• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Dan Narodne biblioteke Srbije

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Dan Narodne biblioteke Srbije - nacionalni dan knjige


Dan knjige biće obeležen predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima u velikom broju gradova i manjih mesta u Srbiji

kult-biblioteka620x0.jpg


DAN kada je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio (15. februara po starom, a 28. po novom kalendaru) pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke, uzet je za Dan Narodne biblioteke Srbije, koji je ove godine proglašen za Nacionalni dan knjige. Taj dan biće obeležen predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima u velikom broju gradova i manjih mesta u Srbiji. Pokrovitelj ovog događaja je predsednik Tomislav Nikolić.

Narodna biblioteka Srbije obeležiće ovaj dan brojnim manifestacijama u svom zdanju na Vračarskom platou, počev od 27. februara. Između ostalog, u holu će biti organizovana akcija izrade piramide od knjiga koje će kasnije biti poklonjene bibliotekama u Leskovcu i Pirotu....


više na str:
http://www.novosti.rs/vesti/kultura...dne-biblioteke-Srbije---nacionalni-dan-knjige
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Svi mi koji smo nekada veoma rado odlazili u biblioteke i uzimali knjige iz raznih oblasti, trebali bi da posetimo kako u Beogradu tako i u drugim mestima te velike obrazovne ustanove iz kojih se i danas uzimaju knjige na čitanje.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Gligorije Vozarović je osnovao u svojoj kući Biblioteku varoši beogradske, prvu knjižaru i čitaonicu. Bio je podržan od Vuka Karadžića i Alekse Simića. Kasnije je knez Miloš naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako da je Vozarović zaslužan za štampanje prvih knjiga u Srbiji, bio je knjigovezac Državne štamparije u Kragujevcu u kojoj je i štampana prva knjiga Srbsko stihotvorenije. :)
 
Vrh Dno