• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Čudesni dar prirode

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ledenjak Baltoro-čudesan dar prirode

Dodano
Kategorija: Čudesna priroda


Ledenjak Baltoro prolazi kroz pakistanski planinski lanac Karakoram gdje se na površini od tek 160 kilometara natiskalo više od šezdeset najviših vrhova na svijetu.
Ledenjak Baltoro dug šezdeset dva kilometra, jedan je od najdužih alpskih ledenjaka koji se od K2 spušta prema naseljenim područjima gornje Doline Inda, između četiri granitna šiljka Gasherbrumsa i ubojitih vrhova Great Trango Towersa, gotovo ne narušava nepomičnu katedralu stijena i leda. Čak je i kretanje zaleđene rijeke, koja se dnevno pomiče po desetak centimetara, gotovo neprimjetno.

Baltoro ledenjak pruža panoramski pogled na K2, Trinity, Laila, i neke druge vrhove manje visine.

Cijelo područje oko Baltoro ledenjaka je čudesan dar prirode. To je raj ispunjen zadivljujućim krajolicima, prekrasnim ledenim jezerima i divovskim planinskim masivima.
 
Vrh Dno