žene se žale da ih druge žene teže prihvaćaju kao prijateljicu. Osjećaju antipatiju, koja je vjerojatno posljedica nesigurnosti ili ljubomore, pa i same reagiraju jednako drsko, što pokreće ciklus mržnje i hladnih odnosa.

Rat koji je medicina objavila pretilosti, zapravo, još otežava ove stereotipe.

No, s kojim pravom netko donosi zaključke o bilo čijem karakteru na osnovi tjelesne težine? Psiholozi smatraju da je potrebno educirati mase jer se pojedinac u pravilu teško nosi s bombardiranjem predrasudama na dnevnoj bazi.
Magazin.hr​

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Premeštena tema. :)
Mislim da iste predrasude važe i za muške. Često mi kažu da sam rđa, jer sam mršav. Zato sam morao da se ugojim i sad sam dobrica. ;)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Gde je premešteno ?
E pa nisi morao da se ugojiš! Ipak treba biti neka zlatna sredina. Te dobrice možda jesu dobre ali .......;)

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
I meni kazu : "otrov se drzi u malim bocicama":p ali mi ne uspeva da se udebelim.... A kad bolje razmislim, morala bih svu garderobu da obnavljam - ne isplati se....;)

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
ja se pre par godina ugojila 7-8 kg........i stvarno se ne isplati..........morala sam da menjam odecu......cak i ves:oops:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Ja za ono: bolje da ljulja nego da žulja. Ni tesna cipela nije dobra.....:laugh:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Konstitucija čoveka ima zaista veze sa karakterom. To su mnogi naučnici a i filozofi dokazali odavno. Fizionomija lica takođe dosta govori o ljudima.
Ali šta bi neko rekao za mene i kako bi me okarakterisao to bi bilo jako teško...primer:
- od kako znam za sebe bio sam mršavko
- jedno vreme bio sam jako mršav, katastrofalno
- naglo se ugojio bez posebnih razloga, od 58(60) kg na 116 kg
- za 4 meseca oslabio, sa 116 na 90 kg, bez ikakve promene u načinu života
- sada sam 80 kg.
E sa ovom računicom teško da može neki čika doca da mi odredi psihu.:whistling:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
znači da imaš dobar metabolizam kada možeš da skidaš i dobijaš kilograme...:)

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.948
Horoskop
Lav
Ja držim dijetu, a nekada sam bila jako mršava. U koju kategoriju bih ja upala?

Ne znam, nervira me kada se ljudi generalizuju...da li će neko biti dobar ili loš, zavisi od karaktera, ne od izgleda.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ako govorimo o izgledu postoje konstitucije koje klasifikuju ljude. Konstitucija je važna kao unutrašnji etiološki faktor koji predstavlja sve nas koliko smo zdravi, kakva nam je genetika i usko je povezana sa psihom, naročito kondicijom (fizičkom i psihičkom).

1.Piknična konstitucija obuhvata ljude srednje visine ili niske široke građe, velike glave, širokog vrata i nosa, bačvastog grudnog koša, široke karlice, kratkih ruku i nogu. Nažalost, oboljevaju od cirkulatornih poremećaja, skloni su reumatizmu, žičnim kamenčićima i dijabetesu.

2.Adipozna konstitucija obeležava sklonost nagomilavanju masti pod kožom i unutrašnjim organima.Ljudi ovakve konstitucije su prepoznatljivi.

3.Gracilna konstitucija označava sitne ljude, nežne građe, ali takođe skloni TBC-u.

4.Astenična konstitucija podrazumeva ljude visokog rasta, male glave, uskih ramena, pljosnatog grudnog koša, dugih ruku i nogu. Vezivno tkivo je slabo pa često oboljevaju od spuštenih organa.

5.Limfatična konstitucija uslovljena je neobičnom razvoju limfnih žlezda i limfnog tkiva u organizmu, često ljudi ove konstitucije imaju jako bledu kožu.

6.Fibrozna konstitucija obuhvata ljude sa atletskom građom, srednje visoki, široka ramena, veliki grudni koš, uska karlica, muskulatura je razvijena, a vezivna tkiva jaka.

7.Mešovita konstitucija obuhvata tipove koji imaju zastupljene odlike iz predhodnih telesnih osobina.

Svaka od ovih grupa ima svoje vezano psihičko stanje koje karakteriše čoveka.Ali nije nemoguće da čovek pređe iz jedne grupe u drugu, tj. da se ugoji, smrša, razvije...metabolizam ima presudnu ulogu kao i spoljašnji etiološki faktori a jedan od njih je i ishrana. Složeni biohemijski procesi u organizmu vezani za metabolizam i hormone dosta utiču na izgled ljudi a samim tim i na mentalitet svakog od nas.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ne volim ove generalne podele.

Karakter ne povezujem bas u tolikoj meri sa (ne)gojaznoscu.

Tromost moze biti, al ne mora kod krupnih ( u njih ne svrstavam debele ljude, treba praviti ralziku izmedju krupnog i debelog ), isto tako mrsavi su onda zilaviji pod obavezno, a sve to ne mora da znaci

Pogotovu neciju (ne)dobrotu ne mogu ceniti na osnovu kilaze

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ovo su novi momenti za mene. Zar filozofi nisu dobro pročešljali filozofiju i sve ono što je kači...ima odličnih primera i dokaza o povezanosti izgleda i ličnosti. :whistling:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Da, ali ne u tolikoj meri da odmah bucmastu klasifikujemo kao dobru i tromu, a mrsavu kao zlocu. :rolleyes:

Vrh Dno