• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Da li je nekoga briga?

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Prazne apoteke čekaju formiranje vlade: Bez lekova i deca i trudnice!
Buduće mame koje održavaju trudnoću lekom „utrogestan“ ne mogu da nađu terapiju. - Neorganizovanost državnih institucija osnovni uzrok nestašica - kaže za S media portal dr Dragan Cvetić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Nestašica lekova u Srbiji ovih dana dostiže svoj istorijski vrhunac!
U apotekama i dalje nema „brufen“ sirupa za decu, „lorazepama“, „lasiksa“, pojedinih lekova za zgrušavanje krvi za koje ne postoji zamena, kao ni leka „utrogestan“ koje koriste trudnice za održavanje trudnoće. Iz grupe antikoagulanata (protiv zgrušavanja krvi) bolnicama nedostaju „farin“ i „sinkum“.
I dok pacijenti trpe, pokušavajući da premoste dane do trenutka kada će lekovi koji im obezbeđuju optimalno zdravstveno stanje osvanuti u apotekama, čini se da nadležni ne rade baš previše da taj dan osvane što pre. Razlog – čekanje kada će biti formirana Vlada Srbijekoja će dati odobrenje o poskupljenju lekova!
Ministarstvo: Poskupljuje 400 lekova
Predstavnici ministarstava zdravlja i trgovine doneli su odluku o poskupljenju više od 400 lekova, koja će stupiti na snagu nakon formiranjanove vlade. Pomoćnica ministra zdravlja dr Dubravka Šararanović kaže da je nestašica lekova dugogodišnji problem i nakon povećanja cena očekuju da će snabdevenost tržišta lekovima biti bolja.
RFZO: Imamo način da rešimo problem
Iz Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za S media portal kažu da „imaju način na koji će se zdravstvene ustanove izboriti sa nestašicom lekova“.
- Nestašicu ’farina’ i ’sinkuma’ Fond će prevazići prebacivanjem na takozvanu D listu, na kojoj se nalaze oni lekovi koji nisu registrovani u Srbiji, što znači da će ubuduće zdravstvene ustanove ove lekove moći da nabave interventnim uvozomo trošku RFZO-a - kaže portparol RFZO-a Sanja Mirosavljević.
Prema njenim rečima, i "aminofilin" ampule za astmatičare prebačene su na D listu, pa sada zdravstvene ustanove ovaj lek mogu takođe da nabave interventnim uvozom.
- Nestašica ’lasiksa’ sanira se uvozom paralele, leka ’furosemida’ i dostupne su zdravstvenim ustanovama u vidu tableta i ampula - kaže Mirosavljević.
Neki lekovi stigli u apoteke
Stanje za one koji boluju od Parkinsonove bolesti je bolje, jer „madopar“, namenjen terapiji obolelih, posle višenedeljne nestašice najzad može da se nađe:
Apoteke: “Ne, nemamo ’madopar’, ’loperamid’, ’furosemid’…”
Pokušali smo da proverimo da li “nabavljeni lekovi” mogu da se kupe. Pozvali smo 14 slučajno odabranih apoteka, koje se nalaze u frenkventnim gradskim zonama. Međutim, nijedna od pozvanih nije imala lekove za koje nadležni govore da su dostupni, sem Apoteke “Beograd”.
- Dobra vest je da je stigao lek ’madopar’ koji je bio deficitaran. On se distribuira po apotekama, tako da pacijenti mogu da ga dobiju na recept. ’Loperamid’ je, takođe, lek koga izvesno vreme nije bilo u našim apotekama, a sada ga ima - rečeno je S media portalu u Apoteci “Beograd”.
Sindikat lekara i farmaceuta: Neorganizovanost i neplaćanje uzrok nestašice!
Direktor Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Dragan Cvetić za S media portal kaže da je nestašica lekova direktna posledica nesređenih dužničkih odnosa u zdravstvu:
- U krugu koji čine RFZO, Ministarstvo zdravlja, veledrogerije, dobavljači i proizvođači svako svakome duguje – podseća Cvetić. - Neorganizovanost i neplaćanje uzrok su nestašice lekova. To je vrzino kolo, koje se lomi preko leđa pacijenata. Tek kada se urade odnosi između Fonda, Ministarstva i Poreske uprave, i kada se budu poštovali propisi, situacija bi mogla da bude rešena.
Dr Cvetić, takođe, smatra da je rešenje koje je RFZO predložilo za prevazilaženje krize neadekvatno:
- To što se određeni lekovi kojih nema prebacuju na D listu, pa se ustanovama dozvoljava da direktno uvoze, je kratkoročno rešenje, jer to nisu privatne ustanove da se same snalaze, već su državne. Zbog toga bi država trebalo da brine o tome!
Mirjana Arnaut
Foto: Gulliver/Thinkstock
Izvor Smedia
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Bitange, opet se igraju zdravljem ljudi.
 
Vrh Dno