Da li ste feministkinja?

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Premijerka Srbije bi možda rekla da nije, a vi? Voleo bih da obrazložite vaš stav.
 

Taca

ona, stara
Otišla prvo na Wiki da pročitam tačnu definiciju, čitam, upoređujem...definitivno jesam. Ali nisam za bilo čiju dominaciju pa ni žena nad muškarcima. Pri tome mislim na političku, ekonomsku, moralnu itd. dominaciju jednog pola nad drugim. I mislim da u su u ovo vreme, a sudeći po definiciji, većina žena na planeti feministkinje.
Mislim da je danas neprihvatljivo da žena bude potčinjena od strane supruga, oca, brata, sina, kolege, profesora...Ili još gore, da trpi bilo kakav vid nasilja i terora od istih na osnovu svog pola.
 

Beba

Poznata ličnost
Da, jesam ako to znači ravnopravnost žena i muškaraca u nekakvim opšte društvenim relacijama, mada sam sklona tome da prokomentarišem da "negde treba muška ruka."..
 

Taca

ona, stara
Slažem se, treba, al' se ispostavilo u ova moderna vremena da je najčešće nema baš tada i tamo gde je najpotrebnija.
Čega nema bez toga se može, mogla bih da branim doktorat na tu temu. Možda ima u nama to nešto iskonsko što bi da se osloni na nekoga, što traži sigurnost....ali, u realnosti, kada pogledam iza sebe, sve što sam postigla, učinila, kroz ceo život, to je zahvaljujući sebi i sopstvenim predispozicijama koje mi je , velikodušno, dao život. Recimo da je jedina zgodacija imati dve plate u kući. Ali zauzvrat pereš nečije čarape i činiš niz kompromisa koji ti se , da prostite, use*u u život. Što potire jedno drugo, čak čini i minus. Upravo sam shvatila da ja stvarno jesam feministkinja. Ili gadna baba. Kako kome lepše zvuči.
 

šufnudla

neprilagođena
Čega nema bez toga se može, mogla bih da branim doktorat na tu temu. Možda ima u nama to nešto iskonsko što bi da se osloni na nekoga, što traži sigurnost....ali, u realnosti, kada pogledam iza sebe, sve što sam postigla, učinila, kroz ceo život, to je zahvaljujući sebi i sopstvenim predispozicijama koje mi je , velikodušno, dao život... Upravo sam shvatila da ja stvarno jesam feministkinja. Ili gadna baba. Kako kome lepše zvuči.
E, to! :thumbsup: Ne treba ni meni mentalni oslonac ili finansijska sigurnost, već sirova fizička muška snaga za pomoć, kad negde treba fizički da se zapne, nešto teško da se prenese, točak na kolima da se zameni, da se prerilja bašta i sl. Ne zato što ja nisam jaka, već zato što nisam jaka DOVOLJNO za neke fizičke akcije (al samo za neke :smuggreen:).
Moj je utisak, nek mi oproste muški članovi foruma, da muškarci više nisu spremni da naporno fizički rade. Bilduju mišiće po teretanama izgleda radi, ali nisu spremni da konstruktivno iskoriste fizičku snagu koja im je (najčešće) prirodnom konstitucijom data.
Skoro mi reče komšija s placa: "Komšinice, alal vera, radite K'O MUŠKO!" Pa, šta ću - velim ja - moram... jer od ovih muških iz porodice i familije (izuzev oca, ali on više nije živ) niko ne bi zasukao rukave i preznojio se oko te zemlje i njenih plodova... a bogme vole da pojedu domaću neprskanu jabuku, ili domaće grožđe, kolače od domaćih višanja ili oraha... Mislim, volim ja to da radim i mogu k'o konj da rintam, al s vremena na vreme pomislim kako bi bilo lepo da mi neko, makar za najgrublje poslove, kaže "nemoj ti, ja ću".

