• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Da li muškarci žele pametne žene?

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Mnoge žene su nekada morale da biraju između obrazovanja i udaje. Danas su se neke stvari promenile, ali neke su i dalje iste.

Nekad:

• Sredinom 20. veka bila je rasprostranjena tendencija da se žene, u smislu obrazovanja, udaju “iznad” sebe, a muškarci “ispod”. Smatralo se da obrazovana žena nije bila u stanju da voli, poštuje i sluša kako suprugama dolikuje.

• Ženama se nekada savetovalo da se prave da su glupe kako bi privukle muškarca. Pripadnicima jačeg pola pamet kod žene nikada nije bila visoko na listi prioriteta. Važno je bilo da ona zna da kuva.

• Pedesetih godina, muškarci su se šalili da je žena sa diplomom u stvari diplomirala “spuštanje” muškarca.

Danas:

• Danas se ženska inteligencija nalazi na 4. mestu poželjnih kvaliteta – odmah iza uzajamne privlačnosti, pouzdanog karaktera i emotivne stabilnosti.

• Žene se danas češće udaju “ispod” sebe, ali kome je to važno. Ne postoje dokazi da su lošiji oni brakovi u kojima su žene obrazovanije, ali se mogu naći dokazi da one sigurno dobijaju više pomoći oko kućnih poslova i da imaju bolji seks.

Iako je danas svet spreman i otvoren za obrazovane žene više nego ikada ranije, mnoge mlade dame i dalje traže muškarce obrazovanije od njih samih na koje “mogu da se ugledaju”.

Zašto je to slučaj?

Da li je normalno da vam smeta ako čovek vaših snova nema isti broj diploma kao i vi? Da li je normalno da njemu to smeta? Svakako da nije, ali realnost je, nažalost, drugačija. Muškarci izgleda i dalje ređe stupaju u brak sa ženama koje su manje obrazovane od njih, a ni one nemaju ništa protiv da njihov partner bude taj koji ima koju diplomu više.
www.b92.rs
Ajde da vas cujem ( a cucete i mene sad zurim ;) ) da li ste vodili racuna o tome da li je vas partner manje ili vise obrazovan od vas?
I kako se nosite sa tim ?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Vodim racuna o tome, priznajem tezak sam snob kad je obrazovanje i inteligencija u pitanju. Naravno najpozeljnije je da smo na istim/slicnim talasnim duzinama po pitanju obrazovanja, stanja duha itd...E sad to je u praksi malo teze naci...
Neobraozvane ne preferiram, ali da ja to malcice pojasnim. Pod neobrazovanim ne podrazumevam ljude koji nemaju fakultet, vec ljude ciji je opsti nivo kulture i informisanosti vrlo nizak. Desava se da imamo fakultetski obrazovane ljude, ali da, van te svoje struke, nemaju veze sa zivotom i da im neko logicko prosudjivanje ( dakle IQ ) nije za pozavideti. Sa druge strane, desava se i to, da ima ljudi cije je formalno obrazovanje srednje, nisko, kako god, ali da se itekako pametne i zanimljive stvari od njih mogu cuti. Dakle zakljucak je da nije sve crno ili belo. Najbolja je sredina koja ( sad vec snob u meni progovara ) tezi ka ``vrhu`` ( figurativno receno ).
E sad da malcice i porazjasnimo te termine: pametan, obrazovan itd ( rekoh ja u onoj temi mahera da volim da filozofiram :) )
Pametan i obrazovan nije isto, to svi znamo. Biti obrazovan, po meni znaci i biti pametan, jer kako bismo sve informacije iz skole, fakulteta, pa na kraju i samog zivota, skladistili u nasim mozgicima. ( ovo je krajnje banalizovano, dakle ne hvatajte se za ovu moju izjavu bukvalno :) )
Ajd da ne idem mnogo u off topic..pa da se vratim na sustinu pitanja...Da li za stalnog partnera izabrati obrazovanijeg ili manje obrazovanog? Pristalica sam te ne neke teorije da svako treba sa svojim ``nivoom`` da bude...Sto ce se reci ako ja imam sss, onda bi bilo pozeljno da i moj partner ima to isto. Neko ce se sad pitati ima li to ikakve veze? Po meni ima, a evo i kako...Kada pocetna zaljubljenost prodje, pa se pocne malo relanije gledati i partner i zivot koji delimo ( ovde dakle iskljucivo govrim o parnerima sa kojima nameravamo zivot provesti ) verujem ( sto nije neoboriva tvrdnja ) da pre ili kasnije dodje do pojave kompleksa kod parnera. Po pravilu ( nije nuzno uvek ) obrazovaniji vise zaradjuju, pored toga sto su vec jaci u intelektualnom smislu, i kod vecih razmirica moze se potegnuti nesto u stilu: sta ti znas, ja sam pametniji, vise doprinosim i sve u tom smislu...Takva izjava je surova i u korenu podriva odnos. Ovaj drugi ``inferirorniji`` partner na to nece imati neku jaku repliku, jer je tehnicki gledano to istina, ali onda se postavlja pitanje: pa sto si sa mnom ako ti ja nisam dovoljno dobar/dobra...I tu je skoro nebitno da li je zena ili muskarac obrazovaniji, kazem skoro jer je ovo Blakan, koji je jos uvek sustinski naklonjem patrijarhatu...
Dakle, da ne filozofiram dalje, vec ste se smorili od citanja, remizirala bih da izreka ``svaka krpa nadje svoju zakrpu`` ovde treba doci do punog izrazaja.:)

