• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Civilna zaštita će opet biti važna

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
poplava.jpg


Usled čestih pojava vanrednih situacija civilna zaštita se ponovo nametnula kao neophodan mehanizam koji bi trebalo da pruži pravovremen i efikasan odgovor na sve opasnosti.
Prema Zakonu o vanrednim situacijama, koji je usvojen u decembru 2009. godine, civilna zaštita je izmeštena iz Ministarstva odbrane u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sredinom 2010. počela je i ozbiljnija transformacija ovog nekada važnog, pa zaboravljenog bezbednosnog sistema u cilju njegove reafirmacije.
Iako i dalje postoje republički, regionalni i opštinski štabovi, pomenuti zakon je stvorio pretpostavke da se formira novi, integrisani sistem koji će objediniti delovanje vatrogasne službe, civilne zaštite, zaštite od poplava i službe za hemijske akcidente. Na taj način bi trebalo da se obezbedi efikasnije funkcionisanje svih nadležnih institucija koje su do sada bile pod ingerencijama različitih ministarstava.
Naravno, za stvaranje ovakvog sistema zaštite neophodna su i značajna finansijska sredstva, pa se za sada u celoj Srbiji uglavnom radi na reorganizovanju službi i postepenom stvaranju uslova za njihovu punu funkcionalnost.....


više na str:
http://www.sumadijapress.co.rs/index.php/civilna-zastita-ce-opet-biti-vazna/

 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Baš sam se čudila u zadnje vreme, zašto je zamrla... Toliko je to bilo potrebno da postoji jedna takva organizacija.

više ću o tome drugi put.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Civilna zaštita spada u organizaciju Države. Pomaže u spasavanju života ljudi, životinja, imovine kako privatne tako i društvene i životne sredine. Civilna zaštita je organizacija koja je spremna da pomogne u mirnodopskim i ratnim uslovima. Prvenstveni cilj je spašavanje od elementarnih nepogoda, hemiskih zagađenja, saobračajnih nesreća kao i velikih nesreća na radu.
Sam program Civilne zaštite obuhvata planiranje i programiranje rada CZ, uzbunjivanja, evakuacija, zaštita kako lica tako i životinja. U okviru CZ spadaju Prva pomoć, vatrogasci i oformljene grupe tehničko-mašinske grupe.
Nekada su bile obavezne vežbe dobrovoljaca i radno aktivnog stanovništa. Neke vežbe su se obavljale u okviru samih preduzeća a dobrovoljne od radno neaktivnog stanovništva koji su okviru svojih Mesnih zajednica učestvovali na obuci. Postojala su i takmičenja između Mesnih zajednica, pokrajina i na Republičkom nivou. Sama takmičenja su se najviše događala u Bubanj potoku , gde je postojao i poligon za vežbanje, usavršavanje i takmičenje.
Mnogo puta svoje postojanje je opravdala CZ, kada su bile poplave, železničke nesreće, odroni, zemljotresi, požari.

Sećam se davne 1983. god. Dunav je poplavio pola Zemuna, tada je CZ odigrala veluku ulogu u spašavanju poplavljenog dela Zemuna. Najkričnije je bilo kod restorana "Šaran" gde je i bila najniža tačka tog dela Zemuna. Stavljani su džakovi od peska da voda ne bi prodirala dublje u priobalni naseljeni deo. Tada su članovi CZ probdeli celu noć nanoseći džakove peska jedan na drugi 14 redova. Tom prilikom došlo je i do povreda, plikova, išćašenja, preloma i tu je bila prisutna CZ sa svojom ekipom Prve pomoći koja je priskakala povređenima, u jednoj takvoj ekipi sam bila i ja. Naš je zadatak bio na pružimo onu prvu pomoć koja je najneophodnija za povređene do dolaska Hitne pomoći. Bila je jedna nepokretna starica do koje se nije moglo doći jer je voda bila na tom mestu preko metar, tada je vojska napravila ponton do nje i tako je evakuisana sa tog mesta, ona je bila promrzla i mokra od hladne vode. Članovi CZ su pružili prvu pomoć ( žene su je presvukle), pokrili toplim ćebadima, dali joj topao čaj i onda je prevezena u bolnicu. Stanovnici koji su stanovali na višim delovima Zemuna, donosili su sendviće, toplu supu, čaj članovima CZ jer je borba sa Dunavom bila cele noći.

Posle samo par godina napravljen je visoki bedem na tom delu kod "Šarana". Ekipa naše Opštine je bila pohvaljena od Republičkog Odbora CZ.

Ovo je sve napisano da oni koji ne znaju šta to Civilna zaštita budu bolje upoznati sa njenim tadašnjim radom. Zato i želim da se ponovo aktiviraju ekipe CZ pri Mesnim zajednicama, Opštinskim odborima i naravno Republički odbor.
Ako ste ovo pročitali, hvala vam na vremenu i pažni.
Bivši član CZ
 
Vrh Dno