• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Čovječanstvo za 110 godina

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
PREDVIĐANJA ZA 110 GODINA

Do kraja 21. stoljeća čovječanstvo će izumrijeti?

GetImage.aspx

Nitko ne može biti siguran kako će nam izgledati budućnost, no magazin Popular Mechanics složio je popis 110 predviđanja za sljedećih 110 godina
Kako bi Zemlja, tehnologija i naš svakodnevni život mogli izgledati do 2123. godine? Sva sreća pa nitko ne zna odgovor na to pitanje, no urednici, novinari, znanstvenici, profesori i ostali koji rade za magazin Popular Mechanics udružili su snage i iznijeli svoja predviđanja.

2012 – 2022.

Mostovi će se sami popravljati

Između ostalog smatraju da će se u sljedećih deset godina mostovi sami popravljati. Naime, inženjer sa Sveučilišta Michigan, Victor Li, izumio je novu masu sastavljenu od mikrovlakna, a omogućuje savijanje materijala bez pucanja. Napukline koje i nastanu na takvim konstrukcijama obnavljaju se samo nakon nekoliko dana.

Software će predviđati prometne gužve prije nego što se dogode

Zahvaljujući spremljenim podacima, senzorima na cestama i GPS-u, IBM je osmislio programski model koji predviđa prometne gužve gotovo sat vremena prije nego što se dese. Da stvar bude bolja, ideja i izvedba su se pokazali prilično uspješni na testiranju.

Odjeća će se sama čistiti

Eh, da i to dočekamo… Kineski znanstvenici razvili su premaz od titanij dioksida koji djeluje na pamuk tako da se riješi mrlja, a istovremeno i eliminira bakterije koje proizvode neugodne mirise.

Vegetarijanci i mesožderi će zajedno jesti sintetičko meso

Dakle, ovdje se ne govori o tofuu ili soji. Govori se o navodno hranjivoj i jeftinoj zamjeni koja izgleda i ima okus kao meso. Prošle godine su ionako nizozemski znanstvenici pomoću matičnih stanica stvorili trake mišićnog tkiva, a sve sa svrhom proizvodnje prvog umjetnog hamburgera, stoga ni ne sumnjamo da je 'Star Trek' hrana iza ugla.

2023 – 2062.

Zdravstvene preglede obavljat ćemo preko mobitela

U nešto daljoj budućnosti nešto bizarnija predviđanja. Naime, kako piše Popular Mechanics, znanstvenici već neko vrijeme rade na usavršavanju aplikacija koje nam mogu izmjeriti otkucaje srca ili disanje i testirati krv ili slinu. Pitanje je samo koliko će trebati modernoj medicini da prihvati ta tehnološka dostignuća.

Uz pomoć kontaknih leća do 'terminatorskog' vida

Kad minijaturizacija dosegne svoj vrhunac, supervid će navodno biti jednostavan kao i stavljanje mekane leće u oko. Rani prototipovi su već izrađeni, a uz pomoć malo električne energije i antena mogli bismo bez problema zumirati, izoštriti noćni vid i još koješta.

Umreženi domovi

I dok sad na društvenim mrežama dijelimo svoje aktivnosti dozirajući ih (uglavnom), u nekoj malo daljoj budućnosti možemo očekivati da će nam frižideri sami slagati popis stvari koje mu fale, da će tapete detektirati uljeze ili zvati pomoć ako vam se nešto dogodi te da će termostati sami naučiti što nam najbolje odgovara.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
au, ala će uznapredovati.... šteta što niko od nas to neće doživeti.... šmrk....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Sve je moguće, a moguće je da nas na kraju spasi neki vanzemaljac. Istorija i tehnologija u kombinaciji sa evolucijom svašta donese.:joyful:

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Naravno da je moguće. U poslednji stotinu godina bilo je usitinu zanimljivo, zagospodarili smo energijom , otišli smo u svemir, ostvarili mnoga tehnička dostignuća i dr. Da je to ljudima u prošlosti netko spomenuo mislim da bi na isti način reagovali kao mi danas, s nepoverenjem.:rolleyes:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
tu si u pravu.... ma samo zadnjih 15-20 godina... :o, da mi je neko rekao da ću da se vidim sa familijom preko kompa... rekla bi da je jeo bunike... a sada.... eto sa bratancem u Americi skoro vako veće skyp , eto sada je na aerodromu u Parizu... videli se... a šta će biti za 110 godina?????? ko zna...

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Ja sam negde procitala da ce neznam za koliko godina svaki covek imati ugradjen kao neki cip.I kada se sretnemo na ulici odmah cemo znati sve jedni o drugima...ime, prezime,godine...sve...

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
budi Bog sa nama... svašta.... još i broj cipela, donji veš.... imam li ljubavnika ili ljubavnicu, sa kim spavam... ijuuuuuu:thumbsdown:

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Sve valjada i to da li bolujes od neke bolesti da li imas decu jesi li u braku, skola...

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
aha... do 120... a posle kome je stalo... znači imam još 53 i kusur....:laugh:

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Sve je ovo moguće, mada mi je malo neobično ovo za mostove, da će se desiti u relativno skoroj budućnosti.
A kako će ljudi izgledati..kuće..ne znam za vas, ali meni je žao što stvarno ne postoji ona mašina zvana vremeplov. Baš bih odlutala malo i u prošlost, ali i u budućnost.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ja bih u prošlost, ja sam rođen u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Hteo bih to da ispravim...a budućnost kad dođe, već je došla i onda brzo prođe. Volim prošlost, volim starinu, volim iskon.:joyful:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci

Vrh Dno