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
E pa ‘vako :D
Mnogo polazem na pamet,inteligenciju, a nadasve na ambicioznost muskarca.
Obrazovan i pametan nisu uvek u sprezi ali u vecini slucajeva jesu.Jer da bi posedovao odredjeni stepen obrazovanja,moras zato imati i pameti.
Ne bih mogla imati pored sebe nekog sa kim nemam o cemu da pricam,ma koliko da je lep,bogat(obicno nasledjeno).Ne bih mogla biti s nekim ko se zadovoljava postignutim,ko se uljuljka,ucauri,ko ne tezi nadgradnji,kako u znanju,tako i u materijalnom smislu.Ne osudjujte odmah,nisam materijalista ali uvek tezim nekom novom stvaranju,uvek postavljam nove ciljeve.Takvog hocu ( imam) pored sebe.Nije me privukla njegova lepota vec: način na koji govori, kako razmišlja...vokabular, samouverenost, sposobnost da svojim mozgom utiče na ljude i stvari, itd.
I da se vratim na temu,kad sam se udala imala sam zavrsen fakultet,a on “samo” visu.Nije mi smetalo,jer je posedovao sve drugo sto me ispunjava.Nikad nije postojala tema o kojoj nas dvoje nemozemo pricati,nikada nisam rekla ti to neznas. I vidi cuda,ja nisam “unovcila” svoju diplomu,on jeste.On zaradjuje vise,Nikad mi nije prebaceno zbog toga,jer smo stvarali nas dom i nije bitno ko vise doprinosi,vec da se doprinosi i da je sve nase,a ne ovo je moje,a ovo njegovo.Nase!
Slican se slicnom raduje :)

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......svako od nas ima svoje kriterijume.....materijalna strana mi nikad nije bila bitna.......kao ni diploma......vazno mi je da smo na istim talasnim duzinama....da se razumemo......... i to je to..........

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
nekada... nekada su bila glupa vremna. ali su bila takva. naravno da je bitno da mi je životni partner neko ko me razume i koga razumem. sa diplomom ili ne, potpuno svejedno.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Nemam živaca da čitam ........ ali definitivno poštujemo žensku pamet....barem mi tupavi ......... ali popovanje i pamet nisu isto :D

Vrh Dno