• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Čuvajte se neobičnih putnih bolesti

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Ako se ne bojite letenja, groznice ili virusa neke egzotične bolesti morate da budete svesni da u novoj sredini možete oboleti i od razočaranja, ali i ushićenja. Baš to se događa obolelima od Stendhalovog i Jerusalemskog sindroma - rastrojenost izazvana jakim zanosom. Do sloma može dovesti i spoznaja da je mesto koje ste posetili u stvarnosti običnije od vaših velikih očekivanja.

PARISKI SINDROM
Kao posebna bolest razočaranih turista pominje se Pariski sindrom. Manifestuje se kao napad besa usled velikih očekivanja i brutalne stvarnosti u francuskoj prestonici. Naime, mnogi putnici se razočaraju kada posle puno maštanja dođu u tako divan grad uz mašte, a upoznaju sasvim običan evropski grad.

STENDHALOV SINDROM
Snažno lupanje srca je blaži oblik bolesti, a ozbiljniji oblici su znojenje, tahikardija, bol i kontrakcije u stomaku. Sve je praćeno neopisivom euforijom, a napad može potpuno da poremetiti osećaj za stvarnost. Bolest postoji od početka 19. veka.
Stendhalov sindrom najviše pogađa osetljive osobe koje putuju same ili imaju izražena religijska osećanja. Naročito je primećena kod turista koji posećuju Toskanu.


JERUSALIMSKI SINDROM
U Jerusalimu nije retkost da sretnete nepoznatu osobu na ulici koja nagoveštava "srećnu vest". Postoji grupa putnika koji umišljaju da su proroci. Oboleli su uvereni da su pod uticaj mistike, a problemi se javljaju ako "prosvetljeni" dožive destruktivne vizije.

Izvor: http://zena.blic.rs/Putovanja/10341/Cuvajte_se_neobicnih_putnih_bolesti
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......pa ja sve nekako imam utisak da su ove putne bolesti posledica psihickog satanja u kome se nalazi onaj ko putije... neverujem da bi se meni deslo da odem u Jerusalim i umislim da sam prorok....:zbunjen: :o
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ja bih da se razbolim :D pa nek ide život .....
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Pa i jesu sve posledica odredjenih psihickih stanja, strahovi od nepoznatih mesta, od letenja avionom, fobije od stranaca... pa do tezih oblika kad neko umisli da je prorok... Bilo mi je zanimljivo pa sam htela da podelim sa vama, jer za ove sindrome do sada nisam ni cula... A sto kaze Tony, volela bih malo putne groznice :)
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
......nisam ni ja znala za te nove boljke....:D........a i ko ne bi voleo da putuje....mogu i sve odjadnom da me strefe...uopste necu da se bunim...:D
 
Vrh Dno