Još jedna feministkinja (ili super-baba! :smug:)
 

maki

Nindža
Žene su se borile i izborile. Za šta?Za pravo glasa, za pravo da budu u radnom odnosu,za pravo da odlučuju o svom životu...
Sve to se svelo na:
Nemam za koga da glasam pa i ne izlazim na izbore.Ruku koje kude dižu za i protiv u trendu sa dnevno političkim interesima ili po direktivi.
Rade kao mazge za manje dnevnice, a kad se vrate kući zateknu RAVNOPRAVNOG partnera kako odmara i čeka da mu se postavi sto i da se prihvati kašike, pa da tako ravnopravna dok on odmara,jer se umorio na poslu,skokne u nabavku,skuva,umesi,opere,ispegla,skloni i raspremi za njim i decom (pride i kučnim ljubimcem ako i tako nešto obitava u kući).
Da,pravo da odlučuju o svom životu, samo kad god se pokušaju koristiti tim pravom nađe se već neko ko će da kaže ,,samo probaj,, ili ,,nije ti to najpametnije,, ili ,,razmisli dobro,, ili ,,ako to uradiš ne vraćaj se kući,,.......Svelo se da imaš pravo,ali nemaš izbora.
Feminizam je više dao muškarcima nego ženama...Ženi je dao za pravo da ne bude žena i da se sve manje tako oseća.....
Muškarci su postali bez manira, nemaju poštovanja pa čak ni osnovne kulture prema ženama, a sve to ,,pokriju,, sa ,,TO JE VAMA VAŠA BORBA DALA,,....
Ne...ne želim biti feministkinja...ne želim biti jaka žena.....želim nekog ko će stati ispred mene i reći ,,Ne brini mala, ja ću to rešiti (uraditi,srediti)
I da stvarno ne moram da brinem....
 

Aleksija

Oportunistkinja
Kako biti feministkinja kada sam naučena da treba biti potčinjena muškarcima? Još kao dete su me učile majka, baka, rodjake da moraš povladjivati muškarcima zbog mira u kući. Ne treba se mešati u muške poslove. Ti si žensko, ne smeš reći šta misliš. Znaju oni to bolje. Tvoje je da ćutiš i da izvršavaš svoje obaveze. Zna se koji su ženski poslovi, da radja decu,da kuva, sprema, pere...Kako smeš da se suprotstavljaš? Hiljadu puta sam to čula. Kompletno ispiranje mozga. Tako to ovde funkcioniše. I sa pojavom feminizma je i dalje isto. Nažalost...
I dalje se smatra da žena jedino vredi ako radi sve navedeno.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Mora još mnogo da se priča, priča, priča... Mislim da institucije sistema moraju da budu daleko efikasnije i rigoroznije u primeni propisa vezanih posebno za nasilje u porodici.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
U ruralnim sredinama je to još uvek tabu tema. Ali, ova danasnja mladost ima internet. Koliko god bio loš, ima i dobrih stvari, a to je u ovom slučaju edukacija.
 

Aleksija

Oportunistkinja
Imaju internet, ali ga koriste u loše svrhe. Jao sada sam se setila onoga iz vesti, vršnjačkog nasilja. Ali to je neka druga tema. Treba nama čudo!
 

Taca

ona, stara
U našoj sredini je feminizam ružna reč. Kao i patriotizam.
Ne vidim šta je loše u tome da voliš sebe, ma kog pola bio. I da voliš svoju otadžbinu. Ili, da to kažem feministički, majčicu domovinu.
Ima jedna sjajna fotka na tu temu, sa feminističkog skupa u Rijeci, mislim.
Samo moram da prekopam internete da je nađem. 😂
 

Aleksija

Oportunistkinja
Ma kod nas je sve malo pobrkano, lepe stvari su danas ružne, a ružne su postale lepe. Čudno je kada si plemenit ili ljubazan ali je sasvim ok ako si prost i nekulturan, recimo. Isto je i sa feminizmom.
 
Vrh Dno