Da li ste feministkinja?

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Premijerka Srbije bi možda rekla da nije, a vi? Voleo bih da obrazložite vaš stav.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Otišla prvo na Wiki da pročitam tačnu definiciju, čitam, upoređujem...definitivno jesam. Ali nisam za bilo čiju dominaciju pa ni žena nad muškarcima. Pri tome mislim na političku, ekonomsku, moralnu itd. dominaciju jednog pola nad drugim. I mislim da u su u ovo vreme, a sudeći po definiciji, većina žena na planeti feministkinje.
Mislim da je danas neprihvatljivo da žena bude potčinjena od strane supruga, oca, brata, sina, kolege, profesora...Ili još gore, da trpi bilo kakav vid nasilja i terora od istih na osnovu svog pola.
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Da, jesam ako to znači ravnopravnost žena i muškaraca u nekakvim opšte društvenim relacijama, mada sam sklona tome da prokomentarišem da "negde treba muška ruka."..
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Slažem se, treba, al' se ispostavilo u ova moderna vremena da je najčešće nema baš tada i tamo gde je najpotrebnija.
Čega nema bez toga se može, mogla bih da branim doktorat na tu temu. Možda ima u nama to nešto iskonsko što bi da se osloni na nekoga, što traži sigurnost....ali, u realnosti, kada pogledam iza sebe, sve što sam postigla, učinila, kroz ceo život, to je zahvaljujući sebi i sopstvenim predispozicijama koje mi je , velikodušno, dao život. Recimo da je jedina zgodacija imati dve plate u kući. Ali zauzvrat pereš nečije čarape i činiš niz kompromisa koji ti se , da prostite, use*u u život. Što potire jedno drugo, čak čini i minus. Upravo sam shvatila da ja stvarno jesam feministkinja. Ili gadna baba. Kako kome lepše zvuči.
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Čega nema bez toga se može, mogla bih da branim doktorat na tu temu. Možda ima u nama to nešto iskonsko što bi da se osloni na nekoga, što traži sigurnost....ali, u realnosti, kada pogledam iza sebe, sve što sam postigla, učinila, kroz ceo život, to je zahvaljujući sebi i sopstvenim predispozicijama koje mi je , velikodušno, dao život... Upravo sam shvatila da ja stvarno jesam feministkinja. Ili gadna baba. Kako kome lepše zvuči.
E, to! :thumbsup: Ne treba ni meni mentalni oslonac ili finansijska sigurnost, već sirova fizička muška snaga za pomoć, kad negde treba fizički da se zapne, nešto teško da se prenese, točak na kolima da se zameni, da se prerilja bašta i sl. Ne zato što ja nisam jaka, već zato što nisam jaka DOVOLJNO za neke fizičke akcije (al samo za neke :smuggreen:).
Moj je utisak, nek mi oproste muški članovi foruma, da muškarci više nisu spremni da naporno fizički rade. Bilduju mišiće po teretanama izgleda radi, ali nisu spremni da konstruktivno iskoriste fizičku snagu koja im je (najčešće) prirodnom konstitucijom data.
Skoro mi reče komšija s placa: "Komšinice, alal vera, radite K'O MUŠKO!" Pa, šta ću - velim ja - moram... jer od ovih muških iz porodice i familije (izuzev oca, ali on više nije živ) niko ne bi zasukao rukave i preznojio se oko te zemlje i njenih plodova... a bogme vole da pojedu domaću neprskanu jabuku, ili domaće grožđe, kolače od domaćih višanja ili oraha... Mislim, volim ja to da radim i mogu k'o konj da rintam, al s vremena na vreme pomislim kako bi bilo lepo da mi neko, makar za najgrublje poslove, kaže "nemoj ti, ja ću".

Još jedna feministkinja (ili super-baba! :smug:)
 
Vrh Dno