• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ćirilica na novčanici od pet evra

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
evro-cirilica.jpg


FRANKFURT, 11. januara 2013. (Beta) - Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novu novčanicu od pet evra sa boljom zaštitom od falsifikovanja na kojoj je reč evro prvi put ispisana i ćirilicom.

Jedina zemlja koja koristi ćirilicu u EU je Bugarska, koja nije članica zone evra, pa se ispisivanje reči evro ćirilicom tumači kao politički signal poverenja Evropske centralne banke (ECB) u buduće proširenje zone koja koristi zajedničku evropsku valutu.

Ćirilično pismo koriste i dva kandidata za EU, Srbija i Makedonija.

Novu banknotu od pet evra, koja je toplijih boja, krasi i portret feničanske princeze Evrope iz grčke mitologije.

Nove novčanice iz serije "Evropa", koje je predstavio predsednik ECB Mario Dragi, u opticaj će ući 2. maja 2013. godina, preneo je Euraktiv Srbija.

Banknota je predstavljena pred otvaranje izložbe "Novo lice evra" koju će zainteresovani moći da vide u Arheološkom muzeju u Frankfurtu od 11. januara do 10. marta.http://www.naslovi.net/2013-01-11/beta/cirilica-na-novcanici-od-pet-evra/4298089
 
Vrh Dno