• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dara iz Jasenovca

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Čitam na netu komentare kako je emitovanje filma o žrtvama Jasenovca „širenje mržnje“. Kako je moguće da neko žrtvu svog naroda i istinu o tome može da nazove „širenjem mržnje“? Da li je realno da nas brani neko iz fondacije Simon Vizental dok naše državno rukovodstvo, predebelo plaćeni ambasadori i ostala bagra ćuti?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja nisam zeleo da gledam film. Nisam zeleo da se potresem. Verovatno zvuci sebicno sa moje strane, ali dosta mi je svega vezano za politiku.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Teško je nositi breme stradalništva svakome ko pripada ovom narodu.
Lako je biti politički korektan kada si Švajcarac. Ili slično. Njima nisu vadili decu iz utrobe majki i bacali u jame.
Teško je nositi to breme i zato razumem da se ne odgleda film. Jer, na kraju filma, nema objašnjenje koje kaže koliko je tačno bilo žrtava. Nema imena. Nema kazni za zločince. Svi znamo kako se „film“ završio. Žrtve su ćušnute, marginalizovane a nama je rečeno „sada smo braća, nisu oni svi zločinci, samo poneki“. Ali jesu svi zločinci. Samo nemaju priliku.
Zato je film bolan. Jer nema kazne na kraju. Samo zločin.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ali jesu svi zločinci. Samo nemaju priliku.
Onda smo i mi svi zločinci. A nismo, kao što nisu ni oni. A film je bolan svakako, bez obzira da li je neko odgovarao za zločin ili ne.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ja nisam gledala niti zelim. Mislim da se mnogima smucile price o ratu, stradanju, zrtvama, patnjama. Valjalo bi malo krenuti napred, a ne stalno vracati se na proslost. Sta je bilo bilo je, promeniti se ne moze. Ali ne moramo se konstantno podsecati. Malo - malo u medijima prica o takvim stvarima. Gusi.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Ja nisam gledala niti zelim. Mislim da se mnogima smucile price o ratu, stradanju, zrtvama, patnjama. Valjalo bi malo krenuti napred, a ne stalno vracati se na proslost. Sta je bilo bilo je, promeniti se ne moze. Ali ne moramo se konstantno podsecati. Malo - malo u medijima prica o takvim stvarima. Gusi.

Zamisli kada bi Jevreji prestali da pričaju o holokaustu, jer dosadilo, a i da ne nerviraju Nemce i bezveze talasaju.

Onda smo i mi svi zločinci
Moramo uzeti u obzir činjenicu da su za kratko vreme postojanja njihove države čak dva puta pokušali da potpuno istrebe Srbe ali i Jevreje, nekatolike...
Za sve vreme postojanja Sršske države, a svakako je daleko duže, ne znam ni za jedan pokušaj da se istrebi bilo ko.
Nismo isti, vređa me i samo poređenje.

(Mislila sam da oćutim ali...)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja nisam ništa izjednačavao. Ni zločine, ni zločince. Moja poenta je da nema kolektivne odgovornosti. I da trebamo nastaviti da živimo gledajući u budućnost. Mi već 30 godina gledamo unazad, pa bar da naučismo nešto. Slažem se i da se zločini i žrtve ne trebaju zaboraviti, ali pobogu, i mi smo postali žrtve zbog tih zločina. Braneći Kosovo izgubili smo državu. Ako me razumete...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Zamisli kada bi Jevreji prestali da pričaju o holokaustu, jer dosadilo, a i da ne nerviraju Nemce i bezveze talasaju.
Jevreji barem to cine iz prakticnih razloga i vise nego odlicno naplacuju holokaust. Mi smo samo pateticni. I u tome je velika razlika. Dok su oni bukvalno postali vlasnici sveta pricajuci o Holokaustu, maltene zabranjujuci da iko moze imati status zrtve osim njih, mi samo kao kalimero vicemo nepravda i koljemo se medjusobno. Slozni smo samo u plakanju i samosazaljenju. Nase zajednistvo se na tome bazira i tu se zavrsava. Njihovo zajednistvo je milion puta vece od svakoga, a holokaust im je doslovno biznis postao. Tako da poredjenje sa jevrejima nije moguce. Osim toga, nadji mji jevreja koji je ubio jevreja, zaklao istog. Nas nisu klali Nemci u Jasenovcu, vec mi sami sebe. Posto ja istinski ne vidim sustinsku razliku izmedju naroda ex yu, ili smo svakako etnicki vrlo bliski, da ne kazem isti. I jos ovo da dodam o jevrejima: nisu nikakva nevinasca, da im se isplati poklali bi svakog nejevrejske krvi. Njima se samo isplati da budu to sto jesu sada. I naravno da drobe o holokajustu, dok imaju svoju nezavisnu drzavu i dok su sustinski vlasnici svih mocnijih zemalja sveta. P.S. Jevreji ne nervirjau samo Nemce, jervreji kad ih zaprvo upoznas, nerviraju svakog neprirpadnika njihove sekte.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno