• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Da li biste birali pol svog deteta?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sve više parova utvrđuje u ranoj fazi pol deteta kako bi odlučili da li da se rodi. Od 10 žena koje rade analizu, dve nemaju medicinski opravdani razlog.

Da je živo i zdravo. I da je - muško! Oni koji su mislili da je to vreme prošlo - prevarili su se. Budući roditelji u Srbiji uveliko se igraju malih bogova. Naime, kako je nauka napredovala, tako su i oni krenuli u akciju, ne bi li što pre doznali pol deteta. Samim tim, ukoliko im se saznanje o potomstvu ne svidi, mogu na vreme da ga se ”reše”.

Koliko god zvučalo brutalno, trend selektivnog abortusa, koji već uveliko caruje u arapskim zemljama, Kini i Indiji, nije zaobišao ni našu zemlju.

U privatnim klinikama ova analiza košta od 30.000 do 40.000 dinara, dok se u državnim, gde se obavlja iz strogo medicinskih razloga, ništa ne plaća.

Gotovo sam siguran da nema roditelja koji nisu znatiželjni da saznaju pol deteta pre njegovog rođenja. I ja sam to želeo. Ali birati pol za mene je "bolesno". Sasvim je dovoljno da bude "samo" živo i zdravo.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Najezim se pri pomisli da neko uopste moze da ubije sopstveno dete jer nije odredjenog pola koji zeli. Jednostavno, uzasno sam protiv abortusa, iz bilo kog razloga, a kamo li u cilju biranja pola. Meni su za ovu trudnocu rekli da sa bebom bas nije sve u redu i da ima odredjeni fizicki zdravstveni problem i isli smo redovno na savetovaliste zza fetusne anomalije. Imala sam osecaj da ce biti sve ok, mada su me lekari, ne svi!, ubedjivali da je mozda bolje da abortiam. ja licno mislim, da sve ima razlog u zivotu i dete je moje! Rodila sam, evo u nedelju smo napunili godinu dana i dete je zivo i jos vaznije zdravo! Nema nikakvih, bas nikakvih zdravstvanih tegoba, srecom i Bozjom voljom. I sada se pitam i koliko su puta lekari pogresili pa recimo zene bez vere su se odlucile na korak da abortiraju?!?
Dobro, ne mogu i nemam prava da osudjujem nikoga ko je to uradio iz zdravstvenih razloga, ali ko iz hira? Sumanuto i bolesno! Mislim, da zaista pol nije bitan!!!!
I jos nesto, posebno se uzasavam zena kojima je abortus nacin kontracepcije... Ima ih onih koje su to uradile i na desetinu puta, prosto brinem se za njihovo mentalno zdravlje!

Njavica

Dreamer.
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.08.2011.
Broj reagovanja
3.778
Horoskop
Devica
Nije da sam protiv abortusa, ima gomila raloga asto to neko radi, ali biranje pola deteta je apsolutno za svaku osudu. Iako dete ne planiram u neko skorije vreme, jednog dana, kada dodje do toga, nece mi biti bitno da li je musko ili zensko, jer sve to ima svoje cari... Imam priliku da se "druyim| s trogodisnjakinjom, i verujte mi, potpuno se rastopim kad je vidim kako me doceka u suknjici, sa omiljenom igrackom u ruci da se igramo. isto tako desi mi se da neko dodje s decacicem u lokal u kom radim i onda se ja uhvatim igranja s kamioncicima, i automobilima..I sad mi je ovo sto sam procitala uzasno, kako neko moze tek tako da odluci da to dete, koje nije ni video moze da ubije :(

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Moja jedna rodjaka je imala ideju da abortira ako bude devojcica jer vec imaju tri cerke. Kada sam joj ekla da je to sumanuto, ona je prokomentarisala da je to zato sto imam sina. a meni je prva msao kada se rodila beba bila da li je sve u edu i kada su ga podigli brzo sam prebrojavala prste na rukama i nogama... i uopste ga pegledala... dete je dete. Inace ta odjaka je cetvrto dete i dobila saina, ali se jako tesko porodila i celu trudnocu je odraazvala, dok je predhodna tri puta imala i laku trudnocu i lak porodjaj... i sto bi babe ekle"trazili ste gledajte"

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
kada smo žena i ja oželeli drugo dete, želeli smo da bude devojčica. Čak sam ja i haljinu obukao dok smo radili na tome. Ipak, žena je ostala trudna, a ne ja. na svu sreću. :D
Elem, kada je jednom prilikom otišla na kontrolu, ja sam je čekao u autu. Posle nekih sat vremena izlazi ona, seda u auto, ćuti. Osećam da nešto nije u redu i pitam je o čemu se radi. Ona mi narešuje da vozim, ali ja ne mogu, Moram da znam. Na kraju mi saopštava da je na putu jedan dečak. Pitam je da li je sve u redu, ona kaže da jeste i ja odmah popizdim. ma nek je živ i zdrav i da sa tobom bude sve OK. I tako, rodio nam se mali zvrk, tatino zlato. <3
Eto, podelio sam sa vama neke privatne stvari, nemojte da pričate dalje. :D

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Selektivni abortus?! Zastrašujuće i pomisliti. Nisam za to i čudim se da se takve takve stvari dozvoljavaju, pa i u današnje vreme. Naravno, od pamtiveka je muški potomak bio poželjniji i mnoge kulture su ga više cenile, dok su se ženski potomci smatrali neželjenima.. Najviše zato što su muškarci mogli da nasleđuju, da vladaju, vode glavnu reč u familiji, smatrani su sposobnijima... Žene su bile predodređene za vođenje kućanstva i odgajanje dece, bilo to u siromašnim porodicama, bilo to u bogatijim, pa i vladarskim. Primer je i kineska politika jednog deteta (mislim da je nedavno ukinuta), koja bračnim parovima dozvoljava jedno dete, na selu i dvoje, ali samo ako je prvo dete bilo devojčica.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
U Kini je dozvoljeno imati dva deteta, samo ako su oba bračna para jedinci. Tako sam ja čuo.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Da, promenilo se nedavno i sada će parovi će moći imati dvoje dece ako je jedan od roditelja jedino dete.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ja ne krijem da mi je najveća želja u životu prvo devojčicu da imam ( pa posle nek sve budu dečaci :D ) Isto tako od onih sam koji ne bi mogli da dočekaju porođaj i tad saznaju pol deteta. No suludo mi je i pomisliti ako bih reicmo prvo dečaka nosila da bih abortirala. :o Dete je dete. Najbitnije je da dođe zdravo i pravo. A voleću podjednako i ono sa suknjicom i ono sa kaubojskim šeširom. <3

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Ne razumem takve ljude. Biraju pol deteta!?

Najvažnije je da se dete radi živo i zdravo, pol je nevažan.

Vrh Dno